Video placeholde
Ruský prezident Vladimir Putin s Alexandrem Ovečkinem v roce 2017
Alexander Ovečkin je velkým obdivovatelem ruského diktátora Vladimira Putina
Ruský »car« se předvedl v luxusní  bundě
Stadion Lužniki: Vladimir Putin hovoří o Ukrajině a Krymu, 18. března.
Stadion Lužniki: Vladimir Putin hovoří o Ukrajině a Krymu, 18. března.
18
Fotogalerie

Loutky Putinovy: Celebrity, které nechtějí „odhlásit“ podporu ruskému diktátorovi

Kdo stále podléhá bludu a napomáhá šíření zla, které decimuje Rusko a snaží se být i zbožím na export? Hokejista Alexandr Ovečkin, spisovatel Sergej Lukjaněnko, sopranistka Anna Nětrebko a mnozí další.

Dočítám výjimečnou knížku: Protančit život, komentovaný výběr z deníků divadelní herečky, režisérky a literátky Zuzany Kočové, provedený jejím synem, písničkářem a spisovatelem Janem Burianem. Je to mimořádně zajímavé čtení o životě ženy, která se i pod vlivem svého manžela, trockisty E. F. Buriana, plně oddala Stalinovi a „Straně, nejdražší mámě“. Dojímání se nad dětskou láskou k Josifu Vissarionoviči a želení svých a Emilových „starých nedobrých vlastností kapitalistického člověka“ dá čtenáři vzpomenout nechvalně známého, sedm let starého páně prezidentova projevu o „fascinaci intelektuálů zrůdným učením“, v němž jako příklad chybně uvedl význačného demokratického novináře Ferdinanda Peroutku.

Fakt je, že hned po válce za mnohými Hitlerovými příznivci z řad umělců definitivně spadla opona (nebo mříž). Tehdy bylo ovšem snazší uvěřit propagandě než v době globalizace, digitalizace, sociálních sítí.

Dnes před Putinovým řáděním zavírá oči třeba jeden z nejlepších hokejistů světa, útočník Alexandr Ovečkin: nesmaže instagramovou profilovku s Putinem, prý se bojí o osud své rodiny v Rusku. Slavnou ruskou sopranistku Annu Nětrebko kvůli obdivu k „tátovi Vláďovi“ odmítají západní koncertní síně v čele s newyorskou Metropolitní operou i La Scalou. Opustit šéfdirigentskou pozici u mnichovských filharmoniků i post čestného ředitele Edinburského mezinárodního festivalu musel Nětrebkové učitel a Putinův obdivovatel Valerij Gergijev; v milánské La Scale jednoho z nejvýznačnějších dirigentů světa vybučeli…

„Bandité vyzbrojení nacistickou ideologií už osm let zabíjejí naše krajany, zabíjejí ženy, starce a děti v Donbasu,“ píše se pak v otevřeném dopise z 28. února, podporujícím ruskou invazi na Ukrajinu. Jako první z osmdesáti signatářů je podepsán význačný autor sci-fi románů a povídek Sergej Lukjaněnko, jemuž vyšlo v češtině bezmála třicet knih. A zatímco autor slavného cyklu Hlídka (Temná hlídka, Šerá, Denní, Noční, Poslední...) podporuje „našeho vrchního velitele, prezidenta Ruské federace Vladimira Vladimiroviče Putina, který zahájil speciální operaci denacifikace a demilitarizace státu Ukrajina“, Lukjaněnkovi čeští vydavatelé Argo a Triton svého autora promptně podporovat přestali. Zastavili vydávání jeho knih (což je mimochodem bude stát pěkných pár set tisíc korun), vymazali ho ze svých katalogů a veškerý zisk z prodeje jeho již vydaných knih, které se dotisku samozřejmě nedočkají, od teď věnují na podporu Ukrajiny.

Proč jen tihle vzdělaní lidé, kteří působí na Západě a mají přístup k informacím, podléhají bludu a napomáhají šíření zla? Kromě ruského zemního plynu a nerostného bohatství je třeba odmítnout i část ruského bohatství kulturního. Takový morální půst.