Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Marek Douša

Never more Evropské filmové akademii za strkání hlavy do písku před Putinem

„Ocenění“ Never more od Reflexu tentokrát dostává instituce, která ocenění obvykle sama rozdává – Evropská filmová akademie, udílející Evropské filmové ceny. Přední režisér Sergej Loznica se na ni rozezlil kvůli tomu, jak opatrně zareagovala na ruskou invazi na Ukrajinu, a promptně z jejích řad vystoupil. Dlužno dodat, že EFA se od té doby pochlapila a koná důraznější kroky, například založení pohotovostního fondu pro ukrajinské filmaře.

Kateřina Kadlecová: Už když Jan Svěrák získal roku 2019 prvenství v anticeně Reflexu Bad Sex in Fiction Award za erotické scény ve svém románu Bohemia, bylo zřejmé, že sexualitu a ženské tělo vnímá hodně zvláštně. Příslušný devadesátkový nevkus se projevil i na plakátu jeho nového snímku Betlémské světlo, na němž si nahá herečka zakrývá vagínu žehličkou a kabelem bradavku. V NEI Reportu by měli radost.

Vojtěch Rynda: „Evropská filmová akademie byla v roce 1989 založená proto, aby strčila hlavu do písku a dělala, že se žádná katastrofa v Evropě neděje.“ Filmař Sergej Loznica, který se narodil v Bělorusku, vyrostl na Ukrajině a studoval v Rusku, z akademie kvůli ruské agresi vystoupil a nešetřil žlučí. EFA se totiž opět (vizte kauzu vězněného režiséra Oleha Sencova) omezila na slůvka o znepokojení a bezzubá gesta.

Marek Gregor: Ruská armáda se ve zrůdnosti pomalu dostala na úroveň vojenských jednotek Islámského státu, který na dobytých místech likvidoval kulturní památky ve jménu vlastní víry. Putinova armáda ve jménu své ideologie bezhlavě útočí i na obytné části historických center měst. Vůbec se mi nechce domýšlet, co zůstane například z krásné přímořské Oděsy.

Never more Evropské filmové akademii za strkání hlavy do písku před Putinem.