Ukrajinská punková skupina Beton

Ukrajinská punková skupina Beton Zdroj: Instagram / Betonbanda

Ukrajinská punková skupina Beton
Ukrajinská punková skupina Beton
3
Fotogalerie

Ukrajinští pankáči, kteří jsou na frontě, nahráli protiputinovskou verzi slavné písně London Calling

Kvůli vražedné Putinově válce na Ukrajině vyměnili kytary za zbraně a operační sály. Takový je osud členů kapely Beton, jedné z nejznámějších ukrajinských punkových skupin, která je z Lvova. Baskytarista Oleg Hula a bubeník Bohdan Hrynko se připojili k silám teritoriální obrany a kytarista Andriy Žolob, povoláním lékař-ortopéd, léčí oběti války a vojáky. Ve čtvrtek a v pátek, uprostřed válečné vřavy, ale natočili v hudebním studiu ve Lvově výbornou cover verzi slavné písně London Calling od legendární britské punkové kapely The Clash. Ukrajinští hudebníci ve skladbě Kyiv Calling vyzývají k boji proti okupantům a volají svět o pomoc.

Skladba London Calling z roku 1979, podobně jako stejnojmenné album skupiny The Clash, patří podle odborníků mezi vlivné a důležité rockové písně posledních desetiletí. Název odkazuje na větu „This is London calling“, kterou rozhlasová stanice BBC používala během druhé světové války, často i při vysílání do okupovaných zemí. Kdysi to byla symbolická slova proti německým nacistům, dnes přes skladbu Kyiv Calling proti ruským okupantům na Ukrajině. The Clash dali svolení kolegům z kapely Beton, aby jejich píseň přetvořili na protiokupační hymnu. A jak si můžete poslechnout, povedlo se to náramně. Na YouTube se píseň objevila v sobotu 19. března a už o den později měla statisíce zhlédnutí.  

Skladbu mixoval přímo ve Lvově producent Danny Saber, jeden z posledních lidí, kteří pracovali s Joem Strummerem, zpěvákem skupiny The Clash, před jeho smrtí v roce 2002.

Text lvovských punkerů vyzývá všechny Ukrajince, aby se připojili k boji proti ruským okupantům a kritizuje ruského prezidenta Putina. Klip obsahuje i záběry od přátel a rodiny kapely, jakož i od kolegů a dobrovolníků, na nichž jsou vidět útoky ruské armády i hrdinství místních lidí po celé Ukrajině. Zisk z prodeje písně bude věnován Hnutí za svobodnou Ukrajinu, což je občanská síť sdružující 30 nevládních organizací z celé země.

„Mnoho ukrajinských hudebníků je nyní přímo na bojištích nebo jsou součástí teritoriální obrany. Vyměnili kytary za zbraně. Doufáme, že naše píseň ukazuje ducha Ukrajinců a náš vzdor vůči ruské agresi. Budeme bránit naši těžce vydobytou svobodu a chránit naše právo na sebeurčení. The Clash byli jednou z našich velkých inspirací, když jsme se zamilovali do punk rocku a hudby vůbec. V jejich hudbě není žádný snobismus nebo okázalost, The Clash vyjadřovali své názory proti lidské zlobě. Jsme velmi rádi, že jsme mohli s jejich svolením tuto kultovní klasiku převzít a udělat z ní vlastní hymnu s novým aktuálním významem,“ řekl k nahrávce kytarista Andriy Žolob.

Lvovská punková kapela Beton vznikla oficiálně v roce 2017, předtím její hudebníci léta hráli jen na soukromých vystoupeních.