Video placeholde
Z filmu Zpráva
Z filmu Zpráva
Z filmu Zpráva
Z filmu Zpráva
4
Fotogalerie

Známý britský herec John Hannah přijede do Prahy uvést premiéru Bebjakova nového filmu Zpráva

Slavnostní premiéru celovečerního filmu Petra Bebjaka Zpráva o dramatickém útěku dvou mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby z Osvětimi osobně uvede 11. října v pražském kině Lucerna známý britský herec John Hannah. Hvězda filmů Čtyři svatby a jeden pohřeb nebo trilogie Mumie ztvárnila ve filmu natočeném podle skutečných událostí podstatnou roli spojky Červeného kříže. Slovensko-česko-německý koprodukční snímek uvede do českých kin 14. října společnost Falcon.

Film Zpráva natočený podle autobiografického románu Alfréda Wetzlera Co Dante neviděl zachycuje skutečný hrdinský čin a jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie vedoucí k záchraně desetitisíců lidských životů. Film byl již uveden v kinech v USA, Kanadě, Brazílii, Španělsku, Portugalsku, Francii a Japonsku. Prodaný byl do celkem devadesáti devíti teritorií – od velkých trhů, jako je Čína, až po nesrovnatelně menší, jako například Taiwan či Arubu.

 „Když se vám dostane do ruky takový skvělý scénář, jako u filmu Zpráva, uvědomíte si, co máme společného s těmi, kteří tu byli před námi. Jejich síla a odvaha je pro nás velkou inspirací. O to víc, že v Evropě, která zažívá nejdelší období míru a spolupráce v dějinách, se opět zdvihá vlna nenávisti, rozdělování a strachu. Tento film je skutečně důležitý, jsem hrdý, že jsem byl na natáčení přizván a mohl jsem tak přispět k rozšíření takového příběhu,“ říká John Hannah. Jeho scény se točily v dekoracích nedaleko Prahy, jejichž autorem byl český filmový architekt Petr Synek. V hlavní rolích diváci uvidí Noela Czuczora a Petera Ondrejička ze Slovenska, v roli spoluvězně se představí český herec Jan Nedbal, v menší roli se objeví Ondřej Malý.

Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba dokázali po útěku z Osvětimi díky své následně sepsané detailní zprávě a neúnavnému úsilí přesvědčit svět o hrůzném fungování koncentračního tábora. Diváci Johna Hannaha ve Zprávě uvidí právě v klíčové roli Warrena, který je mezi prvními konfrontován s tím, co se skutečně dělo v Osvětimi, a je na něm tuto zprávu o fungování „továrny na smrt“ předat do oficiálních míst. Informace z Vrbovy a Wetzlerovy zprávy byly publikovány prostřednictvím BBC či v The New York Times. Papež Pius XII., americký prezident F.D. Roosevelt a další autority následně zažádali Maďarsko o zastavení deportací, k čemuž došlo 9. července 1944, tzn. zhruba tři měsíce po útěku mladých vězňů. Ačkoliv bylo uvolnění zprávy tehdy šestadvacetiletého Alfréda Wetzlera a dvacetiletého Rudolfa Vrby kontroverzně pozdrženo a dvaatřicetistránkový dokument byl zveřejněn až po mnoha týdnech, odhaduje se, že i tak bylo tímto činem zachráněno asi 200 000 Židů.

Film Zpráva míří na filmová plátna symbolicky u příležitosti 80. výročí zahájení deportací Židů z českých zemí, přesně dva dny před 16. říjnem, kdy odjel z nádraží Bubny první pražský transport. Veřejnost může stále ještě navštívit i speciální předpremiéry s debatami, aktuálně 8. října v libereckém kině Varšava a 13. října v teplickém kině Květen, tvůrci pořádají i projekce pro školy.

Režisér Peter Bebjak říká, že za vznikem filmu Zpráva stojí i nenávist lidí, jejichž výroky o tom, že si Židé zaslouží smrt v plynových komorách, zaznamenal na sociálních sítích ve výročí dne, kdy se Hitler dostal k moci. Bylo to navíc v okamžiku, kdy se do slovenského parlamentu dostala strana Naše Slovensko, která nemá daleko k nacistickým ideám. V tu chvíli mu na mysli vytanulo, čeho všeho jsou lidé schopni a proč? A také fakt, že nejistota a strach jsou živnou půdou pro extremistické strany. Na závěr snímku tak Bebjak nechává záměrně znít proslovy politiků k masám lidí, z nichž někteří věty opakují a nenávist se tak šíří dál. Ve filmu jsou slyšet výroky slovenského politika Mariána Kotleby, francouzské političky Marie Le Penové nebo bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Producenty je na Slovensku společnost DNA Production (Rasťo Šesták, Peter Bebjak) a RTVS, v České republice Evolution Films (Ondřej Zima) a Česká televize, v Německu Ostlicht Filmproduktion. Film Zpráva vznikl s podporou slovenského Audiovizuálneho fondu a německého Mitteldeutsche Medienforderung. Film byl již uveden v kinech v USA, Kanadě, Brazílii, Španělsku, Portugalsku, Francii a Japonsku. Prodaný byl do celkem devadesáti devíti teritorií – od velkých trhů, jako je Čína, až po nesrovnatelně menší, jako například Taiwan či Arubu. V České republice uvede film do distribuce společnost Falcon.