Video placeholde
Noel Czuczor a Peter Ondrejička ve filmu Zpráva
Jan Nedbal ve filmu Zpráva
John Hannah ve filmu Zpráva
Noel Czuczor a Peter Ondrejička ve filmu Zpráva
Noel Czuczor a Peter Ondrejička ve filmu Zpráva
8
Fotogalerie

Film Zpráva o hrdinském činu dvou židovských mladíků míří do kin i ke studentům

Celovečerní film Zpráva o obdivuhodném činu dvou mladých židovských vězňů Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby, kteří utekli z Osvětimi a dokázali přesvědčit svět o hrůzném fungování koncentračního tábora, vstupuje 14. října do distribuce. 

Slovensko-česko-německý koprodukční snímek míří do kin a v rámci školních projekcí i za studenty. Ve spolupráci s Památníkem ticha a u příležitosti 80. výročí zahájení deportací Židů z českých zemí proběhnou v několika kinech v republice také speciální projekce a debaty pro veřejnost moderované ředitelem památníku Pavlem Štinglem s dalšími hosty včetně režiséra Petra Bebjaka. Tvůrci filmu zároveň představují trailer.

První veřejná projekce s diskusí proběhne už 5. října v brněnském kině Art od 17.30 hodin, režisér Bebjak se zúčastní 7. 10. projekce v pražském kině Pilotů od 18.30 hodin, další hosté budou 8. 10. na promítání v kině Varšava v Liberci od 17 nebo 13. 10. od 19 hodin v teplickém kině Květen. Lístky na tyto projekce jsou již v prodeji jednotlivých kin. Akce připomenou i datum 16. října, kdy před osmdesáti lety v roce 1941 opustil Prahu první tisícihlavý židovský transport směřující z pražského nádraží Bubny do Lodže. Režisér Peter Bebjak svým filmem vyzdvihuje skutečný hrdinský čin dvou mladíků, kteří se vydávají z koncentračního tábora přes hory a nepřátelské hlídky na cestu do rodné země, na území Československa. Jejich cílem však není jen útěk samotný, ale především sepsání a předání zprávy o osvětimském pekle. Nakonec tak jde o základní dokument holocaustu, kterým přesvědčili svět, aby uvěřil. 

Můžeme se o to jen pokoušet

Autoři scénáře a režisér Peter Bebjak se rozhodli zpracovat tento unikátní příběh jako poselství především současné mladé generaci. Předpremiéry s besedami a školní distribuci můžeme využít k průzkumu obecného názoru na vnímání odkazu holocaustu dnes. Známe legendy o nevšímavosti politiků a slepotě k varování očitých svědků, kterým se zdravý rozum civilizovaného člověka brání uvěřit. I to byl osud zprávy Vrby a Wetzlera a osvobození Osvětimi,“ říká Pavel Štingl z Památníku ticha a moderátor připravovaných diskusí k filmu Zpráva. Bebjak se ve snímku Zpráva pokusil na plátno přenést silné emoce spojené s obrovskou trýzní, ale i odvahou a lidskostí. Divák tak s vězni spoluprožije „normální“ den v koncentračním táboře, skrývání se před hlídkami či doslova nekonečný a úmorný nástup všech vězňů z baráku 9 v mrazivém počasí, když se zjistí, že dva z nich chybí. „Tu bolest, ten strach, to utrpení nepřeneseme na filmové plátno nikdy. Můžeme se o to jenom pokoušet. Důležité je, abychom věděli, co svou snahou chceme říct. Nikdy nedopustit, abychom opakovali stejné chyby,“ říká Bebjak.

Film Zpráva je natočen podle autobiografického Wetzlerova románu Co Dante neviděl. Dvěma mladíky následně sepsaná detailní zpráva o fungování „továrny na smrt“ se v červnu 1944 dostala i do rukou W. Churchilla a F. D. Roosevelta, po válce byla využita v tzv. norimberském procesu. Hlavní role ve filmu ztvárnili Noel Czuczor a Peter Ondrejička ze Slovenska, v další větší roli diváci uvidí i českého herce Jana Nedbala, v menší pak Ondřeje Malého. Z Čech je i architekt snímku Petr Synek, koproducentem za Českou republiku pak Ondřej Zima. Ve filmu si zahrál také slavný britský herec John Hannah, ale i Christoph Bach nebo Florian Panzner či Lars Rudolph z Německa a řada polských herců.

Producenty je na Slovensku společnost DNA Production a RTVS, v České republice Evolution Films a Česká televize, v Německu Ostlicht Filmproduktion. Film Zpráva vznikl s podporou slovenského Audiovizuálneho fondu a německého Mitteldeutsche Medienforderung. V České republice uvede film do distribuce společnost Falcon.