Video placeholde
Tenet
Hlavní zbraní hrdiny akčního sci-fi spektáklu filmového vizionáře Christophera Nolana je jediné slovo - TENET. V temném světě mezinárodní špionáže bojuje o záchranu celého světa...
Hlavní zbraní hrdiny akčního sci-fi spektáklu filmového vizionáře Christophera Nolana je jediné slovo - TENET. V temném světě mezinárodní špionáže bojuje o záchranu celého světa...
Hlavní zbraní hrdiny akčního sci-fi spektáklu filmového vizionáře Christophera Nolana je jediné slovo - TENET. V temném světě mezinárodní špionáže bojuje o záchranu celého světa...
Trailer k filmu V síti
13
Fotogalerie

Nejlepší filmy 2020: Vybíráme filmy letošního roku, které musíte vidět

Na začátek je nutné říct, že málokterá oblast lidské činnosti byla bídným čínským koronavirem postižena tak silně jako filmový průmysl. Většina světových kin je od března zavřená a velké studiové filmy byly zpravidla odloženy na příští rok. Neodehrála se ani většina filmových festivalů, takže letošní filmovou sezónu zkrátka nelze považovat za plnohodnotnou. Snažily se alespoň VOD sítě a čeští diváci se mohli těšit z loňských oscarovek, které měly distribuční premiéru v průběhu ledna a února. Ty koneckonců tvoří i důležitou část tohoto žebříčku.

Sluší se ovšem také upozornit, že žebříček publikujeme pár týdnů před koncem roku. Do finálního pořadí tak ještě může určitě zasáhnout novinka Davida Finchera Mank o zákulisí natáčení slavného filmu Občan Kane, nová animovaná pixarovka Duše, režijní zářez George Clooneyho Půlnoční nebe nebo třeba nový film Stevena Soderbergha Let them all talk. Autor žebříčku se také musí přiznat, že bohužel před uzavřením kin propásl chválený film skandinávského autora Thomase Vinterberga Chlast, který by dost možná atakoval přední příčky.

1. Tenet

Režie: Jeden z nejtalentovanějších režisérů současnosti, Christopher Nolan.

Žánr:  Akční sci-fi thriller s ojedinělým pojetím hrátek s časem.

Přijetí diváky a kritikou: Diváci na ČSFD hodnotí Tenet 80 procenty, na IMDb získal 7.8 bodů z 10. Palec nahoru zvedlo 71 % recenzentů sdružených na webu Rotten Tomatoes.

O čem to je jednou větou: Bezejmenný agent s tváří Johna Davida Washingtona se snaží odvrátit hrozbu, která k nám přichází z budoucnosti.

Plusy a mínusy: Christopher Nolan zkrátka nemá konkurenci, co se týká vymýšlení originálních konceptů. Letos přišel s inverzním tokem času, filmový hrdina tak v Tenetu bojuje proti nepřátelům, kteří přichází z budoucnosti. Originální pojetí je bezesporu nejsilnější kartou Tenetu. Jako negativum může ale poměrně dost lidí hodnotit fakt, že je poměrně těžké snímek alespoň napoprvé v celé jeho dějové šíři a složitosti stoprocentně pochopit. 

2. Na nože

Režie: Rian Johnson, který dokázal vzbudit zjitřené emoce odvážným pojetím osmé epizody ságy Star Wars.

Žánr: Satirická komediální detektivka.

Přijetí diváky a kritikou: Čeští diváci filmu udělili 82 %, na IMDb snímek vydobyl 7.9 bodů z 10 možných. Profesionální recenzenti byli spokojeni v podstatě všichni, palec nahoru dle Rotten Tomatoes zvedlo 97 % z nich.

O čem to je jednou větou: Byl zavražděn starý bohatý spisovatel a svérázný detektiv Daniel Craig se snaží zjistit, kdo za to může – v podezření je celá spisovatelova rozvětvená rodina.

Plusy a mínusy: Snímek Na nože je v prvé řadě hereckým koncertem. Na plátně excelují taková herecká esa jako Daniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon nebo Toni Collette. A všichni ze sebe vydávají to nejlepší. Dalším hrdinou v pořadí je pak scénář, který hravě obrací naruby klišé filmových detektivek.

Recenze filmu Tenet >>>

3. V síti

Režie: Kontroverzní český dokumentarista Vít Klusák a Barbora Chalupová.

Žánr: Dokumentární film.

Přijetí diváky a kritikou: Film vzbudil v českých kinech velký ohlas a od uživatelů ČSFD si vysloužil vysoce nadstandardních 87 %.

O čem to je jednou větou: Filmaři za pomoci tří mladistvě vypadajících hereček odkrývají pedofilní bahno českého internetu.

Plusy a mínusy: Česká dokumentární senzace letošního roku vzbudila zájem především svým tématem, kdy poukázala na problém, který asi patrně řada lidí nevedla v patrnosti. Což je upřímně řečeno poměrně překvapivé. Kromě toho je ale V síti i jednoduše zábavným, svižným a divácky vděčným snímkem. Jisté pochyby ale vzbudilo dění okolo – například kauza kolem ne zcela vkusných reklamních předmětů.

Video placeholde
Trailer k filmu V síti • Aerofilms

4. 1917

Režie: Proslulý režisér Sam Mendes, který již má na účtě např. Americkou krásu nebo nejlepší moderní bondovku Skyfall.

Žánr: Válečný film.

Přijetí diváky a kritikou: Mendesův film získal 80 % na ČSFD a 8.3 bodů na IMDb. Recenzenti z Rotten Tomatoes chválili v 89 % případů.

O čem to je jednou větou: Dva mladí vojáci musí v době první světové války svépomocí překonat nepřátelské území, aby doručili vzkaz, který může zachránit mnoho životů.

Plusy a mínusy: Válečný snímek Sama Mendese nás uchvátil zejména perfektním řemeslem. Misi dvou mladých vojáků filmaři nabídli formou jednoho nepřerušeného záběru, který jednoduše umí vtáhnout do děje. Reálně tedy ve filmu několik střihů je, z hlediska diváka jsou ale v podstatě neviditelné. Příznivě také hodnotíme fakt, že snímek přiblížil první světovou válku, které se obvykle na filmových plátnech ve srovnání s WWII dostává jen minimální pozornosti.

5. Chicagský tribunál

Režie: Druhý režijní zářez slavného scenáristy Aarona Sorkina.

Žánr: Soudní drama.

Přijetí diváky a kritikou: Snímek publikovaný Netflixem se dočkal vřelého přijetí, když mu čeští diváci na ČSFD nadělili 86 %, na IMDb pak získal 7.9 bodů z 10. Pozitivně na Rotten Tomatoes vyznívá 90 % recenzí.

O čem to je jednou větou: Snímek rekonstruuje soudní proces se skupinou aktivistů a demonstrantů, jejichž pokojný protest v Chicagu roku 1968 přerostl v násilné potyčky s policií.

Plusy a mínusy: Na snímku je znát, že Sorkin snímek nejenom režíroval, ale že si ho i sám napsal. Mistr bleskurychlých dialogových výměn se zkrátka nezapře. Chicagský tribunál je díky tomu skutečně strhujícím soudním dramatem, hrdinům budete vyloženě viset na rtech a čekat na další a další argumentační kanonádu. A jako každý správný film, v němž se odehrává neskutečná nespravedlnost (zde ztělesněná zaujatým soudcem), umí způsobit, že se divákům začne vařit krev v žilách.

6. Místnost sebevrahů. Hater

Režie: Polský režisér Jan Komasa.

Žánr: Dramatický thriller.

Přijetí diváky a kritikou: Snímek od našich severních sousedů se na ČSFD může chlubit 80% hodnocením, zámořští diváci pak na IMDb hodnotí 7.1 body. Na Rotten Tomatoes vyznívá příznivě 81 % textů.

O čem to je jednou větou: Mladý všehoschopný manipulátor Tomek využije své práce v agentuře věnující se politickému PR, aby se pomstil svým bývalým, veřejně se angažujícím chlebodárcům, kteří se od něj kvůli jeho podvodům odvrátili.

Plusy a mínusy: Zatímco v Česku jsme rádi za každý snímek, který se přehoupne alespoň do mírného nadprůměru, polští filmaři se umí rok co rok probojovat do světové elity. Druhá Místnost sebevrahů (film ovšem nemá s prvním snímkem z roku 2011 dějově nic společného) je navýsost aktuálním dílem, které si bere na paškál internetové trollí farmy a zkoumá, k jakým důsledkům může jejich činnost vést. Tomek je patrně nejlépe zahranou zápornou filmovou postavou celého roku.

7. Gentlemani

Režie: Klasik gangsterských opusů Guy Ritchie.

Žánr: Zábavná gangsterka.

Přijetí diváky a kritikou: Velmi pozitivní, obecně je film považován za návrat starého dobrého Ritchieho. Na ČSFD snímek získal 86 %, na IMDb 7.8 bodů z 10. Přijetí na Rotten Tomatoes je jen mírně vlažnější, pozitivní vyznění mají tři recenze ze čtyř.

O čem to je jednou větou: Bohatý gangster Mickey (Matthew McConaughey) se snaží prodat své drogové impérium.

Plusy a mínusy: Gentlemani jsou zábava. Poctivá britská gangsterka plná gaunerů a kriminálníků, z nichž někteří ale mají své zásady a čest, a tak se jim musí fandit. Důležitým bodem na cestě k úspěchu je, že scénář umí každé důležité postavě dodat jistou osobitost, díky tomu film plný zvratů a léček působí na diváka přehledně.

8. Ďábel

Režie: Zatím širší veřejností nepříliš známý Antonio Campos.

Žánr: Dramatický thriller.

Přijetí diváky a kritikou: Čeští diváci na ČSFD udělili snímku 72 %, podobné skóre svítí i na IMDb – 7.1/10. Příznivou recenzi napsalo 64 % filmových publicistů.

O čem to je jednou větou: Temná mozaika tragických lidských osudů v kulisách amerického Středozápadu, roztažená do doby několika desetiletí, se točí kolem chlapce (Tom Holland) a jeho otce (Bill Skarsgård).

Plusy a mínusy: Snímek Ďábel by šel nejlépe popsat jako festival beznaděje, zoufalství a strašlivých tragédií. Jedná se vlastně o jakousi koláž dílčích kriminálních epizodek, nějakým způsobem spjatých s osudy mladého muže, respektive jeho otce. Dohromady tvoří působivou fresku o všudypřítomném zlu, které jen čeká, kdy a kde bude moct probublat. Někteří diváci mohou kritizovat, že množství tragédií na tak malé ploše svou nepravděpodobností až bije do očí.

9. David Attenborough: Život na naší planetě

Režie: Trojice dokumentaristů ve složení Alastair Fothergill, Jonathan Hughes a Keith Scholey.

Žánr: Přírodovědný dokument.

Přijetí diváky a kritikou: Nadšené, mezi diváky panuje konsensus o jednom z nejlepších a především nejdůležitějších filmů roku. Na ČSFD se snímek pyšní 95 procenty, na IMDb dosáhl dokument na 9.1 bodů z 10. Kladně vyznívá i 95 % recenzí filmových publicistů.

O čem to je jednou větou: Slavný britský přírodovědec a dokumentarista David Attenborough shrnuje své životní poznání a varuje před katastrofou, kterou lidstvo své planetě dost možná brzo způsobí.

Plusy a mínusy: Málokdo zná Zemi tak dobře jako sir David Attenborough, který celý život natáčí přírodopisné dokumenty ze všech koutů planety. V nejnovějším dokumentu Netflixu tento ctihodný muž varuje před tím, jaké změny přírodě lidstvo způsobuje. A že se může brzy stát, že se Země stane neobyvatelnou. Dokument je tak vlastně jakýmsi naléhavým, varovně vztyčeným prstem od toho nejpovolanějšího z nejpovolanějších.

10. Králíček Jojo

Režie: Novozélandský režisér svérázných ujetých komedií Taika Waititi.

Žánr: Válečné drama s kapkou komedie.

Přijetí diváky a kritikou: Čeští diváci hodnotí 78 procenty, na IMDb získal snímek 7.9 bodů. Agregátor recenzí Rotten Tomatoes pak udává 80 % kladně vyznívajících článků.

O čem to je jednou větou: Malý kluk a člen Hitlerjugend, mající jako svého imaginárního kamaráda Hitlera, tváří v tvář hrůzám války poznává, co jsou náckové zač.

Plusy a mínusy: V Česku natáčená protiválečná satira nás potěšila nejenom kulisami českých měst, ale také jímavou proměnou malého „nácíčka“, popleteného hitlerovskou propagandou, v kluka, který začne chápat rozdíl mezi dobrem a zlem. Od Waititiho mnoho lidí čekalo větší komediální řachandu, ale i uměřenější humorná poloha Králíčka Jojo mu nakonec sluší.

Film Králíček Jojo je nejlepší pokračování České sody >>>

Video placeholde
Trailer na film Králíček jojo • Cinemart