Z pohádky O vánoční hvězdě

Z pohádky O vánoční hvězdě Zdroj: Česká televize

Z pohádky O vánoční hvězdě
Z pohádky O vánoční hvězdě
Z pohádky O vánoční hvězdě
Pohádka O Vánoční hvězdě
Linda Rybová v pohádce O léčivé vodě
13
Fotogalerie

Česká televize slibuje Vánoce se šťastnou hvězdou a silnými ženskými postavami

Budoucnost je ve hvězdách a pohádky jsou (zejména) pro děti. Hlavním hrdinou nové štědrovečerní pohádky České televize O vánoční hvězdě je učitel. Přizpůsobuje se tak ČT nynější situaci, kdy děti znají učitele téměř jenom jako tvář na obrazovce, nebo nám veřejnoprávní instituce naznačuje, že by nejkrásnějším dárkem pod stromeček bylo, kdyby děti mohly zase chodit do školy?

Štědrovečerní pohádka České televize je ostře sledované zboží: ke kaprovi, salátu a rozbalování dárků běží podle průzkumu z roku 2017 až ve 40 procentech domácností. Tradice pohádky napsané a natočené za účelem vánočního uvedení trvá od roku 1993. Štědrovečerní pohádky ale nejsou z produkce ČT jediné vánoční, televize jich během svátků obvykle odvysílá kolem dvaceti.

Programové schéma letošních Vánoc u veřejnoprávní obrazovky se nese pod heslem Vánoce se šťastnou hvězdou. Skvělý slogan pro úplně jiný rok odkazuje na opus O vánoční hvězdě, který jako svou už pátou štědrovečerní pohádku natočil Karel Janák. Po osmi letech od Janákových Dvanácti měsíčků se do české vánoční pohádky vrací sníh, byť si pro něj filmaři museli dojet až do Tater.

„Asi největší rozdíl oproti mým předešlým pohádkám je to, že jsme vytvořili svět, který v žádné pohádce ještě nikdo naplno nevyužil,“ říká scenárista a režisér. Namísto klasických pohádkových motivů čertů, vodníků a čarodějnic jsme se tentokrát vydali do světa hvězd. Hvězdy v naší pohádce vypadají skoro jako lidé. Mají však nadpřirozené schopnosti, které k hvězdám patří.“

Pohádka O vánoční hvězdě pokračuje v trendu, v jehož rámci nové české pohádky táhnou silné ženské postavy, zatímco pasivnější mužské bývají odstavené na druhou kolej. Přesně v tomto duchu se odehrávala i letošní kinopohádka Princezna zakletá v čase, v níž království zachraňovaly rázná dědička trůnu a její akční kamarádka alchymistka. Hlavní hrdina snímku O vánoční hvězdě, učitel Václav (Vojta Kotek) chodí na jezero okukovat bruslící princeznu, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Musí do něj šťouchnout hvězdička Denička (Tereza Ramba), již na Zem srazila žárlivá hvězda Proxima (Aňa Geislerová). Obě nebeská tělesa se hádají o opět značně pasivní postavu, hvězdného Siria, kterého jeho představitel Ondřej Sokol označuje za „roztomile pitomého hňupa“. Ramba a Kotek budou na Vánoce k vidění i ve vynikající tragikomedii Vlastníci, jež je sice velmi nepohádková, ale rovněž tažená nesmírně silnou ženskou.

Už šesté Vánoce trvá tradice, kdy si Česká televize vypůjčuje novou pohádku se slovenskou veřejnoprávní televizí, případně na ní obě instituce spolupracují. Tou je letos snímek O léčivé vodě, ve kterém hraje prim opět „slabší“ pohlaví. Na smrt nemocnou princeznu Hanku (Darija Pavlovičová) nejprve zachrání Paní vod a pramenů (Linda Rybová) tím, že jí poskytne pramen léčivé vody. Svého otce, krále Juraje pak musí Hanka zachránit poté, kdy na scénu nastoupí její rafinovaně zlá teta Henrieta (Zuzana Kanócz).

Pošesté také Česká televize nabízí premiérovou pohádku ve znakovém jazyce, kterou hrají neslyšící herci. Loupežnická balada vypráví o nešťastné Bertě (Zlatuše Kurcová), jež přišla o všechno a musela se vzdát i své maličké dcery. Berty se ujmou loupežníci a brzy se nestačí divit: rázná mladá žena obrátí jejich řemeslo naruby podle hesla bohatým brát a chudým dávat. A v neposlední řadě ČT na Vánoce uvede v televizní premiéře i kinopohádku Hodinářův učeň. V ní sice největší kus práce skutečně oddře titulní učeň Urban, zatímco jeho vyvolená čeká doma se slzičkami v očích a rukama v klíně, ale víc než důstojnou protivnicí mu je zákeřná sudička Lichoradka (nečekaně démonická Jana Plodková), která zcela zastiňuje hodné, leč málo schopné „sudiče“ v podání Jaroslava Plesla a Václava Neužila.

A když jsme u silných žen – z nepohádkového vánočního programu ČT vyvstává čtyřdílná minisérie Božena, která líčí osudy Boženy Němcové od roku 1837, kdy byla „naše paní“ v sedmnácti letech proti své vůli provdána. V pozdějším věku ji ztvárňuje Aňa Geislerová, jinak rovněž Proxima z pohádky O vánoční hvězdě. Na otázku České televize „Jak budete letos trávit Vánoce?“ herečka opáčila: „Víme to vůbec někdo?“ Držme si tedy palce a doufejme, že příští štědrovečerní pohádka ČT nebude o tom, jak se děti každé ráno sejdou v jedné třídě s učitelem z masa a kostí.