Sophie Turner v roli Sansy Stark

Sophie Turner v roli Sansy Stark Zdroj: Helen Sloan / HBO

Isaac Hempstead Wright v roli Brana Starka
Nejoceňovanější herec souboru GoT Peter Dinklage jako Tyrion Lannister
Lena Headey jako Cersei z rodu Lannisterů v osmé řadě Hry o trůny
Nikolaj Coster-Waldau jako Jaime Lannister
Emilia Clarke jako Daenerys Targaryen v seriálu Hra o trůny
12
Fotogalerie

Lannisterové a spol. 10 nenormálních, zdegenerovaných, vražedných rodinek Westerosu ze Hry o trůny

Kdyby měl televizní seriál Hra o trůny místo soundtracku Ramina Djawadiho studiový smích, byla by to podobná řachanda jako sledování Ženatého se závazky (případně Dynastie pod vlivem drog). I Hra o trůny je v podstatě vyprávěním o střetu dysfunkčních rodinných kruhů, jen jsou tam draci a zesměšnění strýčka tu neprobíhá tak, že se legračně pokydá kaší u narozeninové večeře, ale tím, že se mu uřízne hlava a na zkrvavené torzo se přišije useknutý kukuč jeho domácího mazlíčka. Pojďme si rodinné kruhy ve Hře o trůny představit o něco konkrétněji, ať je nám jim při všech těch krvavých legráckách zase aspoň trochu líto, až se rozjedou závěrečná jatka jménem „8. série“.

1. Starkové

Představte si televizní pořad Výměna manželek, kdyby do něj byly vybírány pouze šťastné, zcela zaopatřené, morální, slušné a všehovšudy sympatické rodiny. Panečku, to by byla nuda k ukousání, ne? Amorální, po krvi lačnící divácké stádo televize Nova se chce dívat na arénu, v níž se rodinám na pokraji nervového zhroucení rozdávají pomyslné motorovky, nastaví se kolizní kurz vzájemných antipatií a výsledkem je lahodná šťávička lidského neštěstí, nenávisti a osobnostního humusu. A teď si představte, že by byla jádrem Hry o trůny rodina Starků – ctnostný, šťastný, morální rod, jehož patriarcha Ned Stark láskyplně souloží se svou manželkou i po těch mnoha dětech, které už spolu zplodili, a vládne své rodině stejně jako zemi rozhodně a moudře... Né, nic takového by divákům proces katarzní očisty od svých vlastních hříchů nepřineslo, takže Ned Stark je pod drnem a pro ty z jeho rodiny, kteří ještě dýchají, se svět proměnil v obří mlýnek na maso.

2. Lannisterové

Tak to už je lepší, protože sledovat parchanty je mnohem zábavnější kratochvíle, než blahosklonně přikyvovat činům dobráků (no fakt, co jsem se naposledy koukal, Rychlé šípy pro HBO pořád ještě nikdo netočí). Zatímco Starkové vládnou chladným severským zemím, Lannisterové jsou zápaďáci. A stejně jako se severským Starkům začalo jejich královstvíčko drobit pod rukama ve chvíli, kdy jim na Zeď zaťukala civilizačně podřadná barbarská verbež, tak si Lannisterové užívají krasojízdu pokročilého středověkého feudalismu, kde větší bere a slabší má prostě smůlu, když má kratší meč. Lannisterové jsou zpočátku líčeni jako hodnotoví antagonisté famílie Starkových, avšak morální nejednoznačnost jednotlivých členů jejich klanu z nich činí vcelku nesourodou bandu: Tyrion je šikanovaný sympaťák, Jaime napravený mrzák, ale Cersei je prostě pořád jenom svině.

3. Targaryenové

Mají draky a nebojí se je použít. Tedy, měli draky a nebáli se je použít, dokud jim v jisté chvíli jiné rody nenasekaly zadek a nenasměrovaly je na hnůj dějin, kam po své několikaleté světovládě podle všeho patřili (zvlášť když jejich poslední reprezentant totálně zmagořil). Targaryenové jsou na první pohled legendou dřívějších časů, kdy se po obloze proháněly okřídlené bestie a ve světle moderních rodů Westerosu patří už spíš do dětských pohádek... jenže postupem času vychází najevo, že celá Hra o trůny dost možná líčí ve skutečnosti jen takové malé škytnutí, pouhé zaškobrtnutí mezi dobou, kdy Targaryenové vládli, a dobou, kdy budou Targaryenové vládnout zas. Vzhledem k tomu, že se rodinná pouta Hry o trůny hemží všemožnými bastardy a chátrou nejistého původu, je docela jistě možné, že mnozí ze stěžejních protagonistů jsou ve skutečnosti potomky Targaryenů, kteří to zase brzy vezmou do ruky a po nějakých Starcích a Lanisterech brzo drak neštěkne.

4. Tyrellové

Jižanská famílie se zálibou ve víně a intrikách má ve znaku zlatou růži na zeleném poli, což vcelku odpovídá nátuře, kterou mají její primárně ženské headlinerky v genech. Na pohled působí mile, stejně jako každá pořádná růže, ale pod lístky se skrývají trny ostré jako břit kudly v oční bulvě. Ženy rodu Tyrellů, které drží tuto vzájemně nebývale soudržnou rodinu pohromadě, jsou praktickou ukázkou profesionálních prospěchářek, které se na oko tváří jako dobrosrdečné sluníčkářky a ve skutečnosti kují pikle, případně, pokud pikle neklapnou, plánují strašlivou pomstu za své blízké.

5. Boltonové

Marketing je všechno, a Boltonové mají naprosto nejlepší public relations ze všech rodin Westerosu. Vědí totiž jedno – i negativní reklama je dobrá reklama, hlavně že si o nás lidé řeknou a budou nakupovat naše produkty; přičemž těmi produkty jsou věčná bída, utrpení, šikana a uřezané penisy. Boltonové vysílají jasnou zprávu už svým korporátním logem, kterým je nebožák stažený z kůže, zavěšený za nohy do průvanu (neb nohy jsou to jediné, za co se dá po kastraci pověsit). Rodinným zlatem je pochopitelně klinický psychopat Ramsay Bolton, který se přesně podle výše zmíněného marketingového manifestu pasoval na lidskou zrůdu č. 1 celého Westerosu. A to je to bastard jeho otce Roose, který je podobné, jen o něco disciplinovanější hovado. Pardon, řekl jsem že je hovado? Chtěl jsem říct, že byl hovado. Boltonové nemají moc dlouhou trvanlivost.

6. Greyjoyové

Dalo by se říci, že z tohoto roztříštěného, vzájemně řevnivého rodu nezůstal kámen na kameni, ale to by bylo podceněním toho, v jakou sílu se – po delší dobu spíše se jen tak plazící – Greyjoyové vyvinuli pod vlivem nejaktuálnějšího dění ve Westerosu. Nic to nemění na tom, že Greyjoyové vždycky byli trochu ryby na suchu: zatímco na moři představují pozoruhodnou sílu, tlačenou kupředu chlapáckými rituály (zatímco k tradicím kupříkladu na Moravě patří vypít deset litrů láku na lačno, tradicí na greyjoyovských Železných ostrovech je nechat se utopit a pak to rozchodit), na suchu dostávají strašlivě za vyučenou a podle toho to s nimi také vypadá, jak to vypadá. Ti největší chlapáci mezi nimi však mají radu, jak na to: sbalí největší suchozemskou mrchu.

7. Baratheonové

Ne, tohle není úplně nejlidnatější rod... je to jen ten rod, záběrem na jehož rodový symbol začíná znělka úplně každé epizody Hry o trůny, co svět světem stojí. Baratheonové mají ve znaku jelena, jehož paroží se hrdě dmulo nad ostatními rody, dokud se jeho šéf Robert Baratheon při lovu nenapíchl na kance a nevědomky tak nenapomohl rozjet všechny ty průšvihy, které sledujeme už osmou sezónou – nehledě na to, že rod Baratheonů teď balancuje na hraně absolutního vymření.

ČESTNÉ UZNÁNÍ

Ne všechny rodiny Westerosu vydají na stěžejní protagonisty. Některé z nich sehrají jen malou roli – ovšem roli, která mnohdy rozprskne ostatní rodiny krvavě po okolí jako zapomenutá německá mina všetečného pudlíka. Popatřte tímto na westeroské famílie, které by nestály ani za jedinou zmínku... kdyby však nestály právě za tu jedinou zmínku.

8. Martellové

Nejtrapnější rod Westerosu. Nejenže se k Sedmi královstvím připojili jako poslední, ale navíc ani nic nedobyli – prostě se tam přiženili jak tlupa srabů. Což je neskutečně nudné a trapné. Je to jako kdybyste do Hvězdných válek dali mončičáky... což už se vlastně stalo, no nic. Martellové jsou takoví mončičáci Westerosu. Jakási babylonská kultura, která se místo broušení mečů stará o své voňavé zahrádky. Aby toho nebylo málo, trochu jim to celé smrdí rovností pohlaví, namísto králů a královen mají prince a princezny, chlapi tam nosí oční linky, polovina z nich jsou gayové a děti vzešlé z mimomanželských styků tam mají rodová práva, protože volná láska je trendy. Trapný.

9. Arrynové

Odstrašující případ toho, že když máte malé dítě, které chce vidět lidi létat, není nejlepší nápad pro ně vyhloubit v podlaze vysoko položené pevnosti otvor a házet z něj lidské bytosti do krajiny.

10. Freyové

Banda smradlavých podrazáků. Povražděných podrazáků. „Jsou mrtví, Dejve. Všichni jsou mrtví.“