Anglická herečka MAISIE WILLIAMSOVÁ o lekcích, které jí dala HRA O TRŮNY

Anglická herečka MAISIE WILLIAMSOVÁ o lekcích, které jí dala HRA O TRŮNY Zdroj: Archív

Maisie Williamsová.
Maisie Williamsová.
Maisie Williamsová.
Maisie Williamsová.
Maisie Williamsová.
6
Fotogalerie

Arya Stark pro Reflex: Jako mrňavá holka jsem měla to štěstí, že jsem naskočila do správného vlaku

Tenhle rozhovor jsme v Londýně pořídily na jaře roku 2016, když jí bylo devatenáct, ale vypadala a působila tehdy jako patnáctileté, světem nadšené dítě. MAISIE WILLIAMS, alias Arya Stark, je jednou z hlavních hvězd seriálu HBO Hra o trůny. Obdivovat jsme ji mohli i v hlavní roli mysteriózního thrilleru Ztrácení o „výchově dívek v Británii“ nebo v televizním dramatu o internetové šikaně Cyberbully; udělala ji ovšem americká fantasy Hra o trůny, v níž Maisie-Arya hraje a až do konce bude hrát zásadní úlohu.

Prý s Aryou sdílíte tvrdohlavost. Co víc?

Obě jsme překotně dospěly. Na počátku příběhu Arya žije na Zimohradě, ve světě, kde jsou čest a loajalita odměňovány, načež ji zničehonic obstoupí temnota a úklady. Setnou jí otce, toho nejčestnějšího člověka na světě, vyvraždí jí půlku příbuzenstva, bratři jí zmizí neznámo kam. Zhroutí se jí svět. Naštěstí brzy zjistí, že se na to zlo musí adaptovat, naučit se s ním žít a bojovat. Musím přiznat, že jsem se chvílemi v životě cítila podobně. Jako mrňavá holka jsem měla to štěstí, že jsem naskočila do správného vlaku, ale filmový průmysl se ukázal jako nečekaně tvrdý – najednou nevíte, kdo to s vámi myslí dobře, kdo překroutí všechno, co v dobré víře řeknete, a udělá z vás v očích diváků a fanoušků někoho, kým ani náhodou nejste. Ale to je cena, jakou zřejmě platí všichni herci a všechny osobnosti popkultury. Nejsem tak naivní, abych to nevěděla.

Máte dva milióny sledujících na Instagramu a milión a půl fandů na Facebooku (v únoru 2019 šlo o osm milionů sledujících na Instagramu a přes dva miliony na Facebooku; pozn. red.). Na sociálních médiích podporujete charitativní akce a zajímavé projekty, ale zároveň sdílíte, i když opatrně, informace ze svého osobního života. Nemůžete si za ty zmíněné podtrhy tak trochu sama?

O soukromí bych jako herečka přišla tak jako tak a na sociálních sítích je celá moje generace. Vy dospělí si říkáte: Co je, sakra, zajímavého na tom, věšet svůj život na internet a dávat se všanc? Ale my jsme jen šli tam, kam nás táhne budoucnost, zatímco vy jste se zasekli a odmítli si zvyknout. Nechci předstírat, že se na síti neděje nic špatného, ale měli bychom být vděční za všechny benefity, které nám přinesla, a ne jen děsit děti historkami o holkách, co si následkem kyberšikany sáhly na život.

Vám je ku prospěchu nesmírně, internet z vás udělal jednu z nejsledovanějších náctiletých celebrit.

Pro zatím neetablované herce je dnes naprosto nezbytné, aby byli hodně vidět na sociálních sítích. Všichni v mém okolí je berou dost vážně, všichni castingoví agenti je sledují. Nemusíte se snižovat k tomu, abyste tam proháněli drby a nadávali ostatním. Nehledě k tomu, že lidi stejně nejvíc klikají na fotky mého psa.

Není to tak dávno, co jste překročila osmnáctku. Co pro vás znamenalo dovršení formální zletilosti ve filmovém byznysu?

Strašně moc! Můžu na placu strávit mnohem víc hodin denně, než když mi bylo sedmnáct a míň, už mě tam nemusejí doprovázet rodiče, smím bez omezení točit v noci… Vzhledem k tomu, že nejspíš vypadám o něco mladší, budou mě teď asi s tímhle obrovským bonusem častěji obsazovat do rolí patnácti- nebo šestnáctiletých holek.

Hra o trůny je jeden z nejúspěšnějších, nejsledovanějších, nejdiskutovanějších ­seriálů vůbec. Co pro vás znamená, že ho spolutvoříte?

Tady nejde jen o automatické znásobení vašich honorářů pro další projekty a o obrovské zviditelnění. Všichni, a to včetně našich hereckých veteránů typu Petera Dinklage, Charlese Dance nebo Jonathana Pryce (kteří hráli Tyriona a Tywina Lannisterovy a Nejvyššího vrabčáka; pozn. red.), jsme se toho myslím hodně naučili. Hlavně my mladí samozřejmě. Jak fungují kaskadérské kousky, co všechno dokážou kamery a světla, jaké existují styly hraní, jak se liší přístup smrkáčů, co sotva vyšli školu, a matadorů… A všechno v tomhle jediném seriálu, v mé první životní zakázce!

Hra o trůny: Fanoušci objevili na nových fotografiích řadu spoilerů k osmé sérii. Nejvíce je překvapila Cersei >>>

Jaké scény pro vás byly nejnezapomenutelnější?

Už asi nikdy neuvidím nic tak strhujícího jako Hardhome(Tvrdodomov je osmý, nejlépe hodnocený díl páté série; pozn. red.). Masakr Divokých, které Bílí chodci po zavraždění promění v nemrtvé, se natáčel několik dní. My, co jsme přihlíželi, jsme viděli jen útržky, zlomečky – jednou chlapce z Noční hlídky, jak trénuje boj s Jonem Sněhem, další den namaskovaná těla desítek lidí, jež se válejí všude kolem a vypadají opravdu hodně mrtvě… Když pak sledujete celou tu věc na plátně, doslova zkameníte hrůzou i údivem.

Jak jste se cítila, když jste dočetla scénáře všech epizod šesté řady?

Děkuji, hrozně. My herci ještě dřív než vy diváci prožíváme šoky a zklamání, když některá oblíbená postava umře a její představitel se musí rozloučit. Ale i tak vám garantuju, že nikdo z nás netuší, kdo v následujících řadách přežije, kdo skončí na straně dobra a koho si vezme zlo.

No a jak si po osmé, zřejmě závěrečné řadě, začnete užívat svůj život bez Hry o trůny?

Život bez ní? Ten seriál je můj život!

Hra o trůny: Kdo má největší šanci obsadit Železný trůn? Těchto 10 rodin ovlivnilo boj o Západozemí >>>