Video placeholde

5 nejlepších seriálů roku 2019: Dračí incest, vražedné kamarádky a černý detektiv, který nahradil jižany

Jen za loňský rok bylo na světových obrazovkách představeno více než pět set původních televizních seriálů. Podívejme se, jaká pokračování těch nejúspěšnějších nás čekají v roce 2019.

Hra o trůny VIII.

Ten příběh se začal na obrazovce psát roku 2011, letos na jaře pak po osmi letech osmou řadou slavně skončí. Ne nadarmo je GoT nejvíce nelegálně stahovaným seriálem všech dob. HBO do produkce investovala obrovské prostředky – každá epizoda šesté a sedmé řady stála v průměru 10 milionů dolarů – a vyplatilo se: od fanoušků fantasy ságy Píseň ledu a ohně George R. R. Martina se draci, trpaslík, zvrhlí královští sourozenci nebo nemrtví zpoza Zdi dostali do všech obýváků světa. Donedávna neznámí herci předvádějí výtečné výkony, ti dětští se seriálem vyrostli. Vychutnejte si posledních šest dílů, než na vás zaútočí prequel seriálu, který se odehrává tisíc let před aktuálním dějem – a který velký GRRM připravuje s producentkou Jane Goldmanovou.

Temný případ III.

Tak třeba třetí řada oceňovaného Temného případu, v originále True Detective, už běží. Jak napsal kolega Vojtěch Rynda v Reflexu: „Něco se dozvíme, něco ne. Všechno stejně odnese tentýž spodní proud fatalismu, který hlavní postavy Temných případů vede k bezútěšnému filozofování nad povahou člověka a času. Atmosféra zašedlých vizuálů podzimního Arkansasu, dřevní hudby T Bone Burnetta a myšlenek „co by, kdyby“ bolí tak akorát, aby si pro ni jeden chodil znovu a znovu.“

Sedmilhářky II.

V létě se pak dočkáme nové řady Sedmilhářek. Zatímco první řada byla natočená podle stejnojmenného románu australské prozaičky Liane Moriartyové, druhá bude mít úplně nový příběh z per Moriartyové a zkušeného seriálového scenáristy Davida E. Kelleyho. Kromě návratu Nicole Kidmanové, Reese Witherspoonové, Laury Dernové a Shailene Woodleyové se dočkáme posily v podobě nejoceňovanější herečky současnosti Meryl Streepové, která si zahraje matku postavy padoucha ztvárněné Alexandrem Skarsgardem.

Viceprezident(ka) VII.

Seriál HBO Viceprezident(ka) neboli Veep získal už tři ceny Emmy jakožto nejlepší seriál roku. Sedmá a poslední řada poběží už na jaře, nejspíš od dubna. Komediální seriál Armanda Iannucciho pronikavým, satirickým pohledem sleduje uzavřený svět politiky ve Washingtonu. Seriál popisuje každodenní pracovní smršť někdejší viceprezidentky a současné prezidentky Seliny Meyerové (Julia Louis-Dreyfusová za tuto roli získala cenu Emmy). I nová, desetidílná řada seriálu Viceprezident(ka) bude sledovat skvadru ztracených existencí, které se snaží zanechat (nebo naopak zametat) své stopy, zatímco si klestí cestu na politické scéně ve Washingtonu i mimo něj. 

Bosch V.

Pátou řadu získá i můj oblíbený, výborně hodnocený krimiseriál Bosch, který od roku 2015 vysílá Amazon Video. Je to klasická procedurálka, ovšem o dost propracovanější než Kriminálka Miami a podobné. Seriál je sympatický výborně napsanými předlohami i scénáři z pera spisovatele Michaela Connellyho, svým konzervativním způsobem zpracování a precizním řemeslem po všech stránkách. Roli policejního vyšetřovatele Harryho, vysokého, svalnatého válečného veterána, získal nám Evropanům donedávna prakticky neznámý herec Titus Welliver.