Cassey Affleck na festivalu v karlových Varech v roce 2017

Cassey Affleck na festivalu v karlových Varech v roce 2017 Zdroj: Hykl, Kundrát

Cassey Affleck s Jiřím Bartoškou
Casey Affleck
Casey Affleck
Casey Affleck
Casey Affleck
8
Fotogalerie

Vítej zpátky, Casey! Do Karlových Varů se vrací oscarový herec a režisér Casey Affleck

MFF Karlovy Vary 2019 po dvou letech navštíví držitel Ceny prezidenta MFF KV z roku 2017, herec a režisér CASEY AFFLECK. Osobně zde představí film Světlo mého života, který režíroval a hraje v něm i hlavní mužskou roli.

V sugestivně natočeném druhém režijním počinu Světlo mého života, zasazeném do dystopické společnosti, kdy následkem neznámé choroby vymřely téměř všechny ženy, hraje Casey Affleck otce putujícího neutěšenou krajinou s jedenáctiletým potomkem Ragem. Jejich jediným cílem je přežít. Drsným snímkem Casey Affleck potvrzuje svoji výjimečnost ve světě severoamerické nezávislé kinematografie.

Pohodová hvězda Casey Affleck ve Varech v roce 2017

Je dobře, že se Casey Affleck vrací do Varů, návštěvu před dvěma lety si tento nesmírně skromný, přátelský a přemýšlivý host užil měrou vrchovatou. Obklopen tehdy hipsterskou partičkou filmařů z Texasu, kteří spolu točí už téměř dvacet let (režisér David Bowery, producenti James M. Johnston a Tobey Hallbrooks a kostýmní výtvarnice Annell Brodeur), uvedl na festivalu osobně Boweryho nezávislý snímek Přízrak. Hrál v něm hlavní mužskou roli ducha, a byl tudíž po většinu filmu schovaný pod bílým prostěradlem. Ve světové kinematografii je ale mladší bratr hollywoodské superstar Bena Afflecka vidět velmi výrazně.

Hrál ve vražednickém dramatu Zemřít pro…, v dnes už klasice Dobrý Will Hunting a třech Soderberghových Dannyho parťácích. Za roli Forda ve westernové krimi Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem získal v roce 2008 nominace na Oscara a Zlatý glóbus. Ideálně se uplatnil v noirové krimi Gone Baby Gone, kde ho jako detektiva pátrajícího po zmizelé čtyřleté holčičce režíruje bratr Ben, ve sci-fi Interstellar a válečném dramatu z Iráku Pryč z pece.

Natočil také hudební snímek I’m Still Here, našimi kiny proběhlo zajímavé akční námořní melodrama z 50. let Do posledního dechu, kde Affleck hraje strojníka tankeru. V roce 2017 získal Oscara i Zlatý glóbus za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli za svůj ztišený, jednoduchý, neokázale srdceryvný a disciplinovaně přesný výkon údržbáře Leeho z bostonského předměstí ve filmu Kennetha Lonergana Místo u moře. Své režijní plány uskutečňuje se skrytou, ale o to větší odhodlaností; na jeho druhý režijní počin se proto čeští diváci ve Varech určitě těší.

Vítej zpátky, Casey!