Video placeholde

Facebook je zlo, fotky dětí se prodávají do porna a rodiče o nebezpečích neví, je tu časovaná bomba, říká Dočekal

Konec sociálních sítí se bohužel neblíží. Podle publicisty a spoluautora knihy Dítě v síti Daniela Dočekala sice končí Facebook, nebezpečí je ale spousta a jsou jinde. Instagram třeba vyvolává vůbec nejvíc špatných nálad a pocitů. Děti, respektive jejich fotky, loví pedofilové, kteří třeba najdou a shlédnou všechna videa s nimi na Youtube. Je tu ale taky časovaná bomba, a tou je sociální síť Tic Toc. Rodiče přitom vůbec netuší, kde jejich děti jsou a co v mobilech mají.

Podle Dočekala je Facebook pořád stejné zlo. Cílit reklamu na lidi mu sice nejde tak, jak tvrdí, ale svou absolutní neúctu k soukromí a dolování lidí jako suroviny pro svůj zisk přenáší i na Instagram a Whatsapp. Nedá se mu věřit vůbec nic. Děti už ale Facebook opouštějí a užívají jiné sociální sítě. Ty jsou ale úplně stejně rizikové.

Rada pro rodiče je prý jasná. Dívejte se dítěti do mobilu, jinak bude jeho soukromí místo vás narušovat pedofil a vy to nebudete vědět. Ti totiž jdou po fotografiích a videích, které se taky prodávají do porna. Je to regulérní organizovaný zločin, tvrdí Dočekal. Třeba Facebook navíc nedokáže místa, kde se v jeho síti tyto fotky vyměňují, najít.

Jsou tu ale taky další sítě. Tellonym umožňuje anonymně pokládat dotazy, které se pak objevují na veřejných profilech dětí. Ty si často píšou velmi vulgárně, i o sexu a drogách. Jde přitom o velmi mladé děti, což prý Dočekala děsí. Tic Toc je podle něj časovaná bomba. Má už přes 500 milionů uživatelů a často se tam objevuje namísto přezpívaných písniček a kreativity porno.

Kolik toho na sociálních sítích čeká na děti? Jak je bránit a co můžou rodiče dělat? Jak je možné, že pedofilové dohledají všechna videa s dětmi na Youtube? A proč je Mark Zuckerberg tak nebezpečný?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>