Video placeholde

Analytik: Jsme jako ovce na porážku, zrušte si Facebook. Ukradl vaši identitu a je nebezpečnější než Rusko

Rusko vyhrává a jsou důkazy, že ovlivní volby do Evropského parlamentu. Datový analytik František Vrábel bojuje s dezinformacemi a propagandou, prý chce zabránit návratu toho, co zažil za komunismu. Rusko podle něj využívá naše slabiny a klíčovou roli hraje Facebook. Ten je sám o sobě ale daleko nebezpečnější než Rusko. Ví o vás totiž všechno a obchoduje s tím.

Lidé se přitom chovají jako ovce jdoucí na porážku. Zneužívání našich dat je podle Vrábela hrůzostrašné, kontrola a společenská zodpovědnost pak prakticky nulová. Analytik tvrdí, že Facebook naši demokracii rozvrací a jeho byznys model překročil všechny myslitelné hranice. Krade naše identity, které pak prodává firmám.

Vrábel lidem doporučuje, aby si zrušili účet na Facebooku. Zároveň říká, že je třeba ho regulovat. Ne cenzurou, ale omezením toho, jaká data bude smět o uživatelích sbírat. Mark Zuckerberg má podle Vrábela bezprecedentní moc. Obává se přitom jeho snahy ovládnout svět. Facebook totiž pracuje na umělé inteligenci, která by mohla být velmi nebezpečná.

Vrábel tvrdí, že Rusko na Facebooku používá pro šíření dezinformací v Česku stovky užitečných idiotů i falešné účty. Třeba v kampani před hlasováním o brexitu podporovalo obě strany, aby společnost rozdělilo. Teď je jisté, že jasně vyhrává, a my mu nejsme schopní náležitě odpovědět. Ve volební kampani před volbami do Evropského parlamentu to prý bude jen doběh sprintera v posledních metrech před cílem. Vrábel ani vteřinu nepochybuje, že hlasovaní bude Moskvou ovlivněné, a jsou prý pro to i důkazy.

Snaží se Rusko ovlivnit i prezidentské volby na Slovensku? Proč je právě Facebook to pravé nebezpečí? Proč se František Vrábel tak obává umělé inteligence? A o co Rusku vlastně v Evropě jde?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>