Apollo 11, soutěž dokumentů na filmovém festivalu Karlovy Vary 2019

Apollo 11, soutěž dokumentů na filmovém festivalu Karlovy Vary 2019 Zdroj: KVIFF

Sedmnáct bloků, soutěž dokumentů na filmovém festivalu Karlovy Vary 2019
Poslední podzim, soutěž dokumentů na filmovém festivalu Karlovy Vary 2019
Panorama, soutěž dokumentů na filmovém festivalu Karlovy Vary 2019
Nesmrtelní, soutěž dokumentů na filmovém festivalu Karlovy Vary 2019
Naokraji, soutěž dokumentů na filmovém festivalu Karlovy Vary 2019
11
Fotogalerie

Americké Apollo 11, česká Dálava nebo litevská Lžička: 11 premiér soutěžních dokumentů karlovarského festivalu

Dokumentární soutěž 54. MFF Karlovy chystá novinku českého režiséra Martina Marečka, komorní road movie Dálava. Samorostka i ikona světového dokumentu, litevská režisérka Laila Pakalnina pak ve Lžičce portrétuje rozpor mezi dlouhým procesem výroby a jepičím životem kousku plastu – s humorem a beze slov. Výběr korunuje - z unikátních archivních záběrů první cesty na Měsíc sestavený - dokument Apollo 11Todda Douglase Millera.

Obnovený zájem festivalů o znovu se nadechující čínskou kinematografii potvrzují letošní Vary účastí hned dvou čínských dokumentárních filmů. Zatímco Mizející vesnice hovoří o úpadku venkova, Konfuciánský sen se soustředí na sveřepý návrat městského obyvatelstva k tradičním způsobům života.

1. Apollo 11/Apollo 11/Apollo 11

Režie: Todd Douglas Miller; USA, 2019, 93 min, Evropská premiéra

Padesát let po panenském přistání na Měsíci se pootevřely bohaté archivy NASA, aby o proslulé cestě vydaly v ohromující audiovizuální kvalitě dosud nezveřejněný materiál, ať už na 70mm film zachycený start z Mysu Canaveral, či komorní svědectví o nadpozemském klidu panujícím v lunárním modulu. Devítidenní mise přestává být pouze ikonickým Armstrongovým „velkým skokem pro lidstvo“, aby se rozrostla ve fascinující vesmírnou odyseu.

2. Dálava / Over the Hills / Dálava

Režie: Martin Mareček; Česká republika, 2019, 76 min, Světová premiéra

Vít s Gríšou, otec a syn, se vydávají do Ruska, kde žije chlapcova matka a sestra. Proč se dříve harmonická rodina rozdělila vedví? Dokumentární road movie o dálce mezi dvěma slovanskými zeměmi, o těžkostech otcovství i puberty, ale i o pomyslné odlehlosti těch, kteří by k sobě měli mít vůbec nejblíže.

3. Karote / Spoon / Lžička

Režie: Laila Pakalniņa; Lotyšsko, Norsko, Litva, 2019, 65 min, Světová premiéra

Tvářit se bezvýznamně a neškodně procházelo umělohmotné lžičce jen do chvíle, než na ni svůj pronikavý pohled vrhla samorostka světového dokumentu Laila Pakalniņa. Film beze slov, v němž humor vychází z překvapivých možností filmového jazyka, pěje smuteční píseň za ornament zbytnělé civilizace: kus laciného plastu, který snad již brzy bude na vymření.

4. Chun Qu Dong Lai / The Fading Village / Mizející vesnice

Režie: Liu Feifang; Čína, 2019, 172 min, Světová premiéra

Na rozdíl od ostatních mladých lidí Hou Junli neodešel do města, nýbrž zůstal v opuštěné horské vesnici s rodinou. Chatrné domky sice ještě vzdorují sněhu i dešti, jak dlouho ale bude místo existovat, když není komu práci a tradice předávat? Časosběrný dokument přináší svědectví o tvrdém životě a lásce k rodné půdě.

5. 17 Blocks / 17 Blocks / Sedmnáct bloků

Režie: Davy Rothbart; USA, 2018, 97 min, Evropská premiéra

Jakmile dostal devítiletý Emmanuel v roce 1999 svou první videokameru, začal točit nepřikrášlenou kroniku rodiny Sanfordových. Deset let poté se jeho materiálu ujímá filmař a novinář Davy Rothbart, aby dovyprávěl odzbrojující příběh ze sousedství amerického Washingtonu, kde se pouhých 17 bloků od Kapitolu na nejrůznější pády skloňují chudoba a násilí.

 6. Giù dal vivo / Up to Down / Na okraji

Režie: Nazareno Manuel Nicoletti; Itálie, 2019, 74 min, Světová premiéra

Neapol. Město nepoddajných, ale i bláznů a chudáků, které se nehodlá vtírat do ničí přízně, natož aby kleslo k přetvářce. Skličující dokumentární bad trip nás přivádí na jeho neutěšené předměstí, do domovů marginalizovaných a odmítnutých – muže, dívky a tajemného boxera v masce – trojice hrdinů toužících po něčem jiném, ač sami dobře nevědí po čem.

7. In de armen van Morpheus / In the Arms of Morpheus / V náruči Morfeově

Režie: Marc Schmidt; Nizozemsko, 2019, 82 min, Světová premiéra

Co se děje za zavřenými víčky, když ztratíme vědomí a oddáme se snům? Jak se naše vnímání reality promění, když se hranice mezi stavem bdělosti a spánku rozostří? Nechte se přenést do místa, kde racionální zákonitosti všedního života neplatí.

8. Kongzi meng / Confucian Dream / Konfuciánský sen

Režie: Mijie Li; Čína, 2019, 85 min, Evropská premiéra

V rapidně se rozvíjející Číně je školní systém uzpůsoben potřebě vychovávat konkurenceschopné výkonné pracovníky. Ne každý rodič ale chce své potomky vést k tomu, aby zasvětili život práci. Konfuciánský sen je příběhem matky, hledající správný klíč k alternativní výchově, jež by zohledňovala morální rozvoj jejího syna.

9. Panorama / Projectionist / Panorama

Režie: Yuriy Shylov; Ukrajina, Polsko, 2019, 70 min, Světová premiéra

Valentinovi je přes šedesát a více než čtyřicet let pracuje v nejstarším kyjevském kině. Na skleničku či tanec se nenechá dvakrát přemlouvat, stárnutí si totiž excentrický muž příliš nepřipouští. Jako pro každého si však i pro něj život přichystá nové překážky, které bude muset překonat.

10. Síðasta haustið / The Last Autumn / Poslední podzim

Režie: Yrsa Roca Fannberg; Island, 2019, 78 min, Světová premiéra

Pakliže má náš svět okraj, jistě bude nadohled od Islandu. Na nejzazší výspě tamní krajiny, za níž se rozprostírá už jen nehostinný arktický oceán, leží farma Úlfara a jeho ženy. Letos na podzim naposledy přivítají vnoučata z města, aby společně zahnali ovce zpátky z hor. Až hmatatelný film-textura o opouštění místa, kde se mlhy usilovně tisknou k ocelové hladině moře, přesto mezi sebe občas vpustí člověka.

11. Surematu / Immortal / Nesmrtelní

Režie: Ksenia Okhapkina; Estonsko, Lotyšsko, 2019, 60 min, Světová premiéra

Jak může mechanismus politické moci přímo ovlivňovat život obyvatel? Odpověď na nelehkou otázku hledá esejistický snímek, který díky záznamu každodennosti na ruském industriálním maloměstě přichází s důkazy, nakolik je ideologie ve své plíživé nenápadnosti nebezpečná.