Jiří Bartoška na na tiskové konferenci ke karlovarskému festivalu

Jiří Bartoška na na tiskové konferenci ke karlovarskému festivalu Zdroj: David Kundrát

Ve Varech bude debutovat držitelka studentského Oscara. Soutěži Na východ od Západu dominují ženy

Soutěžní sekce karlovarského filmového festivalu Na východ od Západu, která se věnuje začínajícím tvůrcům z bývalého sovětského bloku, letos nabídne výrazné zastoupení ženských autorek. Z 12 filmů mají režisérky na svědomí sedm. Patří k nim i česká režisérka Beata Parkanová se svým debutem Chvilky, v němž citlivě zachycuje nástrahy rodinného života.

Druhým českým zástupcem v této soutěžní sekci je komedie Tomáše Pavlíčka Chata na prodej. Jedenáct z dvanácti snímků tvoří režijní prvotiny, mimo jiné ironická, punkově drzá road movie o nesourodé dvojici na útěku maďarského režiséra László Czuje Rozkvetlé údolí, íránský snímek Amir, přibližující život v současném Íránu či debut držitelky studentského Oscara, polské režisérky Klary Kochańské Via Carpatia, který s ní spolurežíroval Kasper Bajon.

Seznam filmů v soutěži Na východ od Západu

53 wojny / 53 Wars / 53 válek

Režie: Ewa Bukowska

Polsko, 2018, 79 min, Mezinárodní premiéra

Anku začnou sužovat paralyzující starosti o život milovaného muže, válečného reportéra Witka. Kde však leží hranice mezi realitou a katastrofickými vizemi? Sugestivní psychologické drama natočené podle autobiografické předlohy Grażyny Jagielské o prožitku války, které nemusíme nutně čelit bezprostředně, aby na nás měla zničující vliv.

Amir / Amir / Amir

Režie: Nima Eghlima

Írán, 2018, 106 min, Světová premiéra

Život třicátníka Amira ovládají problémy druhých. Přítel Ali pohřešuje bývalou manželku a malého syna, sestra touží odejít z domova, navzdory úporné snaze rodičů udržet rodinu pohromadě. Amir je filmem o současném Íránu, o generaci, jejíž soukromí je formováno společenskými pravidly více než její vlastní vůlí.

Chata na prodej / Bear with Us / Chata na prodej

Režie: Tomáš Pavlíček

Česká republika, 2018, 77 min, Světová premiéra

Rodina se rozhodne prodat milovanou chatu, kam už delší dobu nejezdí. S chatou se však pojí řada nostalgických vzpomínek, a tak se zde na matčin popud všichni schází, aby zde strávili poslední den před jejím prodejem. Pečlivě vygradovaná komedie, jejíž hrdinové divákovi nejednou připomenou postavy ze scénářů Jaroslava Papouška, se sympatickým nadhledem přibližuje český fenomén chatařství.

Chvilky / Moments / Chvilky

Režie: Beata Parkanová

Česká republika, Slovenská republika, 2018, 95 min, Světová premiéra

Mohlo by se zdát, že Anežčin život patří celé její rodině, jen ne jí samotné. Mladá žena se snaží vyjít všem vstříc, postupně ale ztrácí to, co je nejdůležitější: sebe samu. Suverénní debut citlivě zachycuje nástrahy rodinného života, které komentuje s humorem, pochopením a neobyčejně vyvinutým citem pro situace, které zažíváme tak často, až si je ani nejsme schopni uvědomit.

Crystal Swan / Crystal Swan / Křišťálová labuť

Režie: Darya Zhuk

Bělorusko, Německo, USA, Rusko, 2017, 95 min, Světová premiéra

Mladá Evelina má sice vysokoškolský titul z práv, ale jejím snem je odjet do USA a živit se jako DJ. Píše se však rok 1997 a dívka žije v postsovětském Minsku… Energický debut běloruské režisérky Darji Žukové, tepající v rytmu devadesátkového housu, je letošním zahajovacím snímkem soutěžní sekce Na východ od Západu.

Glyubokie Reki / Deep Rivers / Hluboké řeky

Režie: Vladimir Bitokov

Rusko, 2018, 75 min, Mezinárodní premiéra

Drsná krajina, nevraživé okolí, úmorná práce a hluboké rozpory v rodinném kruhu – začarovaný kruh, na jehož tíži jen upozorní návrat nejmladšího bratra, který má v rodině dřevorubců zastat místo nemocného otce. Pod dohledem Alexandra Sokurova se zrodil další drásavě plastický a vizuálně pozoruhodný debut s hlubokým humanistickým apelem.

Kvėpavimas į marmurą / Breathing Into Marble / Dýchat do mramoru

Režie: Giedrė Beinoriūtė

Litva, Lotyšsko, Chorvatsko, 2018, 97 min, Mezinárodní premiéra

Život tříčlenné středostavovské rodiny zásadně změní příchod adoptivního šestiletého uzavřeného chlapce Ilji… Debutující litevská režisérka Giedrė Beinoriūtė v sevřeném psychologickém dramatu, který je adaptací stejnojmenného ceněného románu, úsporným, ale velmi efektivním způsobem buduje napětí, pozoruhodná je i práce s mizanscénou.

Pafsi / Pause / Pauza

Režie: Tonia Mishiali

Řecko, Kypr, 2017, 96 min, Světová premiéra

Elpida je žena v domácnosti, uvězněná v manželství bez lásky s bezcitným, despotickým mužem a konfrontovaná s prvními projevy menopauzy; pod vlivem fyzických změn se však postupně začne proměňovat i její psychika a vnímání reality… Formálně vyspělé, tlumené psychologické drama, dotýkající se otázky postavení žen v patriarchální společnosti.

Suleiman Gora / Suleiman Mountain / Šalamounova hora

Režie: Elizaveta Stishova

Kyrgyzstán, Rusko, 2017, 101 min, Evropská premiéra

Karabas nikdy pořádně nedospěl, potýká se s pitím a protlouká se se svou mladou, těhotnou manželkou. Když se na scéně objeví jeho první žena Zhipara s tím, že našla jejich dlouho ztraceného syna Uluka, vyvstává otázka, zda může soužití rozklížené čtveřice fungovat… Osobitý debut s pozoruhodnou lehkostí kombinuje road movie s rodinným dramatem i svébytnou komedií a nevšedním způsobem zpřítomňuje život v Kyrgyzstánu.

Via Carpatia / Via Carpatia / Via Carpatia

Režie: Klara Kochańska, Kasper Bajon

Polsko, 2018, 71 min, Světová premiéra

Julia a Piotr tvoří dobře situovaný středostavovský manželský pár. Místo vysněné dovolené se však na přání Piotrovy matky dvojice vydává na cestu přes Balkán, vedoucí do uprchlického tábora na makedonsko-řeckých hranicích. Držitelka studentského Oscara debutuje intimní nezávislou road movie, jíž dominuje civilní herectví a až dokumentární autenticita. Spolurežisérem snímku byl Kasper Bajon.

Virágvölgy / Blossom Valley / Rozkvetlé údolí

Režie: László Csuja

Maďarsko, 2018, 83 min, Světová premiéra

Kdo jsou skuteční šílenci ve vyšinutém světě? Ironická, punkově drzá road movie o mladých milencích na útěku spojuje poetické a realistické obrazy. Psychotická Bianka unese dítě a důvěřivému Lacimu namluví, že je jeho. Vytvoří instantní rodinu, která se v karavanu vydává na útěk před zákonem i před gangstery.

Vulkan / Volcano / Vulkán

Režie: Roman Bondarchuk

Ukrajina, Německo, 2018, 106 min, Světová premiéra

Lukas, zaměstnaný jako tlumočník pro misi OBSE, se jednoho dne ztratí uprostřed jihoukrajinské stepi. Jeho cesta za sebepoznáním i hledáním štěstí bude lemována sledem podivných setkání i bizarních situací… Neotřelá tragikomedie debutujícího Romana Bondarčuka, v níž za pomoci výrazné obrazové složky vykresluje barvitý svět jižní Ukrajiny, kde jsou stále patrné ozvuky dávné i méně dávné historie.