Miloš Forman a Jiří Bartoška na MFF Karlovy Vary v roce 2009

Miloš Forman a Jiří Bartoška na MFF Karlovy Vary v roce 2009 Zdroj: Profimedia.cz

První zprávy z 53. MFF Karlovy Vary: Pocta Miloši Formanovi, Jaromír Hanzlík a znělka s Caseym Affleckem

Od pátku 29. června do soboty 7. července 2018 se letos koná 53. ročník karlovarského festivalu. Jeho organizátoři dnes – jako už tradičně koncem dubna — představili první z programových pilířů, mezi něž patří již oznámená sekce amerických nezávislých filmů z texaského Austinu. Hlavním mediálním partnerem festivalu bude i letos Reflex; těsně před začátkem festivalu chystá další speciální „varskou“ přílohu, v níž nebudou chybět ani autorské tipy na 53 nejlepších filmů z letošního, 53. ročníku. 

 

Památku oscarového režiséra Miloše Formana, dlouholetého přítele karlovarského festivalu, uctí letos jeho nezapomenutelné Lásky jedné plavovlásky, Loves of a Blonde, klíčový film československé nové vlny, s nominací na Oscara i na Zlatý glóbus za nejlepší zahraniční film. Tímto snímkem bude letošní festival zahájen.

Navíc v rámci zahajovacího koncertu před hotelem Thermal zazní blok hudby z filmů Hoří, má panenko, Taking Off, Valmont, Amadeus a Vlasy; koncert uslyšíte v podání Českého národního symfonického orchestru a dirigenta Libora Peška.

Prezident MFF KV Jiří Bartoška tuto poctu blíže vysvětluje: „Miloš Forman byl nejen skvělým filmařem, ale také velkým přítelem karlovarského festivalu. Rozhodli jsme se ho připomenout nikoliv nějakými oslavnými projevy, ale tím, co symbolizoval – filmem. A přestože domácí diváci Lásky jedné plavovlásky znají z řady televizních repríz, jistě si je rádi vychutnají znovu na velkém plátně. Věříme, že uvedení tohoto filmu uvítají i naši zahraniční hosté, kteří nemají tak častou možnost vídat Formanovu českou tvorbou, která zásadním způsobem ovlivnila vývoj naší kinematografie.“

Jaromír Hanzlík dostane Cenu prezidenta MFF KV

Jaromír Hanzlík, už desítky let stálice českého divadla, filmu i televize, oslavil letos v únoru 70. narozeniny. Získá Cenu prezidenta MFF KV za umělecký přínos české kinematografii a vy při této příležitosti uvidíte na festivalu snímek Antonína Máši a Jana Čuříka Bloudění.

Jaromír Hanzlík hrál v Divadle na Vinohradech už od svých osmnáctin a až do svého odchodu na počátku 90. let tam vytvořil řadu rolí v inscenacích klíčových her české i světové dramatiky (Loupežník, Hamlet, Car Fjodor, Revizor, Zločin a trest, Cyrano z Bergeraku, Oidipus); mnohé z nich se staly legendami.

Pro film si ho vybral režisér Zdeněk Sirový do hlavní role filmu Finský nůž (1965); s Pavlem Juráčkem pak natočil snímek Každý mladý muž (1965), s Otakarem Vávrou adaptaci Hrubínovy Romance pro křídlovku (1966), s Karlem Kachyňou Kočár do Vídně (1966), s Ivem Novákem válečný Maratón (1968), s Jaromilem Jirešem Žert (1968) a s Hynkem Bočanem Čest a slávu (1968).

Jaromír Hanzlík pak postupně dostává příležitosti i v komediálním žánru a díky televizním seriálům (Taková normální rodinka, Nemocnice na kraji města, Byl jednou jeden dům, Sanitka, CirkusHumberto, Dobrá voda), inscenacím (Podnájemníci, Otec nebo bratr a Dopis psaný španělsky) a filmům Slasti Otce vlasti (1969), Noc na Karlštejně (1973), Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) nebo Léto s kovbojem (1976) se zařazuje mezi nejoblíbenější české herce. Televize mu však nabízí i výtečné dramatické postavy, třeba v inscenacích Jiřího Hubače Ikarův pád (1977) a Tažní ptáci (1983).

V 80. letech se rodí úspěšná spolupráce s Jiřím Menzelem; v ní vévodí pábitelský strýc Pepin z filmu Postřižiny (1980), nadšený sběratel veteše Leli ze Slavností sněženek (1983) nebo suchopárný zámecký knihovník Bernard Spera z filmu Konec starých časů (1989) podle Vladislava Vančury.

Počátkem 90. let se Jaromír Hanzlík rozhoduje hereckou práci omezit, ale objevuje se třeba v televizním filmu Svědek (2001), v pokračování televizního seriálu Sanitka, ve filmové komedii Roberta Sedláčka Muži v říji (2009) či v dramatu Jana Pachla Gangster Ka (2015).

Poetické dokumenty z Pobaltí

U příležitosti stého výročí vzniku nezávislé Litvy, Lotyšska a Estonska připravujeme rozsáhlou retrospektivu poetických dokumentárních snímků z Pobaltí. Kolekci klíčových titulů „pobaltské nové vlny“, jejíž počátky sahají do raných šedesátých let, zarámuje nový dokument renomovaného litevského tvůrce Audriuse Stonyse a lotyšské dokumentaristky Kristiny Briede Mosty času, uváděný v Karlových Varech ve světové premiéře.

„Litvu, Lotyšsko a Estonsko spojuje s bývalým Československem nejen týž rok vyhlášení nezávislosti, ale i mimořádné umělecké vzepětí filmové produkce v 60. letech minulého století. Velmi nás těší, že o pobaltském filmovém zázraku budeme moci na letošním festivalu podat unikátní zprávu,“ řekl Karel Och, umělecký ředitel MFF KV.

Nová znělka? Casey Affleck!

V nové znělce, která bude slavnostně představena na zahájení 53. ročníku MFF KV, uvidíme oscarového herce Caseyho Afflecka. Loni ve Varech převzal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary. Natáčení se ujal dlouholetý autor karlovarských znělek, režisér Ivan Zachariáš.