Slavnostní zakončení 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech

Slavnostní zakončení 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Zdroj: Zbyněk Pecák

Jako když bičem mrská! Vary odhalily plakát, autory letošního vizuálu jsou Aleš Najbrt a Jakub Spurný

Festivalové plakáty. Programy. Katalogy. Pozvánky. Ikonické hrnky pro pracovníky festivalu mají podpis „díky Barťák“ a dnes je z nich horké zboží sběratelů kuriozit. Časem se přidala trička, tašky, kam se vejde festivalový katalog, a další drobnosti, co postupem let přibývaly… Už 29 let, tedy od roku 1995, spolupracuje Studio Najbrt s karlovarským festivalem; loni v létě tyto téměř tři dekády připomněla rozsáhlá výstava Studia Najbrt PLAY IT AGAIN! v Galerii umění Karlovy Vary. Zbrusu nový vizuál 57. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (30. června–8. července 2023), který byl dnes představen v Praze, si užijete letos v létě. 

Práce na festivalovém vizuálu začíná každý rok už na podzim: „Vydechneme po Varech a o dalším ročníku se začínáme bavit v září. Připravujeme návrhy, které v listopadu prezentujeme vedení festivalu, aby byl čas na exekuci, na focení a další věci – v dubnu následujícího roku se nový vizuál festivalu představuje veřejnosti na první tiskové konferenci,“ popisuje letitý festivalový cyklus Aleš Najbrt a dodává, že v prvních letech studio předkládalo jenom jeden návrh vizuální koncepce festivalu, později to byly návrhy tři: „V našem studiu každoročně vzniká několik návrhů, ze kterých následně zvolíme ty, za kterými si skutečně stojíme. Z nich pak s Jiřím Bartoškou vybereme ten vítězný.“

57. mezinárodní filmový festival Karlovy Vary57. mezinárodní filmový festival Karlovy Vary|Kviff

Loni byl plakát veselý, vtipný, přecpaný lidmi i akcí, letos se vizualita festivalu vrací ke klasické jednoduchosti, funkčnosti a čistotě: „Po loňském ilustrovaném plakátu se vizuál 57. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary skládá ze čtyř barevných čar rozehrávajících experimentální hru s čitelností a pohybem číslice 57. To nám umožní mnoho dalších statických i animovaných variací. Švihnutí bičem a začínáme!“  charakterizují letošní koncept Aleš Najbrt a Jakub Spurný, autoři ze Studia Najbrt.