Zásah policisty po párty v baru vyšetřuje GIBS.

Zásah policisty po párty v baru vyšetřuje GIBS. Zdroj: Blesk Zprávy

...pak ji popadl za vlasy a strhl k zemi.
Dívku zaklekl...
Zásah policisty po párty v baru vyšetřuje GIBS.
Zásah policisty po párty v baru vyšetřuje GIBS.
Zásah policisty po párty v baru vyšetřuje GIBS.
12
Fotogalerie

Policie propustila agresivního příslušníka. Opilý za vlasy vláčel devatenáctiletou dívku po zemi

Pražská policie potrestala svého pracovníka, který ve sváteční uniformě v únoru napadl devatenáctiletou dívku. V opilosti s ní smýkal po zemi a následně ji zaklekl „ve jménu zákona“. Agresor byl už i obviněný, za ublížení na zdraví a výtržnictví mu hrozí deset let vězení. Letos byli již tři policisté kvůli trestnímu stíhání ze sboru propuštěni.

Na začátku února policista ve slavnostní uniformě napadl před klubem v pražské Nákladní ulici mladou dívku. Klečel na ní, vláčel ji za vlasy po vozovce, pokoušel se napadnout i svědky, kteří jí přišli na pomoc.

„Je mi to úplně jedno! Jménem zákona, ať natáhne nohy!“ křičel opilec po upozornění, že dívce je devatenáct let. V celém počínání mu pomáhala jeho přítelkyně, taktéž policistka. Incident završil jejich noční tah z policejního plesu. Agresivnímu muži pak policisté naměřili 2,6 promile, jeho přítelkyni 1,6 promile. Napadená skončila v nemocnici se zlomenou nohou.

Pražská policie nyní oznámila, že po prošetření incidentu příslušníka propustila. Jeho partnerka je prozatím postavena mimo službu.

 „Po dodržení všech procesních postupů, zákonných lhůt, práv a povinností všech zúčastněných stran byl policista propuštěn ze služebního poměru a policistka byla zproštěna výkonu služby. Propuštění proběhlo z důvodu porušení služebního slibu pro zavrženíhodné jednání, které má znaky trestného činu. Jelikož byl policista propuštěn, nemá nárok na výsluhu,“ uvedla pražská policie na sociální síti X.

Incident šetřila i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). „Proti policistovi a policistce bylo zahájeno trestní stíhání, přičemž policista je obviněn z přečinu výtržnictví a zločinu těžké ublížení na zdraví. Policistka je obviněna z přečinu výtržnictví,“ komentovala případ mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. To potvrdil i mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Další kauza z Majálesu

Za ublížení na zdraví hrozí pachateli až deset let vězení, jeho partnerce za výtržnictví dva roky. Za incident se omluvil policejní prezident Martin Vondrášek, který uvedl, že agresor poškodil svým chováním celý policejní sbor. Na incident v březnu reagoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Policie si nezaslouží, aby jí podobní lidé kazili jméno,“ uvedl šéf resortu.

Není to ale první nevhodné chování ze strany policistů, které pražské Krajské ředitelství řeší. Na konci dubna na pražském Majálesu udeřil policista na koni jednoho návštěvníka obuškem do hlavy. Tomuto incidentu předcházela nepředvídatelná situace: pořadatelům akce došla hotovost, přičemž přestali vracet zálohy za kelímky. Nespokojený dav vyžadoval vrácení peněz, začal být ale agresivní a útočil na pořadatele i ochranku. Následoval zásah policistů, kteří se pokoušeli dav zklidnit.

„Donucovací prostředek byl použit proti muži, který zatahal koni za uzdu. Odbor vnitřní kontroly zákrok prošetřuje. V rámci tohoto prošetřování se zabývá oprávněností a přiměřeností zákroku. Policista není zproštěn výkonu služby, jelikož ve věci nejsou splněny podmínky ke zproštění výkonu služby,“ podotkl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Dodal, že za minulý rok bylo postaveno mimo službu pět pražských policistů a letos jeden, vždy kvůli zahájení trestního řízení či stíhání. Celorepubliková čísla vyhozených příslušníků ale nejsou vysoká. „Letos byli tři policisté zproštěni výkonu služby v souvislosti se zahájením trestního stíhání, loni to bylo 19 policistů,“ sdělil mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.  Podle statistik Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia pak kvůli zahájení trestního stíhání byli propuštěni tři policisté, loni jich bylo 21.