Andrej Babiš, Petr Fiala

Andrej Babiš, Petr Fiala Zdroj: Jan Ignác Říha

Martin Bartkovský: Když se pere „ruský“ Babiš a „ukrajinský“ Fiala, kam se podělo Česko?

Minulý týden jsem v editorialu napsal, že volební kampaň do Europarlamentu si v době konání mistrovství světa v hokeji bere dovolenou. A stále to platí. Za pravdu mi ostatně dala i Poslanecká sněmovna, která se s blížícím startem prvního zápasu národního týmu proti Finsku nebývale rychle dohodla i na tak třaskavém tématu, jakým je korespondenční volba. Debata nad podstatnými otázkami budoucnosti Česka se vytratila a omezila se jen na vykřikování hesel jako Migrace a Green Deal. Představitelé vlády a opozice se pak navzájem nálepkují, jeden je ruský, druhý ukrajinský, a voliči tudíž zůstává na rtech otázka: A kde je Česko?

Česko je prostě na hokejových prázdninách. To znamená, že voliči stačí obsah z mistrovství světa proložit nějakým titulkem o banální zprávě, aby zafixoval jméno politika, a víc ho politickými zprávami nezatěžovat. Dozvíme se tak, že Tomio Okamura dlouze řečnil ve sněmovně, že by Markéta Pekarová Adamová kromě vlastních ministrů vyměnila i ty z cizích stran, že se Pavel Novotný nevybíravě vyjadřuje o zdravotním stavu Aničky Slováčkové jen proto, aby se dotkl jejího otce, že se lidovci v obraně před spotřební daní na tiché víno spojí s ANO, že se Karel Havlíček zajímá o penis výše zmíněného Pavla Novotného, že Piráti jezdí růžovou elektrododávkou a rozdávají kondomy a že Danuše Nerudová musí opět obhajovat své akademické ­výsledky.

Už třetí týden se řeší kampaň ANO s heslem „Česko, pro tebe všecko“ versus antikampaň ODS s heslem „Rusko, pro tebe všecko“. Bylo to přehnané? Bylo to zcela v souladu s politikou a rétorikou Andreje Babiše a jeho lidí? Co člověk, to názor. Někomu to přijde v pořádku, mně osobně už za hranou. Politickou kulturu to nezvyšuje, naopak se Fiala a spol. vydávají do politického bahna za Andrejem Babišem. A co mě asi uráží ze všeho nejvíc, je fakt, že to je zoufale nevtipné a bez nápadu.

Kritizovat tuhle antikampaň může každý. Kromě ­Andreje Babiše. Ten si za to, že mu lidé dávají ruské nálepky, může sám. O nekvalitě ukrajinské pšenice už debatoval i s drůbeží. Od sněmovního pultíku opakuje celé fráze Vladimira Putina, a ať už vědomě, či z ignorantství zkrátka šíří ruskou propagandu. Problémem Andreje Babiše je fakt, že když to pro něj bude výhodné, tak se s Rusy spojí. Byznys Agrofertu je pevně navázán na Západ a EU. Ale až tomu tak být přestane, prospěch holdingu klidně vymění za bezpečnost ČR. Peníze a firmy jsou u Andreje Babiše na prvním místě, a když začalo být jeho impérium v ohrožení, poslal vlastního syna na Ruskem okupovaný Krym. Nikdy nevíte, co udělá, a proto je bezpečnostní hrozbou. I když zatím v ruském dresu tak úplně nekope. Kope proti Ukrajině, opět jen proto, že to chce slyšet tvrdé jádro jeho voličů. On sám by ukrajinskými válečnými uprchlíky nejraději zaplnil své fabriky.

Na druhou stranu si Petr Fiala ukrajinskou nálepku užívá. Česká iniciativa na shánění dělostřelecké munice nás stále drží na geopolitické mapě světa. Ať už se to Babišovi líbí, nebo ne. Problém může být ten, jak se to celé komunikuje směrem k českým voličům. A tam mám pocit, že to opět vláda nezvládá. Je skvělé, jak silně Česko stojí za Ukrajinou a že nutnosti pomáhat napadenému státu věnoval Petr Fiala i čas, který si na něj vyhradil americký prezident Biden. Český premiér si na sebe dokonce oblékl mikinu s výšivkou muniční iniciativy, a to jsem ho v ničem jiném než košili a saku asi nikdy neviděl. Mám ale pocit, že se mu nedaří vysvětlil, že pomoc Ukrajině není „na úkor pomoci našim lidem“, ale je s ní spojená. Pokud k tomu přidáte nepopulární daňová opatření, je pochopitelné, že je popularita vlády na bodu mrazu. Přihoďte intenzívní ruskou propagandu a lidé už pak nevěří vůbec ničemu. V Česku se nám nežije špatně, a pokud chceme, aby tomu tak bylo i dál, potřebujeme odvrátit ruské vítězství na Ukrajině. Velká část voličů ale této úvahy není schopna a je potřeba je trpělivě přesvědčovat. A pokusit se neznít u toho příliš povýšenecky. Protože i jejich problémy jsou důležité.   

Nejvíc mě děsí, že se nálada mezi tábory vládních a opozičních voličů vyhrocuje už teď, kdy nás čekají sice velmi důležité, ale v Česku nejméně atraktivní volby. Co se kampaní týče, je to pořád jen testovací kolo před senátními a krajskými volbami, které se chystají na podzim. A mírná rozehřívačka před tím, co se spustí před parlamentními volbami v roce 2025. Tam proruské síly vstoupí do kampaně naplno a my teprve zjistíme, co znamená heslo „Rusko, pro tebe všecko“. Do smíchu nám zcela jistě nebude a skuteční ruští agenti se budou kvůli inflaci tohoto termínu označovat v očích veřejnosti mnohem obtížněji.

Text vyšel také jako editorial nového Reflexu, který si můžete zakoupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 20/2024