Evropská unie už nebude mít monopol

Evropská unie už nebude mít monopol Zdroj: ČTK

Neúspěšní kandidáti zakládají vlastní Evropskou unii. Nejrychlejší získají hrnce zdarma

Volby do Evropského parlamentu jsou za námi a zatímco úspěšné politické strany, které do Bruselu vyšlou své zástupce, spřádají plány na to, k jaké frakci se v Europarlamentu připojí, mnohá neúspěšná uskupení hodlají založit novou Evropskou unii, kde budou v poklidu vládnout.

„Volby nedopadly podle našich představ, ale my se s tím nesmíříme. Máme vizi. Máme plán. Pokud se nemůžeme podílet na rozhodování v Evropské unii, založíme si vlastní. Tam nám bude dobře,“ prozradil Kurt Klein, předseda rakouské strany Rakušané sobě.

„Evropská unie je monopol a jako takový si může dělat, co se jí zachce. Občané nemají volbu. My se domníváme, že je čas vytvořit zdravou konkurenci stávající Evropské unii. Lepší Evropskou unii. Modernější. Svěžejší. Spojili jsme se napříč Evropou se všemi neúspěšnými stranami a zakládáme Asociaci evropských států. Budeme fungovat samostatně vedle Evropské unie a jsme přesvědčeni, že státům a občanům u nás bude dobře,“ dodal Jean Voltare, předseda francouzské Strany válečných kapitulantů.

Hrnce zdarma

Projekt Asociace Evropských států odstartuje v nejbližších dnech, přičemž do nově vznikajícího tribunálu (zákonodárný orgán Asociace evropských států) se hlásí stále více politických uskupení, která neuspěla ve volbách do Europarlamentu.

„Já tomu projektu věřím. Evropská unie je zkostnatělá. Plná byrokracie. Asociace Evropských států je nová, hladová. Je zde spousta osobností, které nešetří nápady. ČSSD získala v tribunálu hned sedm tribunů, což znamená, že budeme slyšet,“ kasal se předseda ČSSD Jan Hamáček, který díky Asociaci evropských států získal opět důvod existovat.

Odborníci se shodují, že před Asociací bude stát velmi těžký úkol, a to přetáhnout do svého uskupení ony evropské státy. Většina z nich je totiž v Evropské unii a podle všeho nebude možné, aby byl jeden stát ve dvou uskupeních.

„Je to výzva, ale já věřím, že to zvládneme. Musíme samozřejmě zájemce o účast v našem projektu zaujmout. Právě proto zavádíme různé pobídkové akce. Například, pokud se země připojí do Asociace Evropských států do jednoho týdne, získá zdarma sadu hrnců na vaření,“ ukazoval novinářům Jean Voltare hliníkový hrnec.

„U hrnců ale nekončíme. Kdepak. Jestliže nějaký stát, který již v asociaci je, přivede nový stát, dostane zdarma jízdní kolo,“ pokračoval Jean Voltare.

Uhelná měna

Nejen vstupními pobídkami Asociace evropských států láká do svých řad. Hlavním tahákem je zákaz imigrantů. Asociace Evropských států jasně deklarovala, že nepřijme ani jednoho uprchlíka. Ekologicky zaměřeným státům Asociace slíbila, že klimatické změny bude odmítat. Pokud se tedy stát připojí k Asociaci evropských států, klimatické změny se ho nebudou týkat. Uvnitř Asociace bude jednotné a hlavně stálé klima garantované klimatickou úmluvou.

Asociace Evropských států rovněž plánuje společnou měnu. Jen o pár hlasů neprošel návrh německé krajně pravicové strany Silné a bílé Německo, jejíž předseda Henrich Gudrun navrhoval říšskou marku. V tuto chvíli to vypadá, že společná měna ponese název Sanches (čti sančéz) a bude krytá uhlím. Ekonomové to nazývají uhelným standardem. Těžko předjímat kurz, ale vzhledem k tomu, že měna bude tištěna na klasických jehličkových tiskárnách a bude černobílá, nebude to žádná sláva.

Vypadá to, že Asociace evropských států je projekt promyšlený do nejmenších detailů a až čas ukáže, zda je opravdu konkurenceschopná.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Jaký ale skutečně proběhly volby do Evropského parlamentu? Vše najdete v našem volebním speciálu.