Prezident Miloš Zeman jedna se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem (28. 4. 2019)

Prezident Miloš Zeman jedna se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem (28. 4. 2019) Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček

Miloš Zeman získal pro Mynáře v Číně bezpečnostní prověrku. Sice čínskou, ale lepší než nic

Cesta Miloše Zemana a jeho party do Číny slaví jeden úspěch za druhým. Nejprve získal pro Českou republiku dvouprocentní slevu na telefony Huawei, když opakoval, že Huawei je bezpečnější než vložky s křidélky, načež pomohl Jaromíru Jágrovi podepsat několik čínských borců z pracovních táborů pro jeho hokejové Kladno.

Rovněž se mu podařilo získat přísliby na miliardové investice, které se sice neuskuteční, ale historie se neptá na skutky, ale právě na ty přísliby.

Když už to vypadalo, že Zemanova cesta do Číny už nemohla být úspěšnější, přišla ještě třešnička na dortu. Po usilovném vyjednávání získal konečně Miloš Zeman pro svého kancléře Vratislava Mynáře bezpečnostní prověrku.

„Byl to diplomatický majstrštyk. S mým přítelem Si Ťin–pchingem jsem se dohodl, že poskytne Mynářovi bezpečnostní prověrku, když mu dám heslo k mé e-mailové schránce a několik fotbalových klubů. Za Baník a Bohemku to rozhodně stálo,“ pochvaloval si Miloš Zeman.

Prověrka je prověrka

Experti se shodují, že čínská bezpečnostní prověrka pro Vratislava Mynáře je sice veliká čest a něco naprosto ojedinělého, nicméně u nás je neplatná.

„Pan prezident se jenom směje pokusům Pražské kavárny dehonestovat poctivě získanou bezpečnostní prověrku pana kancléře. Podle zběžného prostudování zákonů není nikde napsáno, že kancléř prezidenta republiky musí mít českou bezpečnostní prověrku. Pan prezident má za to, že bezpečnostní prověrka je bezpečnostní prověrka. Dokonce pronesl bonmot, že darované prověrce na zuby nekoukej,“ uculoval se Jiří Ovčáček na tiskové konferenci.

Podle všeho si tak Vratislav Mynář s čínskou bezpečnostní prověrkou může v Číně koupit nemovitost, vlastnit stavební firmu anebo se stát členem armády. Jestli Vratislav Mynář narukuje, se nám nepodařilo zjistit, ale není to moc pravděpodobné.

Zeman to dokázal

Ačkoliv je čínská bezpečnostní prověrka Vratislava Mynáře značně kontroverzní, lidé na ni slyší.

„Pan prezident Zeman opět vypálil Pražské kavárně rybník. Mně osobně kancléř bez prověrky nevadil, ale těší mě, že s prověrkou se do něho už nemůžou opírat elity, a znevažovat tak fungování hlavy státu,“ spokojeně se tetelil blahem pan Vladimír, hrdý občan a vlastník několika triček z žertovnými nápisy.

Vratislav Mynář s bezpečností prověrkou podle svých slov konečně může naplnit svůj osud. Jako kancléř s bezpečnostní prověrkou má prý nyní nárok na padesátiprocentní slevu na potraviny a na přednostní obsloužení v restauracích. A ačkoliv právníci říkají něco jiného, Mynář si stojí za svým.

Ať už Mynář s čínskou bezpečnostní prověrkou získal nárok na bezplatné služby v kadeřnictví, anebo nikoliv, důležité je, že Miloš Zeman to zase jednou dokázal. Objevil se problém, pět let se nic nedělo a nakonec to vyřešili Číňani. Přesně tak, jak si to lidé přejí.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou však je, že Mynář stále nemá ani čínskou ani českou prověrku.