Marie Benešová byla prezidentem Zemanem zachráněna za pět minut dvanáct.

Marie Benešová byla prezidentem Zemanem zachráněna za pět minut dvanáct. Zdroj: profimedia.cz

Miloš Zeman jmenoval Marii Benešovou ministryní. Zachrání ji tím před upálením na hranici

Letošního pálení čarodějnic se osobně nezúčastní Marie Benešová, kterou prezident Miloš Zeman jmenoval ministryní spravedlnosti. Proč takové jmenování na poslední chvíli, vysvětluje prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Podle českého práva se ministři nesmí upalovat na hranicích. Z toho důvodu podal pan prezident Miloš Zeman záchrannou ruku paní Marii Benešové, které reálně hrozilo vzplanutí v ohni, tím, že ji jmenoval ministryní spravedlnosti.“

Načasování přichází opravdu na poslední chvíli, neboť pro Marii Benešovou byla již přichystána na okraji Prahy hranice. Proti jmenování Benešové ministryní se vzedmula vlna odporu. Rozhněvaní a ohně se dožadující vesničané s vidlemi a loučemi se dokonce včera sešli na Staroměstském náměstí, aby proti jmenování Marie Benešové protestovali. „Už skoro měsíc připravujeme dřevo. Stavíme hranici a všichni se na to těšíme. Hlavně děti. Někteří nemohou dospat, jak se těší, až paní Benešová skončí v plamenech. Miloš Zeman nám všem zkazil hezký večer,“ stěžoval si jeden z demonstrantů. „Je to velká škoda. Ta by hořela moc pěkně,“ zklamaně klopil hlavu další z vesničanů lačnících po ohni.

Na upálení se těšila i sama čarodějnice

Není se čemu divit. Pálení čarodějnic je u nás veliká událost a hlavně příležitost pro setkání s přáteli a rodinami. Organizátoři pálení čarodějnic tak na poslední chvíli musí shánět náhradu. „V záloze máme mimo jiné paní Janu Volfovou, která bude hořet rovněž obstojně, jenomže takhle narychlo ji shánět po všech čertech, to není jen tak. Musíme informovat radnici o změně programu. Hasičům zase musíme zaslat nové údaje a hlavně je třeba, aby veterinář namíchal nové uspávací sérum. Nejsme žádní divoši, že jo, my před upálením čarodějnice vždy uspáváme. Jinak bychom byli popotahováni různými lidskoprávními organizacemi,“ vysvětloval Ladislav Soumar, jeden z organizátorů upalování.

„Mé jmenování ministryní s upalováním čarodějnic nijak nesouvisí. Pan prezident mě jmenoval pro mé neoddiskutovatelné dovednosti a zásluhy. To, že se vyhnu upálení, je jen shoda náhod,“ vyvracela Marie Benešová spekulace, že by byla jmenována ministryní takzvaně z kamarádství. „Vždyť jsem si na upálení koupila i hezké šaty,“ vysvětlovala Benešová, že na upálení byla připravená, a dokonce s ním i počítala.

Ať už je pravda kdekoliv, Marie Benešová místo na hranici skončí na ministerstvu. Letošní pálení čarodějnic se tak musí obejít bez její účasti.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pro Marii Benešovou sice (zatím) hranici nikdo nechystal, bizarních věcí se ale u nás i v zahraničí děje víc než dost.