Volby do Evropského parlamentu 2019: ČSSD komentuje svůj chabý volební výsledek. Strana neproměnila ani jeden mandát

Volby do Evropského parlamentu 2019: ČSSD komentuje svůj chabý volební výsledek. Strana neproměnila ani jeden mandát Zdroj: Blesk - Robert Klejch

Úspěch ČSSD: Ve volbách nedosáhla ani na pět procent. Bylo to o fous, ale i tak slavíme, tvrdí předseda Hamáček

Volby do Evropského parlamentu jsou za námi a vedle vítězů a poražených tu máme i ty úspěšné. Úspěšnou stranou je bezesporu ČSSD, která navzdory tomu, že ji nikdo nemá rád, premiér Andrej Babiš ji má jako rohožku na boty a vysává jí voliče, získala nečekaně téměř pět procent. Tedy čtyři. Jenom to jedno procento ji dělilo od epochálního úspěchu.

„Před volbami nás všichni odepisovali. Nikdo nám nevěřil. Naše kampaň byla na vyližprdel. Vždyť, ty vole, naši kandidáti na plakátech mávali ve vzduchu červenými kartami. To bylo volání o pomoc. Naše jediné téma, tedy dvojí kvalitu potravin, nám šlohnul Babiš a odkomunikoval to tak stokrát lépe než my. Navíc co si budeme nalhávat, nikdo nás nemá rád. I tak jsme urvali čtyři procenta s tím, že těch pět procent bylo na dosah. Stačilo jedno procento, abychom Pavla Poceho vyslali znovu do Bruselu, kde by mohl tou svojí červenou kartičkou mávat do skonání světa,“ usmíval se viditelně potěšený Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Námi oslovení politologové se shodují, že ČSSD je velkým překvapením těchto voleb. Předvolební průzkumy přisuzovaly ČSSD záporné hodnoty. Podle Agentury MEF dokonce předvolební průzkumy ukazovaly, že ČSSD místo hlasů dostane od voličů přes držku.

„Naprosto chápu nadšení pana Hamáčka, který dokázal mrtvou stranu resuscitovat do té míry, že dokonce dostane státní příspěvek. S tím nikdo moc nepočítal,“ prozradil Radim Vlasák, politolog a numismatik, který nemá ani jednu minci.

„Dokázali jsme, že se s námi musí počítat. Jsme na koni. Dneska máme čtyři procenta a zítra můžeme mít klidně čtyři a půl procenta. Jsem přesvědčen o tom, že pokud vytrváme, nesejdeme z cesty, ale zároveň budeme i nadále zlepšovat naši stranu, v příštích parlamentních volbách dostaneme klidně i těch pět procent. Co pět. My získáme pět a půl procenta,“ hřměl Hamáček zpoza pultíku a celým sálem se nesl potlesk. Potlesk Jana Hamáčka, jinak nikdo jiný netleskal.

Ačkoliv ČSSD nezískala ani jedno křeslo v Evropském parlamentu, Jan Hamáček je spokojen a odkazuje na vnitřní sílu strany. Zároveň zpochybňuje účel Evropského parlamentu.

„Podívejte, Evropský parlament je stejně k hovnu. To je jen taková vějička pro naivky, co si myslí, že naši poslanci něčeho dosáhnou. Já jsem rád, že nemusíme naše lidi posílat do Bruselu a můžeme využít všechny naše kapacity na domácí půdě. Vždyť my děláme politiku pro lidi. Pro naše lidi. Teď se můžeme v klidu soustředit na další volby a vymyslet program, který nám Andrej Babiš bude moct ukrást,“ pravil smířlivě Jan Hamáček.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Jaký je ale skutečný stav ČSSD po evropských volbách? Vše najdete v našem volebním speciálu.