Novoroční ohňostroj v Praze (foto z 1. 1. 2019) bude asi příští rok vypadat úplně jinak

Novoroční ohňostroj v Praze (foto z 1. 1. 2019) bude asi příští rok vypadat úplně jinak Zdroj: Blesk - Alexandr Malachovský

Pražský primátor Hřib chce příští rok tichý ohňostroj. Vyleze na Petřín a zamává baterkou. ANO využije armádu

Pražský ohňostroj na silvestra vyšel na 1,7 milionů korun. Nejen že byl drahý, ale rovněž byl až příliš hlasitý a barevný. Tak velkolepý ohňostroj zákonitě ruší zvířata i některé lidi. Nový pražský primátor z Pirátské strany Zdeněk Hřib proto přišel s možným řešením. Je velmi jednoduché – tichý ohňostroj. Opoziční hnutí ANO se s tím smířit nehodlá a už domlouvá vlastní ohňostroj, do kterého zapojí i dělostřelectvo.

„Tichý ohňostroj vyřeší celkem dost věcí. Tak za prvé to bude levnější. Nakoupíme na radnici za pár korun baterky, potom vylezeme před půlnocí na Petřín a budeme s nimi mávat ve vzduchu. Aby ty světelné kužely nebyly jenom žluté, pořídíme barevný krepový papír, kterým některé baterky překryjeme, aby světelné kužely byly barevné. Dosáhneme tak maximálního efektu za minimální cenu. Bude to tiché, bude to důstojné, bude to české a hlavně to nebude plašit zvířata,“ mnul si primátor Zdeněk Hřib ruce, když na tiskové konferenci zasněně vyprávěl o své vizi tichého silvestrovského ohňostroje.

ANO, bude ohňostroj

Někteří Pražané tento návrh kvitují s povděkem a poukazují na ušetřené finance. Jiní naopak tvrdí, že je tichý ohňostroj nesmysl a že příchod nového roku je třeba oslavit řádným ohňostrojem. A ať si Hřib ty svoje baterky strčí do zadku, dodávají.

„Samozřejmě, že jsme uvažovali i o dronech, které by místo nás radních ve vzduchu mávali baterkami, ale zběžně jsem se díval na cenu dronů a to už bychom se dostali na částku, která se mi rovněž moc nelíbí. Já chápu názory některých Pražanů, ale oni zase musí pochopit, že já na ně kašlu a že já chci tichý ohňostroj a basta,“ vyslal Zdeněk Hřib jasný vzkaz, jak to všechno bude.

Zatímco Zdeněk Hřib a parta kolem něho připravují tichý ohňostroj, opozice naopak prohlašuje, že zorganizuje vlastní velmi hlučný ohňostroj. „My tady nebudeme jen tak přihlížet tomu, jak pan primátor Hřib bude mávat ve vzduchu baterkou, jakože ohňostroj. Sice nejsme v pražské vládě, ale i tak máme silný mandát na to, abychom mohli pro lidi udělat vlastní ohňostroj,“ poznamenal Petr Stuchlík, který nezískal pro ANO pražské primátorské křeslo, nicméně i tak je jeho mandát na radnici poměrně silný.

Roztrhané ušní bubínky a popálené oční rohovky

Vlivný pražský politik hnutí ANO má už i konkrétní plán. „Mám číslo na Andreje Babiše. To je premiér, kdyby to někdo náhodou nevěděl. Jsem schopen domluvit dělostřelectvo a petardy, které jsou běžným lidem zapovězené. Když bude potřeba, domluvím i chemické zbraně. Všechno ku prospěchu věci, tedy tomu, že chceme udělat spektakulární ohňostroj světového formátu. Ať to stojí, co to stojí. Na některých věcech by se šetřit nemělo. A silvestrovský ohňostroj určitě je jednou z těchto věcí,“ hřměl Petr Stuchlík, a aby tomu všemu přidal patřičnou váhu, pročísnul si dlaní ofinku.

„Ať si Piráti dělají ten svůj buzna ohňostroj s baterkami. To jim je podobné. My uděláme ohňostroj vlastní. Nezapomenutelný. Se vším všudy. Na půl hodiny rozsvítíme nebe. Ohlušující rány budou trhat ušní bubínky. Záblesky barevných výbuchů popálí lidem rohovky. Bude to něco, o čem se bude mluvit ještě hodně dlouho. Úplně vidím ty titulky: Stuchlík zachránil silvestr. Přátelé, nejsem sice vizionářem, ale takto to bude,“ uzavřel tiskovou konferenci Petr Stuchlík a odešel za Andrejem Babišem rychle dojednat nějaké armádní přebytky, které by se na ohňostroj hodily.

Jak to tak vypadá, Praha možná získá dva ohňostroje. Jeden stupidní s baterkami a druhý, který ji nejspíš vypálí do základů. Pražané se rozhodně mají na co těšit.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou však je návrh Pirátů na show dronů místo novoročního ohňostroje.