Jednání vlády ve Sněmovně (18.10.2023)

Jednání vlády ve Sněmovně (18.10.2023) Zdroj: Úřad vlády ČR

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na schůzi Sněmovny
Tiskovka po jednání vlády: Petr Fiala (27.9.2023)
Tiskovka po jednání Fialovy vlády (27.9.2023)
Jednání vlády: Petr Fiala (27.9.2023)
Premiér Petr Fiala.
14
Fotogalerie

Fiala má problém. Trikolora vyslovila nedůvěru vládě, přidala se Přísaha i komunisté a čeká se na Rajchla

Velkému problému aktuálně čelí Petr Fiala a jeho vláda. To, že ustála jednání o nedůvěře v Poslanecké sněmovně, nemusí nic znamenat. To, čeho nedostáhla opozice, totiž můžou dosáhnout mimoparlamentní strany a hnutí.

„Vyslovujeme jednohlasně nedůvěru současné vládě vedené Petrem Fialou. Tato vláda ubližuje České republice, ubližuje českým občanům, ubližuje dětem a ubližuje Trikoloře,“ pronesla státnicky předsedkyně Trikolory na stranickém sjezdu Trikolory na benzinové stanici Shell dvacet kilometrů za Prahou.

„Už bylo dost systematického ničení státní integrity. Už bylo dost války na Ukrajině. Je čas ukončit naši vládu a usednout s Ruskem za jednací stůl,“ dodala Majerová, která za svůj projev na benzinové stanici sklidila od obsluhy pumpy potlesk ve stoje.

Vyslovení nedůvěry od Trikolory nebylo pro vládu Petra Fialy jediným pomyslným hřebíčkem do rakve.

„Já a celá Přísaha se vyslovujeme proti současné vládě. Nebyla schopna dostát svým závazkům a nebyla schopna řídit naši zemi,“ prohlásil předseda Přísahy Robert Šlachta u sebe doma v obýváku, čímž podpořil Trikoloru i další uskupení ve snaze vládu sesadit.

„Komunisté stojí opět, stejně jako vždy na správné straně. My nejsme nějací nazdárci. Máme za sebou sto let poctivé práce, prosperity a růstu. My jsme tradice. My jsme dobro. My jsme Česká republika. Fiala není Česká republika. Fiala nemá ve vládě co dělat. Máme vládnout my. Za našich časů by se nic z tohodle nestalo. Vládli bychom my, a kdyby se to někomu nelíbilo, šel by do lágru. Tyhlety demokratický volby dělají akorát neplechu.

Z toho důvodu a samozřejmě i z řady jiných důvodů vyslovujeme současné vládě nedůvěru,“ vzkázala předsedkyně KSČM Kateřina Konečná z ostravského hřbitova, kde probíhalo setkání přátel KSČM.

Asi největší ránu ale zasadil Fialovi a jeho vládě bývalý prezident Václav Klaus, který z útrob Institutu Václava Klause oficiálně udělil současné vládě výstražného Klause. Byl to již druhý udělený výstražný Klaus. Pokud Václav Klaus udělí vládě i třetího výstražného Klause, musí podle ústavy institutu Václava Klause vláda okamžitě rezignovat a předat vládu Václavu Klausovi.

Aktuální turbulentní dění kolem vyslovování nedůvěry vládě je hodně napjaté a celá země čeká, jak se k situaci postaví Jindřich Rajchl. Pokud se i on rozhodne vyslovit vládě nedůvěru, je podle odborníků takzvaně vymalováno a vláda končí.

Nikdo nepočítá s tím, že by Rajchl vládu podržel, ale odborníci si myslí, že spíš než pro vyslovení nedůvěry se Rajchl rozhodne k nějakému svolání lokální demonstrace nebo k přednášce v kulturním domě a prodeji triček s nápisem PRO.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností je ale například válka v Izraeli.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>