Video placeholde
Následky po výbuchu nemocnice v Al-Ahlí (18. 10. 2023)
Následky po výbuchu nemocnice v Al-Ahlí (18. 10. 2023)
Následky po výbuchu nemocnice v Al-Ahlí (18. 10. 2023)
Následky po výbuchu nemocnice v Al-Ahlí (18. 10. 2023)
Následky po výbuchu nemocnice v Al-Ahlí (18. 10. 2023)
28
Fotogalerie

Martin Bartkovský: „Vybombardovaná" nemocnice v Gaze. Může za to Izrael, Hamás, nebo dezinformace?

Včerejší noc byla na sociálních sítích i v médiích poměrně divoká. Objevila se zpráva, že nemocnici Al-Ahlí v Pásmu Gazy vybombardoval Izrael a že na místě je více než 500 mrtvých. Zpráva pocházela od palestinských autorit, což v překladu znamená, že ji do světa vypustila teroristická organizace Hamás. Na zprávu reagovala izraelská armáda s tím, že za výbuch může vadná raketa Hamásu, která zasáhla sklad zbraní ukrývaný v nemocnici. Ráno se ukázalo, že všechno je úplně jinak.

Stalo se to krátce před osmou hodinou večerní našeho času. Hamás oznámil, že byla vybombardována nemocnice Al-Ahlí v Pásmu Gazy. Za viníka označil izraelský raketový nálet a téměř okamžitě oznámil, že zemřelo 500 lidí. Izrael zprávu nijak nekomentoval, až později od nich přišlo strohé vyjádření, že izraelská armáda (IDF) nemocnice nebombarduje. Hamás mezitím roztočil kola propagandy naplno. Objevila se videa hořících budov a lidí, kteří ve zmatku vynášejí těla z trosek. Vrchní představitelé Hamásu vyzvali k protestům před izraelskými ambasádami po celém světě. Ty na sebe nenechaly dlouho čekat.

Narativ o izraelském bombardování nemocnice převzala světová média i mezinárodní organizace. Lékaři bez hranic, kteří v Gaze působí, dali na Twitter očitá svědectví svých pracovníků přímo z nemocnice. „Operovali jsme na sále, když jsme slyšeli velkou ráno a strop se nám zřítil na hlavu,“ popisoval incident člen Lékařů bez hranic Ghassan Abu Sittah. O izraelském zločinu měl jasno celý arabský svět a ten západní to pomalu přejímal. Jordánsko zrušilo summit, kterého se měl účastnit americký prezident. Ambasády USA a Izraele ve světě se ocitly pod útokem. A pak se teprve vyjádřil Izrael.

Podle prvních shromážděných důkazů IDF napsala, že se jednalo o jednu raketu ze salvy střel, které byly vypáleny nedaleko nemocnice a která selhala. Střely mířily na izraelské letiště, kde vyhnali německého kancléře Olafa Scholze z letadla a přinutili ho si lehnout na ranvej a později se skrýt v krytu. Izrael označil za viníka Hamás, později zprávu korigoval a viníkem je podle něj vadná střela organizace Islámský džihád. A přestal mluvit o skladu zbraní v nemocnici.

Hamás, tedy teroristická organizace, která usekává lidem hlavy motykami, upaluje děti i s matkami zaživa a do civilních krytů hází granáty, dál tvrdil, že izraelský nálet vybombardoval nemocnici a způsobil stovky mrtvých. Izrael sbíral důkazy. Zveřejnil několik záběrů včetně videa od Katarem financované TV Al-Džazíra, na kterém je vidět selhání rakety a následně výbuch v oblasti nemocnice. Objevila se údajná komunikace mezi dvěma členy Hamásu, kteří potvrzují, že to byla raketa Islámského džihádu vypálená nedaleko nemocnice, to se ale nepodařilo ověřit. Z lidské tragédie se po zbytek noci stala válka plná argumentačních faulů fanoušků jedné či druhé strany. A pak přišlo ráno.

Tiché důkazy vs. hlasitá hysterie

Ještě v noci zveřejnil Izrael záběry svých dronů z místa. Bylo vidět, že nemocnice stojí a výbuch se odehrál na parkovišti a odnesla to kolem stojící dvacítka aut. To potvrdily i ranní fotografie palestinských fotografů přímo z Pásma Gazy. Obě budovy nemocnice stojí, i když v noci velmi blízko hořelo. Na parkovišti je 13 zcela shořelých aut a dalších 9 ohořelých. Není tam kráter. Některá okna jsou vysklená, ale jiná netknutá. Zcela jasně lze říct, že na místo nedopadla izraelská raketa. To by tam totiž zbyly jen trosky. Ale také že nevybuchl žádný sklad munice, to by byla škoda mnohem horší.

Místo připomíná fotografie z Izraele ze soboty 7. 10. a ohořelá auta po dopadu raket z Pásma Gazy. Všechno tedy sedí na to, že si to teroristé způsobili sami. Není to nic neobvyklého. Rakety vytvořené v podzemních tunelech z rozřezaného vodovodního potrubí často selžou a dopadnou na ty, kteří je odpálili. Pochyby jsou i o 500 mrtvých. Kdyby se to skutečně stalo, na místě by stále byla těla, davy mediků a nosítka s raněnými/mrtvými. Na ranních fotografiích ale postává jen asi 40 lidí a prohlíží si okolí. I fotografie Reuters z místa ráno rozhodně nesvědčí o žádném masakru.

Co z toho vyplývá? Kromě války klasické jsme zcela ponořeni i ve válce informační. Hamás věděl, že to Izrael nebyl, a rozjel proti němu globální kampaň s cílem obrátit proti němu západní spojence. Izrael se v prvních hodinách nemohl bránit, protože neměl důkazy. Hamás si vymyslel počet mrtvých a západní média i organizace to nekriticky přijaly. Velmi pomalu si novináři začínají uvědomovat, že informace od „palestinských oficiálních autorit“ nebo „palestinského min. zdravotnictví“ jsou pouze jiná slova pro Hamás. Nikdo jiný zprávy z oblasti nevydává. Lékaři bez hranic i 12 hodin od incidentu tvrdí, že nemocnice byla bombardována a že jejich lékaři sledovali, jak se jim na hlavu sype strop, i když fotky dokazují opak.

Jak to přesně bylo, se zřejmě nikdy nedozvíme. Stoprocentní jistotu by dali západní vyšetřovatelé tak, jako tomu bylo u vyšetřování ruských válečných zločinů v Buči a Irpini. Tam víme, že Rusové páchali zvěrstva a už to nikdy nepopřou a označování za ukrajinskou propagandu je úsměvné i zvrácené zároveň. V tomhle konfliktu se musíme spolehnout na informace dvou stran, které jsou do konfliktu zapojeny. Tím neříkám, že informace izraelské armády jsou na úrovni teroristů z Hamásu. To určitě ne. Ale i Izrael má zájem na tom, vypadat v této válce lépe, než tomu je. Informace od něj tak přichází také zkreslené. Podobně jako je tomu u Ukrajinců. Je to součást kybernetického boje a je potřeba k tomu tak přistupovat. V tomto případě důkazy hovoří jasně až ráno, v noci to byla jen součást informační války. Hamás si vymyslel izraelský útok a počet mrtvých, Izrael si vymyslel sklad zbraní.

Jedno se ale dá říct s jistotou a v této válce je to naprosto očividné. Buďte nyní i v budoucnu opatrní na informace o počtu mrtvých. Pokud někdo minutu po dopadu rakety křičí přesné číslo obětí, tak s vámi vědomě manipuluje. Izrael sčítal své mrtvé cca 10 dní a to nebyla těla pod troskami domů. Hamás je má vždycky do hodiny i s rozdělením na ženy a děti. Jediná „oficiální” čísla z Gazy říká Hamás. A ví, proč to dělá.