Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Vláda vyřešila nedostatek míst na školách. Začne rozdávat kondomy a snižovat tím počet budoucích studentů

Letošní přijímačky na střední školy odhalily velký problém. Zájemců o střední školy je výrazně víc, než kolik studentů mohou tyto školy pojmout. Situace je neúnosná především v Praze, kde dostat dítě na gymnázium je téměř nadlidský výkon.

Odborníci i odborná či neodborná veřejnost poukazují na skandální poddimenzování kapacit středních škol, kdy současná, ale ani předchozí vlády nebyly schopny zachytit dramatický nárůst dětí v populaci.

„Jsme si vědomi problému a hodláme ho řešit. Vzhledem k našemu úspornému balíčku je však naprosto nereálné plošně na školách zvyšovat kapacity. S tím se pojí neúměrné náklady. V době, kdy celá republika musí začít šetřit, je zvyšování výdajů na školství naprostá utopie,“ tvrdí premiér Petr Fiala.

„Nedostatek míst na středních školách lze ale řešit i jinak než zvýšením kapacity. My můžeme systematicky snižovat počet budoucích studentů, aby jejich počet odpovídal kapacitám,“ nastínil předseda vlády Fiala, jak hodlá vláda problém řešit.

„Logicky, čím méně studentů, tím se zvyšuje šance, že se nám je všechny podaří umístit do středních škol. My jsme vypracovali analýzu a došli k jasnému závěru, že se zasadíme o to, aby se rodilo méně dětí. Počínaje dneškem začne vláda celoplošně rozesílat všem osobám od osmnácti do čtyřiceti let kondomy. Cílem je co nejvíc eliminovat případné početí. Ačkoli kondomy nejsou zadarmo, pořád je to levnější než stavět nové školy,“ dodal Fiala.

Kondomy však nejsou to jediné, čím hodlá vláda vyřešit problém s nedostatkem míst na středních školách.

„Podařilo se nám vyjednat s firmou Starbucks dlouhodobou spolupráci, kdy se v těchto kavárnách bude do kávy přidávat hormonální antikoncepce. Rovněž chystáme pobídky pro rodiče jednoho dítěte. Jestliže se rodič jednoho dítěte rozhodne podstoupit sterilizaci, nejenže mu to pojišťovna celé proplatí, ale navíc dostane od státu jednorázový příspěvek ve výši pět tisíc korun,“ potvrdil ministr zdravotnictví Válek, který celý program za snížení počtu budoucích studentů zaštiťuje.

„S ministerstvem financí jsme se rovněž dohodli na daňové optimalizaci osob bez dětí. Takzvaný odpočet na nedítě vejde v platnost v lednu příštího roku. Plátce daně, který nemá děti, si může od daňového základu odečíst pět procent z celkových příjmů. Cílem je podpořit občany v rozhodnutí nemít děti,“ dodal Válek.

„Je to samozřejmě běh na dlouhou trať, jelikož výsledky našeho úsilí se projeví nejdříve za patnáct let. Současná generace studentů základních škol je ztracená, nicméně to se nedá nic dělat. Za to my nemůžeme. To je výsledek předchozích vlád, které svými populistickými kroky zavinily nárůst počtu dětí. Bývalé vlády a jejich bezmyšlenkovité a populistické jednorázové příspěvky důchodcům také udělaly své. Důchodci s penězi totiž mohli své vnuky brát na výlety a zájezdy a rodiče těchto dětí díky tomu, že děti neměli doma, začali více souložit, čímž se samozřejmě zvedla porodnost. Věřím ale, že se nám trend růstu podaří naším balíčkem zlomit. Za patnáct let se ukáže. Tou dobou by už na středních školách mělo být místa dost,“ usmíval se premiér Fiala, který tím do budoucna zařídil dostatek míst na středních školách.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně.