Nespokojení čeští občané dali jasně najevo, že s korunovací Karla III. nesouhlasí.

Nespokojení čeští občané dali jasně najevo, že s korunovací Karla III. nesouhlasí. Zdroj: profimedia, zbyněk pecák, koláž reflex.cz

Korunovace krále Karla III.
Královna Alžběta II. během své korunovace
Královna Alžběta II. během své korunovace
Královna Alžběta II. během své korunovace
Královna Alžběta II. během své korunovace
14
Fotogalerie

Karel III. je králem jen díky konexím. Pro běžné Čechy neudělal nic, tvrdí demonstranti proti korunovaci

V sobotou proběhla v Londýně ostře sledovaná korunovace krále Karla III., na kterou se sjeli pozvaní státníci z celého světa. Okázalého ceremoniálu se zúčastnila vybraná britská smetánka, členové světových elit a samotná pompéznost celé akce samozřejmě nemohla nechat chladné české bojovníky proti bídě.

Jelikož podle českého statistického úřadu letos od ledna strávili lidé v průměru více času na demonstracích než v práci, nemohla se korunovace Karla III. obejít bez demonstrace. Na Václavském náměstí se proto v sobotu sešli nespokojení čeští občané, aby dali jasně najevo, že s korunovací Karla III. nesouhlasí.

„Co pro nás obyčejné Čechy král Karel kdy udělal? Nic. Kašle na nás. Zajímá se jenom o Ukrajince. Chodí si po tom svým Bakydenským paláci s korunou na hlavě, tváří se důležitě, pasuje svoje pochlebovače na rytíře, zatímco naše samoživitelky nemají co dát dětem k jídlu a poctivé lidi obchází exekutoři. Je mi z toho na blití,“ nechal se slyšet demonstrující pan Václav, který přijel na demonstraci proti korunovaci Karla III. až z Litvínova.

„Beztak se stal králem jenom z protekce. Holt je z privilegovaný rodiny a má konexe. Chtěl bych vidět, jak by se stal králem, kdyby jeho rodiče byli třeba obyčejní prodavači za kasou nebo makali u pásu někde v montovně. Já mít takový zázemí jako on a slavný rodiče, tak bych taky mohl být klidně králem. Bohužel jsem ale z poctivé pracující rodiny, takže místo toho, abych byl král, chodím makat do kolbenky,“ rozčiloval se pan Jaromír, který přisel na demonstraci s transparentem s nápisem „Karle, odstup“.

Jak už to poslední dobou bývá zvykem, na demonstraci proti korunovaci Karla III. přišli i lidé s ruskými vlajkami, kteří se dožadovali toho, abychom přestali Ukrajině posílat zbraně. I když se jejich požadavky úplně nepotkaly s hlavním motivem demonstrace, u většiny demonstrujících si tito lidé získali značné sympatie.

Dalším motivem demonstrace bylo vlastenectví, jelikož demonstranti mimo jiné akcentovali podobnost Karla III. s Karlem IV.

„Karel IV. byl Čech a udělal toho pro nás obyčejné Čechy hodně. Teď se sem ta Evropská unie snaží natáhnout Karla III. ve snaze vymazat Karla IV. z historie. My ale našeho Karla IV. nedáme. Karel III. nesahá Karlu IV. ani po kotníky. Je to levná napodobenina,“ domnívá se jeden z demonstrantů, který přišel, aby podpořil české důchodce a odkaz Karla IV.

Dále samozřejmě nemohli chybět řečníci z řad politických mrtvol, kteří se snaží za každou cenu nakopnout svou dávno skončenou politickou kariéru. Na místě rovněž nechyběl podpisový stánek, kde lidé mohli podepsat petici za odvolání Karla III. Podle organizátorů akce petici podepsalo téměř sto lidí, takže pověřená osoba ještě tento týden letí do Londýna předat petici královské rodině. Vypadá to, že dny Karla III. na trůnu jsou sečteny.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že demonstrování se stalo našim národním sportem.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>