Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Tisková konference vlády ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023)
Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023)
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskové konferenci ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023)
Tisková konference vlády ke konsolidačnímu balíčku (11.5.2023)
Tisková konference ke konsolidačnímu balíčku: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) (11.5.2023)
11
Fotogalerie

Školy nebudou dostávat mléko. Dětem se budou lámat kosti i ve spánku, rodiče vychází do ulic

Šéf velké mlékarenské společnosti Milan Teplý pohrozil, že přestane do škol dodávat mléko v rámci projektu Mléko do škol. V neúprosných spárech vládních škrtů totiž nejspíš skončí i dotace na tento program, pročež Teplý potvrdil, že bez dotací na to kašle a že nebude dělat charitu. Na základě tohoto prohlášení a hrozby konce mléka ve školách zavládla mezi rodiči panika a mnohdy i zloba.

„Nedovedu si představit život bez krabičky mléka, kterou syn jednou za čas dotáhne ze školy domů. Obvykle má krabičku mléka hozenou na dně aktovky mezi učebnicemi. Stává se dokonce, že mléko z pomačkané krabičky vyteče. Ačkoliv mléko ihned vyhodíme, protože to doma nikdo nepije, bude těžké se s absencí tohoto mléka smířit. Čekají nás těžké časy,“ myslí si paní Kateřina, matka desetiletého Lukáška, který mléko v pomačkané krabičce nosí domů v nepravidelných intervalech už třetí rok.

„Jak si můžou dovolit přestat dodávat do škol mléko? My to mléko potřebujeme. Dcera krabičky mléka sbírá od spolužáků, kteří o to nejeví zájem, a potom to přinese domů. Někdy i třináct krabiček. Většinu vyhodíme, ale jednou za čas si dám to mléko do kávy. Co si teď počneme?“ plakala zase paní Markéta, matka a milovnice kávy s mlékem.

Nejsou to však jen rodiče, kteří si mléko ze škol občas dají do kávy. Tratit budou hlavně děti.

„Máme spočítáno, že absence mléka ve školách povede k bezprecedentnímu nárůstu zlomenin. Děti jsou stále ve vývinu a k pevným kostem nutně potřebují mléko. Jestliže běžné dítě nedostane mléko minimálně dvakrát za měsíc, téměř okamžitě se mu samovolně zlomí vřetenní kost. V případě, že dítě nemá týden v aktovce krabičku ochuceného mléka, které dostalo zadarmo ve škole, je riziko otevřené zlomeniny klíční kosti téměř stoprocentní,“ potvrdil odborník na mléko Jan Vyčítal.

„Dětem se budou výhledově lámat kosti i ve spánku,“ dodal.

Rodiče napříč celou republikou na základě konce dodávek mléka do školy spontánně vycházejí do ulic a zapalují auta.

„Jestli naše děti nedostanou krabičku mléka, kterou potom doma vyhodíme, ulice se zbrotí krví. Celá země shoří v plamenech,“ provolává na ulici Petr Kučera, otec devítiletého Adámka. Petr Kučera spolu s ostatními rozhořčenými rodiči od pondělního rána v Olomouci zapaluje auta i městkou hromadnou dopravu, aby vyslal vládě signál, že bez mléka ve školách bude zle.

Podle pozorovatelů se lokální potyčky a menší demonstrace mohou snadno zvrtnout v celorepublikové krvavé povstání.

„Situace se začíná vyostřovat. Máme hlášené rabování, střelbu, žhářství, znásilnění a samozřejmě kanibalismus. Ozbrojený dav rozzuřených rodičů dokonce vnikl do sídla mlékárenské firmy, kde se zmocnil ředitele Teplého, kterého posléze přivázali za lano ke koni a nechali ho táhnout po náměstí. Tělo pana Teplého se dosud nenašlo,“ potvrdil závažnost situace mluvčí policie Zdeněk Molnár.

Rodiče dali vládě ultimátum do konce tohoto týdne. Jestli nebude program Mléko do škol pokračovat i nadále, budou z nějakého důvodu zapalovat divadla.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že vládě chybí odvaha k razantnějším škrtům.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>