Ustavující schůze Senátu: Jana Zwyrtek Hamplová

Ustavující schůze Senátu: Jana Zwyrtek Hamplová Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Senátorka Hamplová bude zasedat v odděleném Senátu. Její přítomnost by jinak ubližovala ostatním

Na půdě Senátu se dějí veliké věci. Poprvé v historii České republiky bude horní komora Parlamentu rozdělena nejen názorově, ale i fyzicky. Senátoři si totiž odhlasovali přesun své kolegyně Jany Zwyrtek Hamplové do jiného, samostatného Senátu.

„Bohužel inkluze se nepovedla. Původní myšlenka byla hezká. Aby byl Senát pro všechny. Pro Čechy, pro Romy i pro paní Hamplovou. V reálu se to ale ukázalo jako nerealizovatelné. Přítomnost paní Hamplové v Senátu ubližuje ostatním senátorům, kteří nejsou zvyklí na takovou osobu. Většina senátorů si přijde v přítomnosti paní senátorky Hamplové nesvá. Neustále se ošívají, jsou nervózní. Několika senátorům se z paní Hamplové udělala vyrážka,“ vysvětloval předseda Miloš Vystrčil.

„Z toho důvodu jsme vytvořili pro paní Hamplovou speciální Senát, kam si bude moci docházet, bude se jí tam líbit, může si tam i sama hlasovat, a navíc její přítomnost už nebude obtěžovat ostatní senátory,“ dodal Vystrčil.

Nová budova segregovaného Senátu pro Hamplovou se aktuálně staví v Dejvicích a má být hotová do konce měsíce. Od května tak již senátorka Hamplová usedne do svého speciálního Senátu. Sama Hamplová však se segregací nesouhlasí a vykřikuje hluboké myšlenky o nacistech a omezování svobody.

„Je to lumpárna. Mě nemůžou přece segregovat. Jsem občanka České republiky. Zvolená senátorka. Mám právo na stejný Senát jako ostatní senátoři. Přece to, že říkám nesmysly, neznamená, že bych měla být takhle znevýhodněna. S vlastním speciálním Senátem já rozhodně nesouhlasím. Chci chodit do normálního Senátu s ostatními senátory,“ rozčilovala se Jana Zwyrtek Hamplová na sociální síti, kam ji přišla podpořit spousta jejích fanoušků a obdivovatelů. Bylo tam však i mnoho takových, kteří jí připomněli, že ona sama si se segregací začala.

Ostatně výroky senátorky Hamplové na půdě Senátu o samostatných třídách pro romské děti, za něž by se nemusel stydět ani Hitler, byly onou poslední kapkou pro ostatní senátory.

„Ze začátku jsem ji bral jako takovou hříčku přírody, ale akceptoval jsem ji. Každý by měl mít totiž v Senátu svého zástupce, i lidi nepřemýšliví. Měl jsem za to, že je pouze taková neukotvená a lehce zmanipulovatelná. Takové promoklé a promrzlé štěňátko u silnice, které je opuštěné. Její populistická prohlášení a do očí bijící proruské názory mi samozřejmě nebyly po chuti, ale co se dá dělat. Když však přišel ten otevřeně rasistický návrh a následně jeho obhajoba, rozhodl jsem se, že se v přítomnosti paní Hamplové necítím komfortně,“ vyjádřil se k situaci ohledně segregace Hamplové jeden ze senátorů, který si nepřál být jmenován.

„Já jsem byl vždycky pro inkluzi, ale tady v tom případě se ukázalo, že to skutečně nefunguje. Že to je jenom bláhová utopická myšlenka. Zapojení paní Hamplové do běžného Senátu bylo utrpení pro všechny. Paní Hamplová nestíhala, trápila se, a navíc táhla dolů ostatní, výkonnější senátory. Díky její přítomnosti jsme jako Senát už půl roku pozadu. Bylo zřejmé, že se něco musí změnit, protože takhle už by to dál nešlo. Navíc má mnoho lidí v Senátu svědění kůže, sice na to nejsou důkazy, ale panuje všeobecný názor, že je to kvůli názorům paní Hamplové.

Nakonec jsme proto rozhodli, že kolegyni Hamplové bude nejlépe ve speciálním Senátu. Ten bude přizpůsoben jejímu tempu, a všichni tak nakonec budou spokojeni,“ domnívá se další senátor, jenž si rovněž nepřál být jmenován.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je demonstrace Jindřicha Rajchla.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>