Ekonom Miroslav Ševčík na oslavě 78. narozenin exprezidenta Václava Klause (19. 6. 2019)

Ekonom Miroslav Ševčík na oslavě 78. narozenin exprezidenta Václava Klause (19. 6. 2019) Zdroj: Blesk:Robert Klejch

Děkan Ševčík se chtěl jít podívat do muzea na velrybu. Dostal ale od policie obuškem a skončil v poutech

Velmi nepříjemný zážitek z muzea zažil v sobotu děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické a medailista z mistrovství Evropy mulletů Miroslav Ševčík. Když se totiž spolu s dalšími milovníky velryb vydal do Národního muzea, aby se pokochal pohledem na plejtváka myšoka, zahradili jim cestu těžkooděnci a všechny návštěvníky muzea zmlátili obušky a pokropili vodním dělem.

„Bylo to neskutečné. Vracel jsem se z rodinné oslavy a šel jsem kolem muzea. Kdo mě zná, tak ví, jakou mám slabost pro plejtváky, takže jsem si řekl, že se na plejtváka podívám. Vždycky mi to udělá dobře, a když sleduju byť jen kostru plejtváka, mívám takové příjemné svědění v podbříšku a i o trochu níž,“ přiznal Ševčík.

„Inu, tak se nás před muzeem sešlo hned několik milovníků plejtváků. Chtěli jsme jít dovnitř a podívat se na exponáty, ale to nám nebylo dovoleno. Naopak nás z nějakého důvodu napadli těžkooděnci. Jeden z nich mi pendrekem pohmoždil lýtko. Dostal jsem i pěstí do obličeje a potom mi dali pouta a naložili do auta. Takhle jsem si návštěvu muzea rozhodně nepředstavoval. Takhle by to v muzeu chodit nemělo,“ je přesvědčen Ševčík, který byl nejen zbit policií, ale navíc neviděl svého plejtváka, což ho mrzí.

„Pan Ševčík spolu s několika desítkami dalších osob se pokusili násilně vniknout do budovy Národního muzea, kde hodlali strhávat ukrajinské vlajky. Vyřvávali protiukrajinská hesla a několik z nich si dokonce potřelo obličej prasečí krví. Mezi nimi byl i pan děkan Ševčík, který se následně vykálel přímo před pokladnou na zem. Bylo to žalostný pohled. Z toho důvodu byl pan Ševčík z muzea vyveden a odvezen na policejní služebnu, kde měl podat vysvětlení, proč se vydělal v muzeu na zem,“ vysvětloval Jiří Molnár, tiskový mluvčí policie.

„Je to lež. Já jsem do muzea nepřišel strhávat vlajky. Já jsem se tam přišel podívat na plejtváka. Přiznávám, že jsem se neudržel, využil příležitosti a vykadil se před pokladnou na zem, ale jsem taky jenom člověk. Bylo to silnější než já a podlehl jsem svodům.

Nicméně toto mírné klopýtnutí nedává policii žádné právo mě surově zmlátit obuškem nasazovat mi pouta a potupně mě převážet na služebnu jako nějakého násilníka či recidivistu. Já jsem vážený děkan na vysoké škole. Jsem fundovaný ekonom. Já nemám zapotřebí, aby mě při běžné návštěvě muzea mlátili obuškem,“ postěžoval si děkan Ševčík. Ten navíc zvažuje, že už do muzea nikdy nepůjde, protože nechce riskovat, že se situace bude opakovat.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Rvačka demonstrantů s policií u Národního muzea je však skutečností. 

Video placeholde
Demonstrace Česko proti bídě • Martin Bartkovský

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>