Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu.

Ruský prezident Vladimir Putin a ministr obrany Sergej Šojgu. Zdroj: Reuters

Křest knihy Daniela Krejčíka ve Werichově vile: Daniel Krejčík a Matěj Stropnický
Vladimir Putin na přehlídce námořnictva v Petrohradu.
Křest knihy Daniela Krejčíka ve Werichově vile: Daniel Krejčík a Matěj Stropnický
Putin a Šojgu si prohlížejí výstroj rezervistů (Rjazaň, 20. 10. 2022).
Vladimir Putin na přehlídce námořnictva v Petrohradu.
9
Fotogalerie

Stropnický sehnal veliká jména. Po Foldynovi a Baštovi jeho výzvu Mír a spravedlnost podepsal Putin a Šojgu

Bývalý šéf strany Zelených, později zámecký pán a člen Husté dvojky Matěj Stropnický, který nepochopil signály společnosti, že by měl zůstat v tichosti na svém zámku a už se nikdy k ničemu nevyjadřovat, prozřel a vymyslel, jak zařídit světový mír. Respektive mír na Ukrajině. Světový mír vymyslí Matěj až příští rok.

„Ta myšlenka je jednoduchá. Přestaneme Ukrajině dodávat zbraně a zrušíme sankce vůči Rusku a mír se dostaví,“ vymyslel Matěj Stropnický.

Na základě této myšlenky dokonce založil spolu s prima partou výzvu Mír a spravedlnost, která má za úkol situaci na Ukrajině vyřešit mírovou cestou.

„Válka trvá už rok. Je to zdlouhavé a lidi už to obtěžuje. Pokud budeme podporovat Ukrajinu a posílat jí zbraně a zároveň budeme sankcionalizovat Rusko, válka se potáhne. Copak to nikdo nevidí? My nechceme válku. My chceme mír. Musíme přesvědčit svět, že chce taky mír. Když přestaneme Ukrajině posílat zbraně, Rusko se stáhne a všechno bude super,“ domnívá se Matěj Stropnický.

Ačkoliv se jeho myšlenky a snahy mohou na první pohled jevit jako pošetilé, pro svůj plán získal řadu příznivců.

„Líbí se mi na tom spousta věcí. Válka musí skončit. Není to dobré pro byznys,“ myslí si Martin Nejedlý, ruský maskot prezidenta Miloše Zemana, který výzvu sice dosud nepodepsal, ale podporuje ji.

„Je to prima projekt. Už bylo načase, aby se na to někdo podíval objektivně. Je potřeba ukončit sankce proti Rusku a nechat Noční vlky prohánět se po Evropě,“ domnívá se Jaroslav Foldyna, který výzvu Mír a spravedlnost podepsal.

„Co začalo jako nápad v obýváku, rozrůstá se do téměř globálních rozměrů. Po velkém zásahu v České republice, kdy výzvu podepsala dokonce předsedkyně KSČM paní Konečná nebo kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta, což jsou silná jména, jejichž slovo má ve společnosti velikou váhu a dost rezonuje, jsme rozšířili naše myšlenky i mimo hranice republiky a zasáhli globální svět. Naši výzvu podepsali ti nejmocnější světoví hráči,“ pochlubil se Matěj Stropnický.

„Výzva pana Stropnického mi přišla solidní a správná. Uvažovaní pana Stropnického se nám všem líbí. Je potřeba, aby i zbytek světa pochopil a připojil se k výzvě Mír a spravedlnost. Konec sankcí vůči Rusku a konec dodávání zbraní na Ukrajinu. Jen to je cesta k míru. Proto jsem s chutí výzvu pana Stropnického podepsal,“ nechal se slyšet ruský prezident Putin.

„I já jsem přidal svůj podpis. Je to nejvíce konstruktivní řešení současné situace, které zaznělo mimo Rusko,“ myslí si ruský ministr obrany Šojgu.

Jak to vypadá, Matěj Stropnický pro svůj projekt získává čím dál tím větší mandát. Jak s ním naloží, ukáže až čas, ale jak všichni znají Matěje, bude to zase slušný propadák.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je Putinův projev na výročí začátku války na Ukrajině

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>