Lyžařský areál v Osvětimanech. Mynářovi patří i srub na jezdovce

Lyžařský areál v Osvětimanech. Mynářovi patří i srub na jezdovce Zdroj: Profimedia

Mynář v Osvětimanech v roce 2016
Lyžařský areál v Osvětimanech - penzion patří Vratislavu Mynářovi
Mynář v Osvětimanech v roce 2013
V. Mynář
5
Fotogalerie

Vedle stanu si Mynář na sjezdovku půjčil i Hradní stráž. Řídila vlek a obsluhovala ve stanu nahoře bez

Dosluhující hradní kancléř a letitý vlekař Vratislav Mynář má pořádného fištróna. Podle všeho si z hradního skladu vypůjčil a umístil ke svému vleku nejen veliký party stan, ale rovněž i jiné předměty a osoby z pražského Hradu.

„Bylo to každou zimu, když napadl sníh. Pan Mynář provozuje sjezdovku s vlekem a k tomu potřebuje personál. Už když jsem večer viděl z okna, jak začíná sněžit, bylo mi jasné, že svou službu další den strávím na sjezdovce,“ tvrdí člen Hradní stráže, který si nepřál být jmenován.

„V noci mi potom přišla smska ve znění – zítra v osm pod vlekem. To znamenalo, že se mám místo na Pražský hrad dostavit na sjezdovku pana Mynáře, kde mi bude přidělena nějaká práce. Byla to běžná praxe, se kterou se setkali všichni mí kolegové z Hradní stráže,“ dodal voják. 

„Víme o tom všichni. Bylo to takové veřejné tajemství. Pan Mynář využíval Hradní stráž jako levnou pracovní sílu. Přes zimu mu obsluhovali vlek a přes léto je vozil na chalupu, aby mu tam makali. Jelikož byli ve službě, museli mít na sobě uniformy, ale hlavně pracovali zadarmo,“ potvrdil zdroj z Hradu, který si rovněž nepřál být jmenován. 

Hradní tanga

„Hradní stráž mu dokonce obsluhovala hosty v hospodě nahoře bez. Jsou to povětšinou mladí urostlí muži, takže u dam v podniku sklízeli pozitivní ohlasy. Dokonce tam několikrát Mynář uspořádal Ladies night a donutil Hradní stráž ke striptýzu,“ dodal zdroj z Hradu. 

„Pohled na rozjařené dámy, které strkaly Hradní stráži bankovky za jejich hradní tanga, byl tristní. Bylo to nedůstojné,“ myslí si zdroj z Hradu. 

Hradní stráž však nebyla to jediné, co si Mynář z Hradu půjčoval, aby ušetřil. 

„Ano, občas se to stalo. Dělal jsem to z úcty k panu prezidentovi a jeho úřadu. Věděl jsem, jaká je moje povinnost,“ potvrdil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, kterého si Mynář občas půjčoval na opravu ucpaného záchodu u něj doma anebo jako mužského gigola pro vážené zahraniční návštěvy se speciálními požadavky. 

Nejen na lidskou sílu zdarma si Mynář na Hradě dělal zálusk. Rozsáhlý sklad na Hradě nenabízí pouze party stan.

„Pan Mynář si za ty roky ze skladu půjčil a již nevrátil spoustu zahradního náčiní. Například všechny sekačky na trávu, takže nyní naši zahradníci musí trávu na zahradě stříhat nůžkami. Samozřejmostí bylo, že ve skladu chyběly i lopaty nebo hrábě. Ty si pan Mynář rovněž půjčil a již nevrátil. Nedávno jsem dokonce zahlédl na internetovém bazaru nabídku sady zahradního náčiní i nábytku, které bylo až podezřele podobné tomu, které chybí ve skladu. Číslo, které bylo pod inzerátem uvedeno, bylo pana Mynáře.

Taky s železnou pravidelností obcházel auta z vozového parku pana prezidenta s kanystrem a hadičkou. Z každého auta potom ručně odsál pohonné hmoty, které potom používal pro svou potřebu. Samozřejmě bez faktury,“ přiblížil zdroj z Hradu běžnou praxi spořivého hradního Kancléře.

Byl to hradní kancléř

Ani samotné prostory Pražského hradu neušly pozornosti Vratislava Mynáře.

„Dost často se stávalo, že v některé místnosti chyběli žárovky. Pan Mynář totiž několikrát týdně obcházel kanceláře i prostory pro veřejnost a ze všech světel žárovky odšrouboval a použil pro vlastní potřebu. Rovněž na záchodech záhadně mizel toaletní papír i mýdla. Jednou jsem na chodbě potkal pana Mynáře, jak si domů ze záchoda odnáší celé umyvadlo. Samozřejmě že jsem mu k tomu nic neřekl, protože to byl hradní kancléř a věděl, co dělá,“ dodal ještě na závěr zdroj z Hradu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že podle Petra Pavla je situace na Hradě horší než čekal

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>