Video placeholde

Petr Pavel: Situace na Hradě je horší, než jsem čekal, možná padne trestní oznámení. Babiš mi napsal SMS

Zatímco tchajwanská prezidentka navrhla nově zvolenému českému protějšku telefonický hovor, aby mu osobně blahopřála, Miloš Zeman poslal svému nástupci stručnou gratulaci prostřednictvím tiskového mluvčího. „Přijde mi to zvláštní,“ říká Petr Pavel. Od stávající prezidentské kanceláře by očekával návrh, jak postupovat při předávání funkce. K jejímu provozu je ale mimořádně kritický a v následujících dnech plánuje jednání se šéfem NKÚ. „Bude zapotřebí skutečně hloubkový úklid ve všech oblastech, protože realita, se kterou se teď zatím stále ještě v náznacích setkávám, je výrazně horší, než jsem si představoval,“ přiznává Pavel a nevyučuje, že by v souvislosti s úřadem, který vede Vratislav Mynář, mohla padnout i trestní oznámení.

„Kancelář prezidenta už dávno neplnila ten účel, který měla, ztratila jakoukoliv sebereflexi, pokud jde o transparentnost výkonu vysokého státního úřadu, a v rozsáhlé míře prováděli vlastní aktivity často v šedé zóně, ne-li přímo za hranou zákona,“ myslí si zvolený prezident Petr Pavel. Dodává přitom, že existují vážné důvody domnívat se, že došlo k překročení pravomocí, možná dokonce porušení zákona. Konkrétnější být v současnosti nemůže, ale předpokládá, že nejbližší týdny ukážou, jak z velké části s vědomím Miloše Zemana fungovala Kancelář prezidenta republiky nebo co bylo v gesci Martina Nejedlého.

Nedůvěru cítí i k části Útvaru pro ochranu prezidenta, proto odmítl prezidentskou ochranku. Svou funkci chce vykonávat s lidmi, kterým věří. „Byl bych velice rád, aby lidé, kteří v kanceláři budou působit, alespoň ti, kteří přichází se mnou, u těch to zaručit mohu, byli profesionálové, transparentní a otevření. A určitě jsou připraveni k úplně jinému výkonu své práce než to, co jsme měli v poslední době možnost na Hradě vidět,“ má jasno s tím, že bezpečnostní ředitel stanoví úroveň bezpečnostních prověrek pro konkrétní funkce a každý, kdo na danou pozici nastoupí, bude muset mít patřičné osvědčení pro její výkon a přístup k utajovaným informacím.

Vymezit se chce vůči svému předchůdci i ve vztahu k Tchaj-wanu. „Nevnímám to jako kontroverzi. Vidím to jako jednoznačný výraz toho, že jsme suverénní zemí a opravdu se můžeme chovat tak, jak uznáme za vhodné, podle našich pravidel. A zároveň je to odrazem toho, že s Tchaj-wanem máme skutečně významnou obchodní výměnu. Má u nás značné investice a my nemáme důvod strkat hlavu do písku a tvářit se, že tomu tak není,“ uvádí na konto svého pondělního telefonátu s tchajwanskou prezidentskou Cchaj Jing-wen. Její blahopřání neměl důvod odmítat, i když tím vyvolal znepokojení čínské strany. Coby budoucí hlava státu přitom nevylučuje ani oficiální cestu na tento ostrov.

Ještě před svou inaugurací by přitom mohl navštívit dalšího z gratulantů, kterým je ukrajinský prezident. „Volodymyr Zelenskyj ocenil můj dlouhodobý postoj k podpoře Ukrajiny, k situaci na ní, vyjádřil přání setkat se pokud možno co nejdřív a projevil zájem o moje hodnocení i vojensko-strategické situace na Ukrajině,“ přibližuje generál ve výslužbě obsah jejich rozhovoru. Na ten by rád navázal osobní návštěvou, kterou nechce odkládat. Napadené zemi chce dát jasně najevo, že česká politická reprezentace bude odteď naprosto jednotná, pokud jde o její podporu.

K čemu po volbách došlo mezi ním a Andrejem Babišem? Kdo ho upozorňuje, když se začíná chovat jako blbec? Měla by Česká republika iniciovat mírový summit? Co udělá, pokud Miloš Zeman jmenuje nového předsedu Ústavního soudu? Jakým způsobem může přispět k vyrovnání se s komunistickou minulostí? Nebo jak se těší na život na Hradě a v Lánech? Na tyto a další otázky odpovídal Petr Pavel, zvolený prezident ČR a generál ve výslužbě.

Rozhovory Prostoru X můžete nově sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>