Video placeholde

Horáček: Prezidentem bude generál Pavel, napravil svůj „komunistický“ hřích, je potřeba mu odpustit

„Příštím prezidentem bude pan Pavel,“ myslí si podnikatel Michal Horáček s tím, že i kdyby generála ve výslužbě nevolili ve 2. kole všichni voliči ostatních kandidátů, ale třeba 60 % z nich, bude mu to k vítězství stačit. Naproti tomu Andrej Babiš nemá moc prostoru, kde brát další hlasy, a nepřinese mu je ani podpora dosluhující hlavy státu. Ta je podle Horáčka „dost mělká“, Miloš Zeman se totiž v očích svých příznivců zdiskreditoval, když odmítl ruskou anexi. Tím své pravověrné nepochopitelně zradil. Hříchem je i komunistická minulost Petra Pavla, podstatné ale je, jak se hříšník k selhání postaví. Pokud ho pojmenuje a požádá o odpuštění, je potřeba ho udělit. „Pavel to udělal a pak 30 let sloužil našim nejvlastnějším zájmům,“ říká Horáček.

Za minulého režimu nesměl Michal Horáček studovat, ani pracovat, mohl by si tak právem stěžovat, že se mu komunisti snažili ukrást život. Místo toho ale mluví o odpuštění. Způsob, jakým se Petr Pavel postavil ke svému provinění, považuje za dostatečný. „Nejen ta omluva, ale i ta činnost. Je to člověk, který byl na válečném poli. Každý voják přijímá takzvaný absolutní závazek, že musí být ochoten položit svůj život, když je to nezbytné. A on zachránil 53 Francouzů a Francouzi ho za to vyznamenali. Zatímco s Milošem Zemanem jsem slyšel povídání, že injekce je pro něj problematická, protože se bojí fyzické bolesti,“ má jasno někdejší aktér Sametové revoluce.  

Osobní zkušenost má Horáček i s prezidentskou kandidaturou, o Hrad usiloval před pěti lety. „Pomalu se jako občané a voliči učíme přímé volbě a zdá se mi, že letos jsme se dočkali několika opravdu smysluplných kampaní,“ zamýšlí se nad dosavadním průběhem voleb a dodává: „Jedna věc je vyhrát, ale druhá je také představit nějaká témata, aby se o nich mluvilo, aby se probírala skutečně hluboce a široce, a to se paní profesorce Nerudové povedlo. A také jsem ocenil, že tentokrát už nebylo žádné váhání stran těch poražených kandidátů, ale jak paní profesorka Nerudová, tak ostatní bez vytáček a jednoznačně řekli, že podporují, jak slíbili před volbami, pana Petra Pavla.“

Sám coby Pavlův podporovatel věří, že generálovo tažení bude nakonec vítězné. „Je potřeba stavět dál na tom, co začal, a ještě to prohloubit. Po mém soudu, co se minule příliš nepovedlo v kampani pana profesora Drahoše, bylo to, že těch 14 dní, když někam vyjel, tak vyjížděl přesvědčovat už přesvědčené. Obávám se, že stejné to ale bylo i s Karlem Schwarzenbergem v tom druhé kole. A to je velký omyl. Je potřeba se soustředit na úplně jiné regiony. Tvrdá data nám říkají, které regiony podpořily spíše pana Babiše, jmenovitě třeba Karlovarsko, Chomutov, Sokolov, Litvínov, Karviná, Orlová, tam je potřeba jet,“ je přesvědčený Horáček, podle kterého je Petr Pavel důraznější a srozumitelnější kandidát, než byl Jiří Drahoš, a také všeobecně známější.

Jaké nejhorší výzvy a hrozby se podle něj objeví na billboardech? Co může Petru Pavlovi uškodit? Jak vnímá volební slogan „Vraťme Česku řád a klid“? S čím je možné konfrontovat Andreje Babiše? Nebo proč je důležité odpouštět? Na tyto a další otázky odpovídal podnikatel a bývalý prezidentský kandidát Michal Horáček.

Rozhovory Prostoru X můžete nově sledovat i bez reklam. Využijte Premium+>>>