Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK / Říhová Michaela

Český prezident Miloš Zeman během posledního pracovního setkání s polským prezidentem (24.1.2023)
Ukládání korunovačních klenot: Prezident Miloš Zeman a premiér Petr Fiala.. (25.1.2023)
Miloš Zeman a Andrzej Duda s manželkami v Náchodě. (24.1.2023)
Prezident Miloš Zeman navštívil Náchod (24. 1. 2023)
Prezident Miloš Zeman s manželkou v Náchodě
12
Fotogalerie

Pavel ani Babiš nenadchli. Prezidentem tak nadále zůstává Zeman

Po týdnech a měsících úmorných prezidentských kampaní, přešlapů, prohlášení a Karla Janečka je jasné, že to nikam nevedlo. Podle občanů ani Pavel, ani Babiš příliš nenadchli, což podle ústavy znamená, že prezidentem zůstává Miloš Zeman.

„Volil jsem Nerudovou. Pak jsem se rozhodl, že přecházím k Pavlovi, ale moc se mi nechtělo. Moc ho nemusím, ani se mi nelíbí jeho komunistická minulost,“ prozradil pan Jan, který v prvním kole volil Danuši Nerudovou a nikoho ze dvou kandidátů pro druhé kolo nepovažoval za optimálního.

„Volila jsem Babiše, ale jenom proto, že pan Bašta neměl šanci dostat se do druhého kola. Je to škoda. Normálně bych Babiše nevolila, ale Pavel je ještě horší než Babiš,“ myslí si zase paní Kateřina.

„Prezidentské volby se nám proměnily v to, že lidé volí menší zlo. A to na obou stranách. Nejsou to samozřejmě všichni, ale je jich dost. Jak na straně voličů Petra Pavla, tak i Andreje Babiše. Máme zde milióny vo­ličů, kteří volí i přesto, že vědí, že prezident nebude ideální. Na tohle ale ústava pamatuje a ponechává za prezidenta Miloše Zemana,“ vysvětluje odborník na ústavní právo Karel Vlahý.

„Výsledky voleb v tomto případě nejsou rozhodující. Prostě tu není kandidát, který by byl dostatečně silný a kvalifikovaný vykonávat prezidentskou funkci. Zeman musí ve funkci vydržet,“ dodal Vlahý.

„To nedáme. To už není v našich silách,“ reagovali ale zaměstnanci Pražského hradu, když se dozvěděli, že musí udržet Miloše Zemana dalších pět let naživu.

„S něčím takovým jsme vůbec nepočítali. Posledních několik let bylo velmi náročných a představa, že to bude trvat dalších pět let, nás děsí. Doklepali jsme to jen tak tak. Vydržet dalších pět let je zcela nereálné. Z lidského i božího hlediska je to prostě nemožné,“ myslí si hradní archeolog, který měl Miloše Zemana v poslední době na starost.

Na druhou stranu tu jsou tací, kteří dalších pět let Zemana na Hradě uvítají.

„Je to dobře. Je spousta věcí, jež jsme nestihli. Mnoho nedořešených obchodů, mnoho měděných drátů, které jsme nestihli vyrvat ze zdí. Jsem rád, že ústava opět stála na naší straně a že pan Zeman naváže tam, kde skončil,“ pochvaloval si kancléř Vratislav Mynář, jenž se v posledních několika týdnech stáhl z veřejného života na neznámé místo, kde si připravoval úkryt před zákonem. Nyní může tuto starost odložit o dalších pět let.

Z Venezuely, kde si domlouval trvalý pobyt, se vrátil i Martin Nejedlý, který bude nadále pokračovat jako hlavní poradce prezidenta bez prověrky. Ostatně stejně jako Mynář, jenž rovněž nemá bezpečnostní prověrku.

Na Hradě už nemá deset let nikdo bezpečnostní prověrku a dalších pět let tomu nebude jinak, což znamená, že to bude evropský rekord.

„Nechte mě, já už chci umřít. Proč mě nenecháte umřít, vy k.ndy?“ ozývá se prý z komnat Miloše Zemana v lánském zámku, nicméně oficiální zprávy mluví jinak.

„Pan prezident si váží, že mu bylo přiděleno třetí volební období. Slibuje nejen, že bude plnit roli prezidenta se stejnou vervou jako doposud, ale že se i dožije konce volebního období. O to se už postaráme,“ usmíval se ošetřovatel Jiří Ovčáček na tiskové konferenci.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Babišovo plácání v debatách je však skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>