Jana Bobošíková.

Jana Bobošíková. Zdroj: Blesk:Zbyněk Pecák

Jana Bobošíková s manželem Pavlem.
Jana Bobošíková s manželem Pavlem.
Jana Bobošíková s manželem Pavlem.
Jana Bobošíková.
Jana Bobošíková.
14
Fotogalerie

Mezi 21 kandidáty na prezidenta není ani jednou Bobošíková. Bez ní volby neplatí, tvrdí odborníci

Do boje o Pražský hrad se přihlásilo na 21 kandidátů. Toto nezvykle vysoké číslo v sobě však skýtá ještě mnohem větší zajímavost hraničící se záhadou. Mezi jednadvaceti kandidáty není ani jednou Jana Bobošíková. Žena, která si nikdy nenechá ujít žádné volby, ve kterých by mohla prohrát.

Po oznámení kandidátů zavládlo ve společnosti zděšení. Lidé nechápou, jak je možné, že Bobošíková nekandiduje. Lidé se bojí budoucnosti a zpochybňují legitimitu prezidentských voleb.

„Když jsem se dozvěděl, že mezi těmi desítkami kandidátů není Jana Bobošíková, úplně mě to vykolejilo. Jak je tohle možné? V jakém světě to žijeme, když při prezidentských volbách nekandiduje Bobošíková? Někdo by to měl prošetřit,“ domnívá se pan Holáň z Olomouce.

Pan Holáň není sám, komu přijde absence Jany Bobošíkové v seznamu kandidátů na Hrad podezřelá.

„To bude nějaká levá, tohle. Nejdřív covid, potom Ukrajina a teď tohle. Je to jasné spiknutí elit. Za to může očkování,“ myslí si Jaromír Bláha z Holešova, který se ve volném čase zabývá tím, že do každé diskuse či hovoru vnáší téma očkování.

Absence Jany Bobošíkové v letošních prezidentských volbách probouzí u řady lidí strach. Jeden z pilířů jejich jistot padl a lidé se bojí budoucnosti.

„To není možné. To, že Bobošíková kandiduje ve všech volbách, byla moje jediná životní jistota, na kterou se dalo spolehnout. Teď když nekandiduje, se můj svět rozpadl. Nevím, co bude dál. Nevím, komu mám věřit. Nevím, co je realita a co je fikce. Už to nezvládám,“ plakal Jan Houser z Jablonce.

V návaznosti na nekandidaturu Jany Bobošíkové v prezidentských volbách spadla pražská burza, zdražil benzín a v některých odlehlých částech České republiky propuklo rabování a znásilňování panen s náboženským podtextem.

Vedle napjaté atmosféry ve společnosti se do situace vložili i odborníci na ústavní právo, kteří tvrdí, že prezidentské volby bez Jany Bobošíkové budou neplatné.

„My se samozřejmě musíme řídit zákony. Ústavou České republiky. Na druhou stranu ale musíme ctít i nějaké tradice a nepsaná pravidla. To, že v Ústavě není uzákoněná účast Jany Bobošíkové v prezidentských volbách, je dáno tím, že s něčím takovým nikdo nepočítal. Stejně tak není v Ústavě zakotveno, že lidé musí dýchat vzduch. Jsou to prostě nějaké společenské i přírodní zákonitosti, které bereme jako automatické. Proto poslance nikdy nenapadlo do Ústavy začlenit paragraf o povinné účasti Jany Bobošíkové ve volbách. Teď zpětně vidíme, že to byla chyba, ale s tím se teď už nedá nic dělat.

My víme, že z morálního i lidského hlediska je to špatně, ale podle práva je to v pořádku. To si myslím ale, že je chyba, a proto budeme apelovat na vládu, aby v tomto případě zařídila výjimku a s předstihem označila prezidentské volby bez Jany Bobošíkové za neplatné,“ avizuje Radim Bláha, právník a odborník na ústavní právo.

Ještě je varianta, že bude Bobošíková do prezidentských voleb nominována dodatečně. Potom by bylo vše v pořádku a ve vesmíru by opět zavládla rovnováha.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Blížící se prezidentské volby jsou ovšem skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>