Rybář Jakub Vágner se také dočkal ocenění.

Rybář Jakub Vágner se také dočkal ocenění. Zdroj: ČTK

Rybář Jakub Vágner se také dočkal ocenění.
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
Prezident Miloš Zeman předal na Pražském hradě státní vyznamenání
20
Fotogalerie

Rybář z Kladna požaduje od Zemana vyznamenání místo Vágnera. Chytil větší rybu

Udílení státních vyznamenání se, stejně jako každý rok, kdy je udílí Miloš Zeman, neobešlo bez menších kontroverzí. Udělení státního vyznamenání Ivaně Trumpové bylo více méně očekávané. Zeman se dlouhodobě netají tím, že si cení lidí, kteří viděli Donalda Trumpa nahého a které Trump drbal za ouškem, což se jemu nikdy nepodařilo. 

Co ale vyvolalo nemalé vášně, to bylo udělení medaile za zásluhy rybáři Jakubu Vágnerovi. Převážně od jeho kolegů se zvedla vlna nevole, protože podle mnohých Vágner na státní vyznamenání nárok nemá. Nechytil totiž největší rybu. O státní vyznamenání se dokonce přihlásilo hned několik rybářů, kteří prohlašují, že mají na medaili větší nárok než Vágner. 

„Podívejte, já chytám už čtyřicet let. Za ty roky jsem nachytal spoustu opravdu trofejních kusů ryb. Například mám chyceného sumce, který vážil 140 kilo. Takového Vágner nikdy nechytil. Ani takového neviděl. Proto jsem přesvědčen, že si státní vyznamenání zasloužím víc než on. Je to logické. Větší ryba vždy vyhrává,“ domnívá se pan Antonín Šlacha z Kladna, který svou stížnost na regulérnost udílení státních vyznamenání již oficiálně poslal do prezidentské kanceláře. 

„Takhle by to nešlo. Pořádek musí být. Poslal jsem panu prezidentovi fotografie svého sumce spolu s váhou a krátké video, kde sumce vážím, aby bylo vidět, že nekecám. Očekávám, že pan prezident na základě tohoto videa odebere Vágnerovi medaili a následně ji předá mě,“ věří pan Šlacha. 

Už je rybičká pá?

Antonín Šlacha z Kladna není jediný rybář, který si nárokuje státní vyznamenání místo Jakuba Vágnera. Od udílení státních vyznamenání se spustila doslova a do písmene smršť žádostí směřujících na Hrad. 

„Kancelář prezidenta je zavalená fotografiemi a videi rybářů s trofejními úlovky. Jsou to tisíce a tisíce fotografií obřích kaprů, štik, sumců nebo třeba i úhořů. Všichni se odvolávají na to, že oni mají větší rybu než Vágner, proto mají nárok na státní vyznamenání. Je to k uzoufání,“ postěžoval si mluvčí Jiří Ovčáček. 

„Jsou i tací, kteří nám sem se svými úlovky chodí dokonce osobně. Dopoledne tu byl pán, který přijel s pětatřicetikilovým kaprem. Dotáhl ho až do kanceláře a hodil ho panu prezidentovi na stůl s tím, že se dožaduje vyznamenání. Pana prezidenta takto veliká ryba vystrašila a musel potom půl dne dýchat do pytlíku. Večer potom nemohl usnout a neustále se vystrašeně ptal, jestli je ta veliká rybička už pá. 

Jenom za dnešek hradní stráž zadržela sedm rybářů, kteří na Hrad přinášeli své kapitální úlovky,“ dodal mluvčí.  

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Vyznamenání pro Jakuba Vágnera a Ivanku Trumpovou ale skutečností je.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>