Video placeholde
Premiéra filmu Promlčeno: Jiří Kájínek
V roce 1998 uložil soud Jiřímu Kajínkovi za dvojnásobnou nájemnou vraždu a jeden pokus vraždy doživotí.
Jirka Kajínek na svém YouTube kanále popsal útěk z Mírova.
Jiří Kajínek se spojil s televizí Prima a Policií ČR.
Jiří Kajínek se spojil s televizí Prima a Policií ČR.
15
Fotogalerie

Kajínek se samopalem v ruce pokřtil album Ortelu a pak ze zvyku zastřelil nejbližšího podnikatele s ochrankou

Úroveň české kultury opět o kousíček překonala svůj vrchol, když v Plzni na koncertě kapely Ortel pokřtil jejich desku dvojnásobný vrah Jiří Kajínek se samopalem v ruce. Aby bylo kultuře učiněno zadost, Kajínek posléze samopalem patrně ze zvyku zastřelil místního podnikatele a následně jako přídavek i jeho ochranku.

„Bylo to neskutečné. Zážitek na celý život. Nejdřív parádní koncert hudebních virtuózů pod vedením Tomáše Ortela. Parádní písničky k tanci a k hajlování. Když už jsem myslel, že nic lepšího ani být nemůže, vkročil na pódium nefalšovaný český hrdina Jiří Kajínek se samopalem a pokřtil Ortelům cédéčko. A to nebylo všechno. Jakmile pokřtil cédéčko, rozhlédl se po sálu a rázným výstřelem zastřelil místního podnikatele, který zrovna seděl na baru. Dav jásal a provolával jeho jméno,“ rozplýval se Aleš Molnár, spokojený návštěvník koncertu.

„Jakmile Kajínek zastřelil podnikatele, okamžitě celý sál volal ještě, ještě, ještě. Kajínek je profesionál, a tak nám divákům nabídl přídavek. Zastřelil ještě člena ochranky pana podnikatele. Nejlepší koncert v životě,“ neskrýval své nadšení Emil Bláha, další z návštěvníků koncertu, který se svěřil, že ve volném čase rád luští hákové křížovky a hajluje na zahrádce.

Podle organizátorů koncertu nebylo zastřelení podnikatele a jeho osobní ochranky v plánu.

„Byla to spontánní akce pana Kajínka. Po pokřtění alba zřejmě ze zvyku zahájil palbu na nejbližšího podnikatele. Jako profesionál vycítil atmosféru a nabídl lidem přesně to, po čem touží. Smekám před ním,“ nemohl si Tomáš Ortel vynachválit přítomnost Jiřího Kajínka.

Samotný Kajínek se ke svému výkonu na pódiu dosud nevyjádřil. Podle jeho výrazu po koncertu bylo ale jasně patrné, že je šťastný. Že si zavzpomínal na mládí a to mu dělalo dobře.

Jakkoliv jsou členové skupiny Ortel, potažmo návštěvníci koncertu z výkonu Jiřího Kajínka nadšeni, hudební recenzenti jejich nadšení nesdílí.

„Byla to promarněná příležitost. Pan Kajínek měl možnost pozvednout nejen českou hudební scénu, ale potažmo kulturu jako takovou. Stačilo, aby místo do podikatele vyslal pár dávek do členů kapely Ortel, a nesmazatelně by se zapsal do dějin české hudební scény. Přínos pro českou kulturu by po tom, co by zastřelil Ortela, byl neoddiskutovatelný. Je to škoda. Tak třeba příště,“ domnívá se Tomáš Vránek, hudební publicista a zakladatel hudebního časopisu Hudba a ti druzí.

I když Jiří Kajínek na pódiu neudělal pomyslnou tlustou čáru za upadajícím hudebním průmyslem, určitě zanechal stopu v české kultuře. Aby dvojnásobný vrah se samopalem v ruce pokřtil náckům hudební album, to je světový unikát.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností je ale například úmrtí světoznámého dirigenta Libora Peška.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>