Demonstrace na Václavském náměstí 28. 8. 2022

Demonstrace na Václavském náměstí 28. 8. 2022 Zdroj: Zbyněk Pecák

Demonstrace na Václavském náměstí 28. 8. 2022
Demonstrace na Václavském náměstí 28. 8. 2022
Demonstrace na Václavském náměstí 28. 8. 2022
Demonstrace na Václavském náměstí 28. 8. 2022
Demonstrace na Václavském náměstí 28. 8. 2022
14
Fotogalerie

Václavské náměstí je zamluvené do konce roku. Příští týden demonstrují chovatelé hadů, další týden kadeřnice

Václavské náměstí se poslední dobou potýká s přetlakem demonstrací. Po dvou demonstracích proti vládě za levnější energie, potraviny, pivo, cigarety a prostitutky přispěchaly odbory se svou vlastní demonstrací, kde lidé demonstrovali opět za levnější různé věci a zdanění rovněž různých věcí, které se ale demonstrujících lidí netýkají.

„Už s tím musíme něco dělat, takhle to dál nejde. Vláda musí konat. Je nás tu několik milionů. Náš hlas bude slyšet,“ hřměl z pódia předseda odborářů Josef Středula, který se po svém proslovu vydal mezi demonstranty s peticí, kde sbíral podpisy na svou prezidentskou kandidaturu.

„Až budu prezident, zařídím levnější gothaj,“ přesvědčoval Středula jednoho z demonstrujících, aby mu do archu hodil podpis. Ten na tuto výzvu slyšel a Středula měl hned jeden další podpis.

„Vážení, už jsou skoro dvě hodiny. Budeme to tu muset rozpustit, protože ode dvou je zde nahlášená demonstrace pražských cyklistů,“ oznámil ve třičtvrtě na dvě Středula z pódia, když obešel všechny demonstranty s podpisovým archem.

Odboráři si v poklidu sbalili své transparenty, Středula z pódia ukradl několik měděných drátů, aby se mu to taky rentovalo, a odboráři vyklidili přesně ve dvě hodiny prostor pro rozhořčené cyklisty.

„Chceme, aby vláda stavěla nové cyklostezky a aby zařídila, aby bylo celý rok teplo. My nechceme jezdit na kole v zimě,“ vykřikoval z pódia předseda Svazu pražských cyklistů Mirek Vláha. Tomu se narozdíl od Středuly podařilo Václavské náměstí zaplnit demonstranty alespoň do poloviny.

Někteří demonstrující, kteří se účastnili demonstrace odborů, si navlékli cyklistické helmy a zůstali i na další demonstraci, protože se jejich požadavky i tužby navzájem překrývají.

„Kdo jezdí autem, ten je debil.“ „Pětikoalice bez kola, co jsme to zvolili za vola?“ „Putin jezdí na kole, Putin je kámoš.“ To byly jen některé nápisy na transparentech, kterými rozhořčení cyklisté mávali nad hlavami.

V pět hodin cyklisté odešli a na jejich místo nastoupily uklízečky. Svaz uklízeček a toaletních pracovníků zde totiž svolal na pátou hodinu vlastní demonstraci. Ukázalo se, že každý svaz či zájmová skupina chce mít svou vlastní demonstraci na Václavském náměstí.

„Máme plno až do konce roku. Leden a únor se už také začínají plnit. Vypadá to, že nejen že každý týden bude demonstrace, ale možná že i každý den. Víkendy jsou zabookované dokonce na rok. Příští víkend je nahlášena demonstrace chovatelů hadů. Další víkend zase budou demonstrovat kadeřnice. Je toho hodně,“ přiznal Aleš Zlámal, pražský zastupitel z odboru pro demonstrace.

„S demonstracemi se teď roztrhl pytel. Každý si chce s transparentem zanadávat. My s tím ale nemůžeme nic dělat, protože každý má právo na demonstrace. My samozřejmě zájemcům nabízíme i jiná místa na demonstrace, ale oni to odmítají. Každý chce totiž zaplnit Václavské náměstí. Berou to jako prestiž,“ vysvětlil Aleš Zlámal, který si prý také zamluvil datum na Václavském náměstí, kam hodlá svolat demonstraci proti demonstracím.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je odcházení Miloše Zemana.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>