Miloš Zeman - ilustrační snímek

Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Prezident Miloš Zeman na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazu (30.4.2022)
Prezident Miloš Zeman na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazu (30.4.2022)
Polský prezident Andrzej Duda s českým prezidentem Milošem Zemanem (27.4.2022)
Prezident Miloš Zeman na návštěvě základní školy (2018).
Předávání státních vyznamenání: Prezident Zeman (7.3.2022)
11
Fotogalerie

Zmatený Zeman odmítl jmenovat Koudelku generátorem

Prezident Miloš Zeman nejen že již po několikáté odmítl jmenovat šéfa Bezpečnostní informační služby generálem, ale poprvé jej dokonce odmítl jmenovat generátorem. Své rozhodnutí vysvětloval na tiskové konferenci.

Tisková konference, která byla svolána na 17:00, začala až o půl hodiny později, neboť nějaký poberta vypustil panu prezidentovi na jeho kolečkovém křesle galusky. Jiří Ovčáček z toho nepřímo obvinil Pražskou kavárnu. To je ale už jiný příběh.

Po půl šesté dovezli pana prezidenta k řečnickému pultíku na improvizovaném bezbariérovém pódiu ve Vladislavském sále. Z incidentu s vypuštěnými galuskami byl viditelně otřesen, takže úsměvy vyloženě šetřil a odpustil si dokonce své bodré bonmoty. Přešel tak rovnou k věci.

„Lidé v dnešní složité době potřebují jistotu. Musí se na něco spolehnout. Zatímco doznívá covid a na Ukrajině zuří válka, já jako prezident mám odpovědnost za každého jednoho občana. Musím se o vás, mé děti, postarat. Musím vám dát pocit bezpečí a jistoty. Lidé musí mít pocit, že jsou věci, které se nezmění a na které se mohou spolehnout. Touto věcí je již každoroční tradiční nejmenování pana Koudelky generátorem,“ vysvětloval Miloš Zeman.

Mezi přítomnými novináři v sále se rozprostřelo na chvíli ticho, načež se jeden osmělil a zeptal se, zda jmenovaný Koudelka, který nebude jmenovaný generátorem, bude alespoň jmenovaný generálem.

„Nevidím důvod ho jmenovat čímkoliv. Důležité však je, že pan Koudelka nikdy generátorem nebude. Nikdy,“ vykřikoval Miloš Zeman, který se natolik rozvášnil, že musel přispěchat Jiří Ovčáček, který mu píchl do volátka uklidňující injekci.

Dávka byla však zřejmě špatně namíchaná, neboť Miloš Zeman hřměl, že Koudelka nejen že nebude nikdy generátor. On nebude ani transformátor.

„Já se osobně postarám o to, aby nebyl ani inseminátor… kam mě to vezete?“ divil se viditelně zaskočený prezident, když ho člen ochranky na povel Jiřího Ovčáčka odvážel na jeho vozíčku z pódia pryč do zákulisí.

„Pan prezident je přetažený a všechno, co bylo potřeba, už řekl. Teď si půjde hajnout a já dovysvětlím některá jeho rozhodnutí,“ ujal se slova Jiří Ovčáček, když byl pan prezident za neustálého vykřikování „Kam mě to vezeš ty kundo?“ odvezen do svých komnat, kde bude položen k odpočinku.

„Pan Koudelka samozřejmě generátorem jmenován nebude. Stejně tak nebude jmenován generálem. Jako každý rok nám přišel na Hrad návrh na jeho jmenování generálem. Pan prezident na návrh nakreslil pastelkami obstojný domeček a pak si šel hrát do výjezdu (něco jako výběh, akorát pro lidi, kteří se pohybují na kolečkovém křesle – poznámka redakce). Návrh tedy ani nečetl, protože je pan prezident ve svých názorech konzistentní,“ dodal Ovčáček a odešel.

Na dotaz, co udělal pan prezident s návrhem na jmenování Koudelky generátorem, tak již tiskový mluvčí nereagoval. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například jsou blížící se prezidentské volby.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>.