Prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman a jeho mluvčí Jiří Ovčáček Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Jiří Ovčáček (mluvčí prezidentské kanceláře) na tiskové konferenci
První oficiální návštěva prezidentky Slovenska Zuzany Čaputové v ČR (20.6.2019). Prezident Miloš Zeman s tiskovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem
Vratislav Mynář a Jiří Ovčáček na tiskovém brífinku k protipožárním opatřením v katedrále Sv. Víta.
Jiřímu Ovčáčkovi se kvůli roušce mlžily brýle(2. 10. 2020)
Hradní mluvčí Jiří Ovčáček (17. 10. 2021)
15
Fotogalerie

Zeman posílá Putinovi svého osobního ošetřovatele. S nemocnými prezidenty to umím, chlubí se Ovčáček

Ne všechny vazby byly zpřetrhány, ne všechna přátelství ukončena. Ačkoliv prezident Miloš Zeman po útoku Ruska na Ukrajinu označil Putina za šílence, kterého je třeba izolovat, úplně odloučit se od svého bývalého přítele nedokáže. Když viděl rozhovor Putina se Šojguem u malého stolečku, který Putin křečovitě svíral a klepala se mu noha, neváhal a vyslal do Ruska svého osobního ošetřovatele.

„Ačkoliv má pan prezident k panu Putinovi své výhrady, jeho zdraví mu není lhostejné. Jsme přesvědčeni, že jeho zdravotní stav, který není ideální, je hlavním důvodem války na Ukrajině. Pan Putin trpí bolestmi a zdravotními neduhy, takže jeho úsudek je jistě zastřený. Když bude mít někoho, kdo se o něj postará, načechrá mu polštář, vynese bažanta nebo ho nakrmí, jistě pookřeje a celá válka skončí,“ domnívá se Jiří Ovčáček, který bude Kremlu zapůjčen na dobu neurčitou.

„S nemocnými prezidenty mám dlouhé zkušenosti. Ačkoliv má pan prezident Zeman prostatu jako panic, věk nezastaví a potřebuje dlouhodobý dohled a asistenci. Vím, jak s nemocnými prezidenty zacházet, kdy, kde a jak je podrbat, jak je v posteli převalit a s defibrilátorem to umím jako málokdo. Jsem připraven pomoci. Věřím, že má mise pomůže zastavit tuto válku,“ doufá mluvčí Jiří Ovčáček.

Vyslání Jířiho Ovčáčka do Kremlu nebude tak lehké, neboť bude potřebovat nějak obejít sankce.

„Posílání Ovčáčků do Ruska není vyloženě zakázáno, ale jsme v takzvané šedé zóně. Musíme jednat obezřetně a další kroky pořádně promyslet, abychom nepopudili naše západní spojence,“ domnívá se Vratislav Mynář, který vyslání ošetřovatele Ovčáčka koordinuje.

„Na stole máme několik variant. První varianta je, že Jirka odcestuje v přepravní bedničce pro psy do Běloruska. Na posílání psů a domácích zvířat se sankce nevztahují. Z Běloruska už se potom Jirka do Moskvy nějak dopraví. Ideálně stopem.

Další možností je, že by letěl přes Turecko letadlem opět v přepravní bedničce pro psy. Variant je několik, ale všechny zahrnují bedničku pro psy. Jirka na tom z nějakého důvodu trvá,“ vysvětluje Vratislav Mynář.

Spolu s ošetřovatelem Ovčáčkem chystá Hrad vyslat i vybavení na udržování prezidenta naživu.

„Balzamovací nástroje, takzvané oživováky, pleny pro dospělé, a pokud ruská strana projeví zájem, tak i speciálně upravené prezidentské kolečkové křeslo. Vše je připravené a vše může Jirka vzít s sebou. Jirka je samozřejmě vyškolen všechny tyto pomůcky využívat a v případě potřeby je schopen a ochoten zaškolit i ruský personál,“ tvrdí Mynář.

Po dobu působení Jiřího Ovčáčka v Moskvě bude prezident Zeman zakonzervován ve sklepní kryptě pro případ, že by ho národ ještě k něčemu někdy potřeboval, což se doposud nestalo a podle odborníků ani nestane, ale ústava si to tak žádá.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Naivní chování předsedy OSN je ale skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Sergej Šojgu u Vladimira Putina. Strůjci invaze vypadají nezdravě. • Kreml