Facebook pohrozil zrušením stránek hnutí Svoboda a přímá demokracie i jeho předsedy Tomia Okamury.

Facebook pohrozil zrušením stránek hnutí Svoboda a přímá demokracie i jeho předsedy Tomia Okamury. Zdroj: čtk

Za klub SPD vystoupili před jednáním Sněmovny šéf klubu Radim Fiala a také předseda hnutí Tomio Okamura (28. 4. 2020)
Místopředsedové Sněmovny Tomio Okamura a Vojtěch Filip (26. 2. 2021)
„Byl jsem rozsekaný,“ prohlásil předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch (vlevo), když se dozvěděl, jak předseda Okamura nakládá se stranickými penězi
Okamurova SPD utratila za kampaň zatím nejvíce
Okamurova SPD utratila za kampaň zatím nejvíce
18
Fotogalerie

Okamura rozdával ve volebním štábu Le Penové odznáčky SPD, ale na vítězství to nestačilo

Přední český Japonec, správný kluk a popularizátor alternativní pravdy Tomio Okamura odletěl o víkendu do volebního štábu kandidátky na francouzskou prezidentku Le Penové, aby ji zde mohutně podpořil a pomohl jí k vítězství. I přes značné úsilí se mu to však nepodařilo a Le Penovou v prezidentských volbách porazil Emmanuel Macron.

„Dělal jsem, co se dalo. Své veliké přítelkyni a spřízněné duši, se kterou jezdím v létě na čundr a které jsem věnoval hrdličku přátelství, jsem se snažil pomoci, co to jen šlo. Už několik týdnů jsem vedl na její podporu kontaktní kampaň především na Karvinsku. Mluvil jsem s lidmi a vysvětloval jim, že je důležité, aby Le Penová zvítězila, protože jen tak si zachováme naše evropské hodnoty a taky suverenitu,“ posmutněle vyprávěl Tomio Okamura na tiskové konferenci, která v jeho případě znamená, že přidá na Facebook video, a když se ho někdo na něco zeptá, tak ho zablokuje.

„Je to velká rána nejen pro Francii a Českou republiku, ale pro celou Evropu. Francie je ztracená a mně je to moc líto, protože tam mám spoustu přátel. Například Le Penovou a další samozřejmě. Teď takhle z hlavy si na jejich jména nevzpomenu, ale mám těch přátel spoustu. Všude po světě mám přátele,“ vysvětloval Okamura, že má kamarády.

Je mi to líto hlavně z toho důvodu, že jsem pro její vítězství dělal všechno možné. Ona na mne spoléhala. Byl jsem její naděje a já jsem takhle zklamal,“ rozbrečel se Okamura.

„V samotném volebním štábu jsem sice neměl možnost s ní hovořit osobně, protože měla plno práce, a já to chápu, ale alespoň jsem jejím směrem vysílal pozitivní vibrace a oddřel si to takzvaně v zákulisí,“ dodal ještě Okamura.

„Ano, byl tu nějaký Asiat, který tvrdil, že je z České republiky a že je nejlepším kamarádem paní Le Penové. Dožadoval se, aby se s ní mohl setkat, ale ona ho prý nezná. Le Penová tvrdila, že si na toho pána vzpomíná z České republiky. Pořád za ní lezl, chtěl se s ní fotit a byl dost dotěrný. Paní Le Penové to bylo nepříjemné, tak na něho zavolala policii,“ tvrdí Monica DeChcanté, mluvčí volebního týmu Le Penové.

„Když jsme ho nepustili za Le Penovou, vztekal se a demonstrativně vyhrožoval, že si nás všechny zablokuje na svém Facebooku. Potom se tu chvíli poflakoval a rozdával lidem odznáčky, kde bylo napsáno SPD. Nakonec nám sežral polovinu pohoštění, co jsme tu měli připravené, a odešel,“ dodala mluvčí.

Ačkoliv dělal Tomio Okamura možné i nemožné, rozdával ve volebním štábu Le Penové odznáčky SPD po kilech, na vítězství to nestačilo a Tomio Okamura se bude muset smířit s tím, že evropské hodnoty jsou v Evropě již minulostí.   

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Vítězství Emmanuela Macrona v prezidetnských volbách je ale skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Kecy & politika 23: Hola, hola, Moskva volá aneb Klaus, Zeman a Okamura • Reflex.cz