Ester Ledecká pózuje spolu se soupeřkami se svou zlatou medailí z Pekingu
Ester Ledecká si po finálové jízdě nebyla úplně jistá, jestli už je konec
Ester Ledecká obhájila na ZOH zlato.
Ester Ledecká obhájila na ZOH zlato.
Ester Ledecká obhájila na ZOH zlato.
17
Fotogalerie

Český bojkot OH v Pekingu na chvíli přerušila Ester Ledecká. Po jejím zlatu zase lidé olympiádu bojkotují

Zimní olympiáda v Pekingu nadzvedla ze židle spoustu lidí. Trnem v oku jim je hlavně skutečnost, že se olympiáda odehrává v zemi, kde se ve velkém porušují lidská práva. Z toho důvodu se spousta lidí rozhodla, že budou olympijské hry bojkotovat. To znamená, že do Pekingu nejenže nepoletí sledovat dění přímo na místě, což by stejně kvůli přísným proticovidovým opatřením nemohli, ale rovněž že olympiádu nebudou sledovat ani v televizi.

„Já se vždycky na olympiádu dívám. Snažím se nenechat si ujít vystoupení našich sportovců, případně sleduju nějaké zajímavé disciplíny, ve kterých zastoupení nemáme. Letos do toho ale určitě nepůjdu. Olympiádu budu bojkotovat. Nepodívám se na jediný závod. Ani číst si o tom nebudu. Mám příliš vysoký morální kredit na to, abych podporoval Čínu. Nechápu sportovce, kteří tam jedou soutěžit, i když vědí, co je Čína zač,“ rozčiloval se Antonín Krupka z Prahy, který jako jeden z mnoha hodlá svým bojkotem olympiády položit čínský režim.

Další a další lidé chtějí svým bojkotem upozornit Čínu, že její počínání na poli lidských práv není správné.

Bojkot olympiády, který nabyl téměř celorepublikového rozměru však narušila zlatá medaile Ester Ledecké.

„Je to svinstvo, co se děje v Číně. Olympiádu samozřejmě bojkotuju. Odmítám to sledovat, protože když to člověk sleduje, souhlasí se zrůdným režimem. Výjimkou byla teda jízda Ester Ledecké. Ta byla od začátku jasná favoritka, takže to jsem si nemohl nechat ujít. Hned ale jak dojela finále, vypnul jsem televizi a pokračoval v bojkotu. Ten bude pokračovat až do konce her. Možná teda až Ester pojede na lyžích, tak bojkot na chvíli přeruším, anebo pokud se hokejisté dostanou do semifinále. To si samozřejmě ujít nenechám, ale jinak bojkot, vole,“ tvrdí Jan Zounar z Náchoda.

Stejně jako pan Zounar přerušili bojkot olympiády i další diváci. Ti se dušují, že se jedná pouze o výjimku a že po finále Ledecké zase pokračují v bojkotu.

„Jsem zásadový člověk, který si za svým rozhodnutím stojí. Bojkot olympiády v Pekingu je jediným legitimním řešením bezprecedentního porušování lidských práv v Číně. Na Ester jsem se samozřejmě podíval. To byla jasná medaile a to jsem si nemohl nechat ujít. Vzhledem k tomu, že další naši sportovci už nemají takové šance zazářit jako Ester, pokračuju v bojkotu her až do jejich konce,“ potvrdil své rozhodnutí Daniel Vlaštůvka z Příbrami.

Jak je vidno, tak po zlaté medaili Ester bojkot morálně uvědomělých fanoušků sportu pokračuje a je jen otázka času, kdy se čínský režim chytne za nos a začne konečně lidská práva dodržovat.