Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vystoupil na tiskové konferenci po jednání s odborníky o opatřeních, která by měla být přijata v případě zhoršení epidemické situace (7. 1. 2022)

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek vystoupil na tiskové konferenci po jednání s odborníky o opatřeních, která by měla být přijata v případě zhoršení epidemické situace (7. 1. 2022) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) během rozhovoru pro Blesk (6. 1. 2022)
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek představil odborný tým, který mu bude pomáhat s řešením pandemie (6. 1. 2022)
Tisková konference k představení Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) na ministerstvu zdravotnictví (6.1.2022)
 Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) na tiskové konferenci k představení Národního institutu pro zvládaní pandemie (NIZP) (6.1.2022)
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) na tiskové konferenci k představení Národního institutu pro zvládaní pandemie (NIZP) (6.1.2022)
17
Fotogalerie

Karanténa pro všechny a omikron do každé rodiny, slibuje populisticky Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek čelí v současné době salvě kritiky nejen z řad opozice, ale i od některých spolustraníků a voličů jeho strany. Podle kritiků sklouzl k lacinému populismu, na který jsme byli zvyklí hlavně u Andreje Babiše. Lidé mu vyčítají jeho rozhazování karanténami a covidem. 

„Karanténa pro všechny, to je jasný populismus a podbízení se lidem. Je to na úrovni zlevnění piva. Nevím, jaké přesně má pan Válek politické ambice, jestli se třeba nechystá kandidovat na prezidenta, ale nabídnout národu karanténu pro všechny je učebnicový případ naklonění si veřejného mínění na svou stranu, a tedy o probíhající kampaň,“ tvrdí politolog Antonín Sláma. 

Zatímco politologové a intelektuální elity zvedají varovný prst, běžný občan se začíná radovat.

„Já jsem tu koalici nevolila, a když vyhráli, bála jsem se, ale možná to tak špatné nebude. Válek nám slíbil karanténu. Všem. Nejen bohatým a celebritám, ale i běžným obyčejným lidem. Lidem, jako jsme my s manželem,“ usmívala se paní Kateřina z Náchoda, která podle svých slov takhle z kraje roku karanténu určitě přivítá. 

„V době, kdy všechno zdražuje, se každá karanténa počítá. Karanténa ke karanténě a ono bude dobře,“ domnívá se paní Kateřina. 

Podle odborníků nelze v tak krátké době občanům tolik karantén, jako jim sliboval Válek, zajistit, ale to běžný občan nechce slyšet. Ostatně ani další Válkův populistický slib nevypadá příliš reálně. 

„Omikron začátkem ledna ovládne celou republiku. Nakazí se úplně každý, to vám slibuju. Zajistím to. Omikron do každé rodiny,“ zdvihl palce do tvaru V na tiskové konferenci Vlastimil Válek třetího ledna s tím, že bylo počítáno, že v těchto dnech bude omikron distribuován už minimálně do poloviny domácností. 

„Populista Válek sliboval do poloviny ledna omikron do každé rodiny a podívejte se. Polovina ledna je skoro tu a my máme stejná, ne-li nižší čísla nakažených než minulý týden. Jako by to vypadalo, že omikron v každé rodině není. Další planý slib pana Válka. Těch ještě bude. Slibem holt nezarmoutíš,“ postěžovala si poslankyně za ANO Alena Schillerová na nereálné populistické sliby ministra Válka. 

Obyčejní lidé ale na populistické sliby ministra Válka slyší a jeho rozhazování covidu plnými hrstmi vítají. 

„Omikron se nám určitě hodí. Nemáme covidu na rozdávání a takový omikron nám určitě zaplácne díru v rozpočtu minimálně do konce zimy. Jestli k omikronu pan Válek přihodí ještě slibovanou karanténu pro všechny, povede se nám dobře,“ věří Jaroslav Vávra ze Světlé nad Sázavou, který se ve volném čase živí jako obsluha otočných dveří v hotelu. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je, že čeští agrobaroni vracejí úder.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>