Andrej Babiš se svou novou knihou, vydanou přes sněmovními volbami 2021

Andrej Babiš se svou novou knihou, vydanou přes sněmovními volbami 2021 Zdroj: Twitter - A. Babiš

Koláž od TMBK
Andrej Babiš s knihou na tiskovce
Andrej Babiš
3
Fotogalerie

Babišova nová kniha bude samostatná maturitní otázka a povinná četba na základních školách

Premiér Andrej Babiš přišel už s druhou knihou, kterou nenapsal, nečetl a dost možná ani nevěděl, že ji někdo píše, a stejně jako jeho prvotina „O čem sním, když náhodou spím“ sklízí pochvalné reakce nejen od samotných čtenářů, ale i od literárních kritiků.

Zatímco prvotina pana premiéra O čem sním…, byla nominována na literární cenu Magnesia litera a pan premiér s ní objel několik literárních festivalů, jeho novinka má nakročeno ještě dál.

„Mohu potvrdit, že kniha pana premiéra Sdílejte, než to zakážou bude zařazena do osnov českého jazyka druhého stupně základních škol, potažmo posléze i jako samostatná maturitní otázka z češtiny,“ potvrdil tiskový mluvčí ministerstva školství Daniel Hrabáč.

Nová kniha je na trhu zatím pár dní a už trhá všechny možné rekordy. Ačkoliv je zdarma, doposud vydělala panu premiérovi miliony korun a odborníci předpovídají, že pokud bude dále úspěšná, její celkový výdělek půjde do miliard, což v našich podmínkách nemá obdoby.

Samotný obsah nadchl nejen laickou veřejnost, ale i spoustu literárních znalců a fajnšmekrů.

„Je to naprosto výjimečná kniha. Čtu si ji ráno při kávě, odpoledne při obědě nebo v poslanecké lavici. Je tam tolik pravd a jinotajů, až se mi z toho tají dech,“ tvrdí o knize poslanec Jaroslav Faltýnek, který maluje obrazy, takže se v umění dost vyzná, a proto mají jeho slova váhu.

„Pan premiér opět uhodil hřebíček na hlavičku. Kniha má poselství a nutí člověka k zamyšlení. Už dlouho jsem nic lepšího nečetl,“ vyjádřil se na adresu knihy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který se kdysi zúčastnil pěvecké soutěže Superstar, takže má očividně kulturu pod kůží a pozná, co je dobrá a co je špatná kniha.

„Já mám zase nějakou knihu?“ zareagoval premiér Andrej Babiš na přímý dotaz, zda si užívá zaslouženého úspěchu svého druhého literárního opusu, a bylo na něm vidět, že jen jeho přirozená skromnost ho dělí od toho, aby začal bouchat šáňo a tančit radostí.

Ačkoliv je kniha na trhu opravdu jen pár dní, v kuloárech se šeptá, že se chystá její zfilmování, kde by měla hlavní roli Andreje Babiše ztvárnit Jiřina Bohdalová. Kdo bude tento snímek režírovat, zatím není známo, ale o tom, že se bude jednat o vysokorozpočtový snímek, který bude zaštítěn mnoha dotacemi, není pochyb.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že Babiš plácá páté přes deváté.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>