Čeští olympionici budou v Tokiu nastupovat v oblečení s výrazným podílem látky se vzory modrotisku, které je inspirované lidovými kroji

Čeští olympionici budou v Tokiu nastupovat v oblečení s výrazným podílem látky se vzory modrotisku, které je inspirované lidovými kroji Zdroj: Michal Beránek (Sport)

Čeští olympionici si při představení kolekce pro Tokio střihli i taneček
Kolekci pro Tokio představila i gymnastka Aneta Holasová
Čeští olympionici si při představení kolekce pro Tokio střihli i taneček
Český kroj
Česká republika a její kolekce odkazující k tradici krojů a technice modrotisku.
9
Fotogalerie

Tři české olympioniky oblečené do olympijské kolekce zastřelila v parku po focení módní policie

Už po představení letošní olympijské kolekce stejnokrojů, ve kterých budou naši reprezentanti vysláni do dějiště olympijských her, se zvedla nevole jak ze stran módních znalců, tak i široké veřejnosti. Kolekce, která má odkazovat na tradiční kroje a ve kterých olympionici mnohým připadají jako sedláci, co jim čouhá sláma z bot, vyvolala na internetu spoustu vtipů.

Co už bohužel tak vtipné není, je smrt tří českých olympioniků, které po focení v oblečení z nové olympijské kolekce v Pardubicích na místě zastřelila módní policie.

„Zásah byl adekvátní prohřešku. Jako členové módní policie nemůžeme jen tak přihlížet bezpráví, které je činěno na dobrém vkusu v oblékání, a je naší povinností zasáhnout. Tuto středu byla svědky přivolána hlídka módní policie k incidentu, který se odehrál na kraji Tyršových sadů v Pardubicích. Pětice mladých olympioniků se na místě fotila pro propagační účely v nevzhledné olympijské kolekci. Jejich přítomnost v olympijských stejnokrojích vyvolávala pobouření kolemjdoucích. Mnozí v hrůze prchali. Byly zde přítomny i děti,“ tvrdí René Vlahý, tiskový mluvčí pardubické módní policie.

„Přivolaná hlídka byla na místě do několika minut a dotyčné podezřelé olympioniky vyzvala, aby se okamžitě převlékli, popřípadě aby si k ohavné kolekci alespoň okamžitě vzali nějaké vhodné doplňky, jako je například živůtek, šála nebo lodičky. V takovém případě by se totiž nejednalo o zločin, ale pouze o přestupek, který by šel na místě vyřešit pokutou. 

Dva z mladých olympioniků si oblečení sundali. Zbylí tři však hlídce vzdorovali a odmítali své oblečení sundat či zakrýt jutovým pytlem, který pro tyto případy hlídka módní policie vždy vozí s sebou. 

Vzhledem k tomu, že olympionici odění do olympijské kolekce nejenom, že nevyvinuli žádnou snahu o nápravu, ale vyhrožovali, že v tomto oblečení z parku odejdou do středu města, kde budou závadnou módní kolekcí ohrožovat mnohem více civilistů, neměla hlídka módní policie jinou možnost než dotyčné na místě střelnou ránou do oblasti břicha a hlavy zneškodnit. Přivolaný lékař posléze dotyčné zločince už pouze prohlásil za mrtvé. Je to samozřejmě škoda zmařených mladých životů, ale my jako módní policie máme zodpovědnost vůči bezbranným občanům, kteří se nemohou bránit vůči špatnému vkusu oblékání, takže jsme nemohli konat jinak,“ uzavřel incident René Vlahý. 

Český olympijský výbor vydal prohlášení, ve kterém vyjádřil lítost nad incidentem, nicméně potvrdil, že módní kolekce se měnit nebude a ať si módní policie klidně střílí olympioniky, protože oni se své kolekce nevzdají.

„Vývoj kolem olympijské kolekce nás samozřejmě znepokojuje a hodláme ve větších městech posílit hlídky, abychom ochránili občany před olympioniky oděné v nevkusné kolekci. Určitě i vyšleme módní komando přímo do dějiště olympiády, abychom od nevkusu ochránili i zbytek světa. Ve spolupráci s francouzskou, italskou a japonskou módní policií hodláme postavit i hlídky na hranicích a letištích. Česká olympijská kolekce se za žádnou cenu nesmí dostat mimo území naší republiky, jinak bychom si naprosto zničili renomé,“ uzavřel celou kauzu tiskový mluvčí módní policie René Vlahý.

Video placeholde
Nástupová kolekce pro Tokio. Spojení české a japonské kultury • Český olympijský tým

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že kampaň ČSSD nápadně připomíná třídní boj.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>