Policisté resuscitovali muže, který prodělal epileptický záchvat.

Policisté resuscitovali muže, který prodělal epileptický záchvat. Zdroj: Policie České republiky

Příchod na jednání vlády: Ministr životního prostředí Richard Brabec (10.5.2021)
Příchod na jednání vlády: Premiér Andrej Babiš (10.5.2021)
Příchod na jednání vlády: Ministr kultury Lubomír Zaorálek (10.5.2021)
Příchod na jednání vlády: Ministr školství Robert Plaga (10.5.2021)
Kontroly v ČR před koncem nouzového stavu
10
Fotogalerie

Muž na diskotéce dostal epileptický záchvat. Policisté ho zatkli, protože si mysleli, že tančí, což je zakázáno

Od pondělí jsou otevřeny, byť s určitým omezením, rovněž hudební či taneční kluby a už po prvním dni musí policie řešit řadu případů, kdy se účastníci zábavy provinili proti opatřením. 

Po dlouhých měsících se otevřely diskotéky a tyto konečně mohli navštívit po společenském životě lačnící občané. Oproti stavu před koronavirem však diskotéky doznaly několika změn. Za prvé se na nich nesmí tančit ani zpívat a návštěvníci se musí prokázat antigenním nebo PCR testem.

Na dodržování opatření byla vyčleněna z řad policie takzvaná „taneční hlídka“, která obchází hudební kluby a dohlíží, jestli některý z účastníků náhodou netančí nebo nezpívá. Za první večer bylo taneční hlídkou zjištěno na několik desítek pochybení především ze stran návštěvníků. 

„Lidé nám na diskotékách tancovali. To bylo nepřijatelné. Naše taneční hlídka napříč celou republikou zatkla téměř padesát tanečníků. My ty lidi nezatýkáme rádi, ale jsou nějaká pravidla a ta se musí dodržovat. Například na Brněnsku v jednom nočním klubu naše hlídka narazila na muže, který posilněn alkoholem přímo uprostřed parketu tančil na písničku Michala Davida – Céčka. To bylo naprosto nepřijatelné jak z důvodu výběru hudby a interpreta, tak i z toho důvodu, že tancoval. Muž byl hlídkou na místě zneškodněn střelnou zbraní a nyní bojuje v nemocnici o život. Pokud se probere z umělého spánku, vyslechne si obvinění,“ přiblížil Jindřich Bláha, mluvčí Policie České republiky, s čím se musí policejní hlídky během kontrol vypořádat. 

Podle Bláhy jsou taneční hlídky velmi pečlivé a nezdráhají se zatknout účastníky zábavy už i při náznaku tance.

„Nám nepřísluší hodnotit tanec podle intenzity. Jakýkoliv pohyb do rytmu hudby bereme jako rizikové chování a jednáme. To, že si jdete k baru pro pití a cestou se zhoupnete v rytmu hudby nebo si jen tak klepete nohou, je nám jedno. Prostě tančíte a musíte počítat s trestem,“ potvrdil člen tančení hlídky Marián Nývlt, že mezi tanečníky nijak nerozlišuje.

Možná až přísná kvalifikace, co už je tanec a co ještě ne, vnáší do účastníků hudebních zábav velikou nejistotu a lidé tvrdí, že je hlídka až příliš přísná. Za všechno hovoří případ z Prahy, kdy muž v nočním hudebním klubu dostal epileptický záchvat a jeho klepání na zemi hlídka vyhodnotila jako tanec, takže muže zatkla.

„Podezřelý se na zemi svíjel a škubal s sebou. Možná to byl epileptický záchvat, ale rovněž se mohlo jednat o tanec. Obzvlášť když se muž škubal v rytmu hudby. My máme nějaké své rozkazy, proti kterým jít nemůžeme. Svíjející a škubající se muž se odmítl na místě legitimovat, byl drzý a z pusy mu tekla pěna, pročež jsme ho zatkli a odvezli na služebnu,“ tvrdí Marek Nový, zasahující policista, který muže s epileptickým záchvatem pro podezření z tance zneškodnil přímo na místě. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že některá opatření pusobí úsměvně.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Tisková konference k mimořádnému rozvolnění v Česku. (28.5.2021) • ČTK/Blesk