Čeští hokejisté se radují z trefy Filipa Zadiny v přesilové hře

Čeští hokejisté se radují z trefy Filipa Zadiny v přesilové hře Zdroj: Reuters

Ruský kapitán Anton Slepyšev dává sekeru do zad Slováka Róberta Lantošiho
Lotyšský útočník Kaspars Daugavinš se snaží překonat italského brankáře Justina Fazia
Slovenský útočník Peter Cehlárik v zápase proti Rusku
Hokejisté Slovenska slaví překvapivý triumf nad Ruskem
Slovenská radost po brance proti Rusku
12
Fotogalerie

Na MS v hokeji hraje málo černochů. Aktivisté si vydupali větší rozmanitost a týmy shání černochy, kde se dá

Doby, kdy byl hokej doménou převážně bílých hráčů, jsou zdá se minulostí. Společnost hnána mimo jiné hnutím Black lives matter se zuby nehty snaží protlačit zástupce menšin do všech možných odvětví. Ani hokej se současnému trendu nevyhnul. 

„Koukal jsem na přípravné zápasy hokejistů před mistrovstvím světa a úplně mě polil studený pot, když jsem si uvědomil, že nikde nevidím žádného hráče tmavé pleti. Tohle by se stávat nemělo. Ne dneska. Žijeme v pokrokovém světě, kde na žádné rasové předsudky nebo znevýhodnění není místo. Společně s několika stejně smýšlejícími lidmi jsme vyvinuli tlak na IIHF (Mezinárodní hokejová federace), aby s nedostatečnou rozmanitostí hráčů něco udělala. Hlavně teď na mistrovství světa je to nutnost, protože se tím vyšle jasný signál, že pro rasové znevýhodňování v hokeji není místo,“ tvrdí Gudrun Klein z hnutí Black lives in hockey matter.

„Ačkoliv mistrovství světa už běží, museli jsme narychlo udělat nějaké změny, neboť se začali ozývat aktivisté, že je hokej bílý sport a že to je špatně. My samozřejmě v žádném případě nebráníme jakékoliv rase v hraní hokeje, ale na to se nás nikdo neptá. Situace ve společnosti je taková, že jsme povinni vyslechnout názory několika hlasitých pomatenců a těmto vyhovět. Je to trend a rozhodně si nemůžeme dovolit proti němu něco namítat. Chtě nechtě jsme zavedli pravidlo, že každý tým na mistrovství světa musí mít v sestavě minimálně tři tmavé hráče,“ povzdechl si René Fasel, prezident IIHF.

Nové pravidlo poměrně dost zkomplikovalo situaci na turnaji mnohým týmům, jelikož nemají tmavé hráče kde vzít.

„Je to pro nás nepříjemné. Nejen že máme uzavřenou soupisku, ze které budeme muset vyřadit tři hráče a nahradit je novými tmavými hráči, ale my navíc ty tmavé hráče nemáme kde vzít. Já osobně žádného tmavého hráče s českým občanstvím neznám. Samozřejmě že máme na svazu registrovaných tisíce hráčů i v nižších soutěžích, které nesleduji, ale nikde není uvedeno, jestli jsou černí nebo ne. Navíc není čas to zkoumat. Narychlo jsme povolali moderátora Reye Korantenga a oslovili jsme i poslance Dominika Feriho, kterému nyní svaz rychle vyřizuje registraci, ale stále nám chybí ještě jeden tmavý hráč. Zpěvák Ben Cristovao se aktuálně zotavuje po Eurovizi a já už fakt nevím, po kom sáhnout. Naštěstí stejně nepostoupíme ze skupiny, takže těch pár utkání, co nám zbývá, doklepeme s těmi dvěma, co narychlo přijedou, a natřeme Kubalíka černou barvou a budeme doufat, že si toho nikdo nevšimne,“ věří trenér národního mužstva Filip Pešán.

Česká reprezentace není však jediná, která má problémy sehnat hráče tmavé pleti. Spojené státy i Kanada sáhnou do rezerv a nějaké hráče seženou. Stejně tak i Velká Británie. Například ale Finsko oficiálně přiznalo, že jsou v prdeli a že žádného černocha nikde nevyškrábnou. 

Bělorusko narychlo začalo unášet letadla, která přelétají v jeho vzdušném prostoru ve snaze najít na palubě cestujícího tmavé pleti, nazout mu brusle, udělit občanství a poslat ho na led, a Rusko narychlo anektovalo Ugandu, odkud si pár černochů do dějiště mistrovství světa dovezlo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že českým hokejistům se na MS příliš nedaří.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
V minulém díle jste viděli: Na MS jsme měli získat body, ale nezískali a Arenberger dál bohatne • reflex.cz