EU covid certifikát v mobilu představila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

EU covid certifikát v mobilu představila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Zdroj: ČTK / AP / Johanna Geron

Covid pas jako certifikát o bezinfekčnosti.
EU covid certifikát v mobilu představila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
EU covid certifikát v mobilu představila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Český evropský covid certifikát.
Český evropský covid certifikát.
5
Fotogalerie

Muž si na falešný covid pas sjednal obrovskou hypotéku a následně uprchl ze země

Ačkoliv jednotný Evropský covid pas působí jako dobrý nápad a ulehčí cestování, ve skutečnosti se ukázalo, že jej lze snadno padělat a zneužít. Jelikož pro většinu lidí je covid pas jen takový abstraktní pojem a do všeobecného podvědomí se zatím nedostala jeho přesná specifika a hlavně konkrétní účel, respektive k čemu všemu jej lze použít. Toho samozřejmě zneužili podvodníci i vychytralci, aby se obohatili. 

„Byl tady jeden muž, který si chtěl sjednat hypotéku na barák. Neměl u sebe občanský průkaz, tak se prokázal covid pasem. Já nejsem očkovaný, takže tak úplně nevím, jak ten covid pas funguje, ale měl tam QR kód, takže to působilo věrohodně. Na jeho covid pas jsme tedy sjednali hypotéku, kterou jsme převedli domnělému majiteli nemovitosti, který byl ale ten samý muž, což jsem samozřejmě nevěděl, protože majitel nemovitosti a muž, který sjednával hypotéku měli každý jiný covid pas, takže mě ani nenapadlo, že to je ten samý člověk,“ vysvětloval bankéř Adam Zavoral, který není jediným zaměstnancem banky, který se nechal napálit falešným covid pasem. 

Zaměstnankyně banky za přepážkou v Olomouci například vydala muži padesát tisíc v hotovosti v dobré víře, že si muž vybírá ze svého účtu. Opak byl pravdou a muž si vybral peníze někoho jiného, komu zcizil covid pas a následně se jím legitimoval. 

Podvodníci z Brna dokonce na falešný covid pas vybrali z bankomatu sto tisíc korun a zmizeli neznámo kam i s penězi. 

Falešné covid pasy se šíří rovněž i mezi mladistvými, kteří je používají při nákupu cigaret či alkoholu. 

„Byli tady takový dva mladý cápci. Odhadem tak patnáct let. Měli ale platné covid pasy, tak jsem jim prodal tři lahve vodky. Jak jsem měl vědět, že ty covid pasy měli padělané?“ vymlouval se prodejce z trafiky, odkud dva nezletilí koupili alkohol, po jehož vypití ve velikém množství jeden z nezletilých zemřel na otravu alkoholem. 

„Padělání covid pasů je aktuálně veliký problém a řešíme to jak na bázi lokální, tak i v rámci Evropské unie. Musíme přidat nějaký bezpečnostní prvek, který nelze padělat a hlavně musíme vysvětlit veřejnosti na co covid pasy slouží. Nelze si na ně sjednávat hypotéky ani nakupovat alkohol. Tohle musíme veřejnosti sdělit,“ vyjádřil se k situaci premiér Andrej Babiš, jehož vláda a i on sám má s komunikací s veřejností velké zkušenosti a předpokládá se, že se vládě podaří veřejnosti vysvětlit, k čemu slouží covid pasy na jaře roku 2026. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že Babišova vláda prohrává jeden „covidový" souda za druhým.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Covid pas a aplikace Tečka • Videohub